Marga Prohens assistirà a una reunió amb Sánchez però apunta que el finançament “no és un tema bilateral”

elDiario.es

Europa Press —
6 de septiembre de 2024 13:36 h

0

El Govern balear ha afirmat que la presidenta Marga Prohens (PP) assistirà a una reunió amb el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, després que aquest hagi anunciat una ronda per veure's amb cadascun dels presidents de les comunitats autònomes de manera individual.

Tot i això, segons ha assenyalat la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Estarellas, a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, la presidenta Prohens considera que els temes de finançament que afecten totes les CCAA “no es poden parlar de forma bilateral”, sinó que s'han de discutir a la Conferència de Presidents.

Així mateix, ha exposat que la líder de l'Executiu balear acudirà a la reunió “per respecte institucional i per defensar els interessos de Balears”. Igualment, ha considerat que cada president defensa les qüestions pròpies de la seva autonomia i ha recordat la petició que va fer el Govern dijous a l'Estat davant de la situació migratòria a les Illes.

“Aquest sistema de finançament s'ha de reformar”

Prohens, per part seva, ha sostingut en una entrevista a Catalunya Ràdio que el finançament singular de Catalunya pactat entre PSC i ERC “perjudica la resta d'Espanya”, però ha demanat reformar el sistema actual. També ha apuntat que un tracte de bilateralitat entre una comunitat autònoma i l'Estat “perjudica els serveis públics” que la resta de territoris poden oferir als seus ciutadans.

A més, ha criticat que s'equipari aquest finançament singular al règim especial de Balears que, assegura, “és una compensació pel fet insular i totes les dificultats que suposa viure en unes illes o el cost de vida superior, el cost de les mercaderies i del transport”.

“Això en cap cas trenca la caixa comuna, i insisteixo que, amb tot el meu respecte cap a Catalunya, no té cap particularitat reconeguda en la Constitució”, ha indicat Prohens, que ha abundat en què l'única particularitat que té Catalunya és la particularitat política que li ha volgut donar el president del Govern, Pedro Sánchez, en les seves paraules.

I en preguntar-se-li per si creu, com assegura Sánchez, que amb un finançament singular de Catalunya la resta de comunitats rebran més diners, ha respost que li “costa creure les paraules del president”, si bé està disposada a escoltar-li.

Prohens ha aprofitat per a reivindicar que Balears és una “comunitat perjudicada” per l'actual sistema de finançament i ha reclamat reformar-lo. “Aquest sistema de finançament és un sistema que s'ha de reformar”, ha afirmat la líder del Govern balear, i ha afegit que no pretenen ser més que ningú, però tampoc menys, en les seves paraules.

El pacte català tindrà conseqüències “molt negatives”

A més, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa (PP), ha advertit aquest divendres que el pacte per al finançament singular de Catalunya, que ha qualificat “d'independència fiscal”, tindrà conseqüències “dramàtiques o almenys molt negatives” per a Balears. Costa ha participat aquest divendres a Madrid, en nom de Marga Prohens, en la cimera de presidents autonòmics del PP convocada per Alberto Núñez Feijóo.

En una declaració posterior, el vicepresident ha subratllat que la ruptura de la caixa comuna “posaria en risc els serveis públics de l'Estat”, incloses les pensions, i podria “reduir el finançament de les comunitats autònomes, la qual cosa afectaria negativament la sanitat, l'educació i els serveis socials”. Així mateix, Costa ha recordat que “donar la independència fiscal a Catalunya, com intenta l'Executiu central, es traduirà segurament en una forta pujada d'impostos”.

El conseller d'Economia ha reconegut i reivindicat la singularitat de Balears a través del Règim Fiscal Especial de Balears (REB), però ha insistit a rebutjar que es compari aquesta figura amb l'acord que es pretén a Catalunya. “No pot ser igual donar-li a Catalunya la clau de la caixa en forma d'independència fiscal que bonificar uns certs impostos a les empreses per a posar a Balears en un pla d'igualtat respecte a la resta de comunitats autònomes situades en el continent”, ha argumentat.

Antoni Costa ha recordat que des de l'arxipèlag s'està reclamant des de fa anys la reforma del sistema de finançament que, en tot cas, ha de fer-se de manera multilateral i en els corresponents fòrums com el Consell de Política Fiscal i Financera i la Conferència de Presidents.

“Estem en 2024 i l'única cosa que tenim sobre la taula és un intent d'independència fiscal negociada bilateralment amb Catalunya i una ministra d'Hisenda que juga a l'amagatall amb la resta de les comunitats autònomes”, ha afegit, insistint a rebutjar “frontalment” els acords bilaterals i a esquena de la resta de comunitats.

“Balears no acceptarà la independència fiscal que el Govern de Pedro Sánchez vol atorgar a Catalunya per a assegurar-se la presidència de la Generalitat i mantenir-se costi el que costi en La Moncloa”, ha insistit Costa. El representant balear en el cim 'popular' ha reivindicat l'autonomia fiscal de les Illes per a poder escometre baixades d'impostos i ha insistit que el nou sistema de finançament haurà de “respectar, mantenir i defensar aquesta autonomia fiscal” enfront del “centralisme jacobí” de Pedro Sánchez.

Ayuso: “Anirem tots junts”

Aquest dijous, Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, ha demanat a la resta de mandataris autonòmics del PP que no se sentin amb Sánchez de manera bilateral i que no el segueixin a “la seva estratègia d'intentar comprar a les comunitats”. “Això no va de diners, va d'Espanya. És un Govern que malgasta els diners de tots”, ha assegurat, en referència a les possibles conseqüències de l'acord aconseguit amb ERC per a un finançament singular per a Catalunya a canvi d'investir Salvador Illa (PSOE) com a president català.

Per Ayuso, el president espanyol vol “dividir” les autonomies per “blanquejar la ruptura territorial que s'està engegant” i fer així que la postura del PP i la del Govern “s'uneixin”, per, a més, aconseguir que la figura del seu líder, Alberto Núñez Feijóo (PP), “es dilueixi”. La dirigent madrilenya ha sol·licitat als seus companys de partit que, en cas que “hi hagi una reunió”, vagin “tots junts”, perquè, al seu parer, “aquest Govern intentarà” subornar-los “un a un a La Moncloa” .

Prohens i Sánchez es van reunir aquest estiu

Prohens i Sánchez ja es van reunir aquest estiu a Palma, aprofitant l'habitual recepció i visita dels Reis a Mallorca, que va associada també que el president del Govern espanyol es desplaci a l'illa per reunir-se amb el rei i amb qui ostenti el càrrec de president autonòmic en aquell moment. En aquesta trobada, la popular va demanar a Sánchez que la reforma del sistema de finançament autonòmic es portés a terme de manera “conjunta”.

Prohens va assenyalar davant els mitjans de comunicació que el Govern “no pot acceptar una negociació bilateral amb una comunitat autònoma” i que “es trenqui la solidaritat interregional i la caixa única” del sistema de finançament. Després de matisar que Balears “no vol ser més que ningú”, Prohens ha afirmat que “no es pot permetre tampoc” que “es tracti a l'arxipèlag de manera diferent”.

Respecte a l'aprovació de la part fiscal del Règim Fiscal Especial de Balears (REB), sobre el qual prèviament s'havia pronunciat Sánchez després del seu despatx amb el rei en el palau de l'Almudaina, Prohens va asseverar que aquesta eina ja es troba “reconeguda en la Constitució”, mentre que, al seu judici, els termes del preacord PSC-ERC “van o poden anar en contra de la Constitució, a l'espera de conèixer la lletra petita”.