Le Senne vota i aconsegueix que el Parlament, que ell presideix, no l'acusi de delicte d'odi a víctimes de Franco

Angy Galvín

Europa Press —

0

La Mesa del Parlament balear ha rebutjat aquest dimecres personar-se a la causa per delicte d'odi contra el president de la mateixa institució, l'ultra Gabriel Le Senne (Vox), que al juny va trencar una fotografia d'Aurora Picornell i de la resta de les Roges des Molinar -totes elles víctimes del franquisme- durant un ple en què es debatia la derogació de la llei autonòmica de Memòria Democràtica.

El mateix Le Senne ha votat en contra que la Cambra autonòmica es personi contra ell en la causa que el portarà a declarar davant del jutge el pròxim 27 de setembre. El jutge d'instrucció del Jutjat número 1 de Palma va rebutjar arxivar la querella i l'interrogarà com a investigat per esquinçar les imatges, que estaven ubicades als ordinadors de dues diputades socialistes a les quals Le Senne va fer fora del ple.

Segons ha assenyalat el portaveu del PP, Sebastià Sagreras, a la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus, no té “utilitat” per als ciutadans una personació “d'aquestes característiques” per part del Parlament. “És una decisió que correspon a la Mesa”, ha afegit.

D'altra banda, el PSIB-PSOE ha criticat que Le Senne hagi pogut votar si el Parlament es personava o no en una causa que l'afecta. “Ens sorprèn que el PP no valori que el president s'ha d'abstenir a la presa de decisions que l'afecten”, ha dit el portaveu socialista, Iago Negueruela.

En aquesta mateixa línia, la diputada d'Unidas Podemos, Cristina Gómez, ha criticat que Le Senne hagi votat sobre això i ha considerat que “hi ha claríssimament un conflicte d'interessos”. “No entenc com el president no veu que no hauria de ser present a la presa de decisions que l'afecten directament”, ha apuntat.

Continua com a president del Parlament

Tot i estar immers en un procés judicial i que Santiago Abascal trenqués el pacte entre PP i Vox a les Illes, el PP va salvar la setmana passada Le Senne. En una moció de remoció on es debatia la seva continuïtat, els conservadors, que van ser els mateixos que van fer pujar Le Senne a la presidència de la Cambra autonòmica, van decidir abstenir-se i, amb això, permetre que Vox continuï ocupant un dels llocs de més rellevància institucional de l'arxipèlag.

El motiu de la moció de remoció promoguda per l'esquerra (PSIB-PSOE, Més per Mallorca, Més per Menorca i Podem) va ser precisament l'episodi que ha portat Le Senne als jutjats: el 18 de juny passat va trencar el retrat de la republicana Aurora Picornell i les conegudes com a 'Roges del Molinar', afusellades pels franquistes la nit de reis de 1937. Picornell va ser una coneguda republicana mallorquina i probablement s'ha convertit en la icona més representativa de la repressió franquista a les Illes. Els fets de Le Senne van provocar una onada d'indignació dins i fora de Balears.

Al ple per debatre la seva remoció, Le Senne va acusar els partits d'esquerres, a partir d'un acte -el de trencar la fotografia- que ha qualificat “d'accidental i inintencionat”, “d'organitzar un circ que han estirat durant més de dos mesos” i “muntar una campanya d'assetjament basada en la mentida i l'ús polític de la justícia”. “Han parlat d'atemptat com si fos un terrorista, han reunit persones per cridar 'Gabriel Le Senne puto nazi' a les portes del Parlament. I fins i tot he rebut amenaces de mort”, va proclamar, sense demanar en cap moment disculpes pels fets comesos.