Una polèmica llicència municipal permet a un hotel de luxe amb piscines il·legals eludir una multa milionària

Fontanille Torrevella és un hotel rural habilitat com a “agroturisme”, enclavat a l'interior del municipi d'Alaior (Menorca), que des del dia que va obrir les portes, cap al 2019, ha estat objecte de sancions i assenyalaments. “Té molt de turisme i poc d'agro”, assenyalen els veïns en ser consultats per “l'hotel de les piscines il·legals”, com és conegut a tota l'illa. Les piscines, que segons el Consorci de Disciplina Urbanística del Consell Insular són il·legals perquè estan fora d'ordenament i perquè no van ser declarades com a tals en el projecte inicial, costarien a l'empresa una multa d'1,5 milions d'euros, xifra que al final patirà una rebaixa del 90% gràcies a la concessió recent de la llicència municipal.

L'hotel Torrevella manté obertes al públic set piscines construïdes il·legalment, que originalment van ser presentades sobre els papers com a “dipòsits subterranis” que suposadament afavoririen la recol·lecció d'aigües pluvials. El 2019, una delegació d'inspectors de l'extinta Comissió de Medi Ambient del Govern va visitar l'hotel i va constatar que mai no van existir aquests dipòsits i que, al seu lloc, hi havia set piscines privades ubicades a suites de luxe que l'hotel ofereix a preus que poques butxaques poden permetre's. Aquesta situació infringeix, segons el Consorci de Disciplina Urbanística, la normativa recollida al Pla Territorial Insular (PTI), que va ser aprovat el 2003 i ratificat el 2023, on s'assenyala expressament que cap parcel·la o domicili a Menorca pot mantenir més d'una piscina en funcionament.

Com a resposta a la infracció, l'empresa Fontenille, amb seu a l'Avenue de l'Opera número 9 de París, va presentar davant l'Ajuntament un expedient per regularitzar, ex post, les piscines. Han passat cinc anys de silenci administratiu sense que el Consistori governat pel popular José Luis Benejam permeti a les organitzacions i associacions civils ambientalistes accedir a l'expedient de regulació per verificar les actuacions i pretensions de l'empresa promotora, segons denuncien els afectats.

La multa, reduïda un 90%

Així va ser que el 6 de novembre passat l'Ajuntament d'Alaior va atorgar als promotors de Torrevella una llicència que permetrà finalment legalitzar les piscines. Després de conèixer-se la decisió, des del grup ecologista GOB Menorca han acusat el consistori de “premiar” els promotors de l'agroturisme per les seves irregularitats. “Estem en un moment crític on les institucions estan anunciant premis als infractors”, ha expressat el coordinador de política territorial, Miquel Camps, en diàleg amb elDiario.es, i ha afegit que es tracta de “la pitjor política que es pot fer”, ja que, segons la seva anàlisi, “això acaba incentivant noves infraccions”.

Va ser el març de 2022, després de la inspecció ocular a Torrevella duta a terme per una delegació de la Comissió de Medi Ambient, quan el Consorci de Disciplina Urbanística del Consell Insular de Menorca va decidir obrir un expedient sancionador a l'empresa promotora del agroturisme de Torrevella, amb una multa de 1,5 milions d'euros. Un intent de sanció exemplar que, no obstant, va quedar en pràcticament res, ja que, després de l'atorgament de la llicència per part de l'Ajuntament, la multa es reduirà en més d'un 90%.

Davant d'aquesta maniobra, el GOB insisteix que “es tracta d'una llicència fallida perquè contradiu les condicions ambientals que es van imposar per autoritzar l'agroturisme”. Els ambientalistes opinen que l'única possibilitat que tenen els promotors de l'agroturisme d'ajustar-se a dret és “complir el projecte original” i que “les piscines tornin a ser safareigs, soterrats i destinats a l'estalvi d'aigua”. “No poden ser piscines que gasten aigua, perquè, si s'hagués plantejat així des del principi, l'agroturisme de Torrevella no s'hauria autoritzat al seu dia”, comenten. La llicència atorgada pel consistori d'Alaior no seria aleshores, segons aquesta caracterització de l'equip legal del GOB, suficient per regularitzar la infracció original.

Els ecologistes insisteixen que "es tracta d'una llicència fallida perquè contradiu les condicions ambientals que es van imposar per autoritzar l'agroturisme" i assenyalen que l'única possibilitat que tenen els promotors de l'agroturisme d'ajustar-se a dret és "complir el projecte original" i que 'les piscines tornin a ser safareigs, soterrades i destinades a l'estalvi d'aigua

“No es pot accedir a un expedient en tràmit, simplement és això”, ha argumentat una font propera al Consistori d'Alaior consultada per elDiario.es a propòsit del secretisme en què s'ha mantingut el plec per a la regulació de les piscines. A més, l'equip de Govern de José Luis Benejam no ha respost als intents d'aquest mitjà per conèixer els fonaments pels quals s'atorga la llicència a l'agroturisme. L'empresa que gestiona Fontanille Torrevella tampoc no ha respost a les peticions d'informació d'elDiario.es.

Per la seva banda, els grups ambientalistes de l'illa han insistit a assenyalar que aquesta “amnistia” per als infractors no es pot entendre per fora de la política regressiva que consideren que porta endavant el Govern contra la protecció del territori a través de l'anomenat “decret de simplificació administrativa”, que desregula la construcció a sòl rústic (entre altres coses) i que preveu l'eliminació de la Comissió de Medi Ambient. “És clar que estem en pitjors condicions per detectar i sancionar aquest tipus d'infraccions sense la Comissió, que era un òrgan col·legiat, per això reunia diverses persones i que, per tant, reduïa molt les possibilitats d'incidència política. Ara la decisió sobre aquests casos recau en una sola persona designada a nivell polític. És evident que els temes ambientals són ara més vulnerables a les pressions”, ha assenyalat Miquel Camps.

Malgrat l'intent de legalitzar les piscines, les irregularitats de Torrevella no es queden només en la falsa declaració dels aljubs ficticis, ja que el 2022 també es va obrir un expedient per infraccions urbanístiques que incloïen l'existència de “plataformes” , casetes, pèrgoles i paviments de formigó en camins i terrasses, a més de dos abocadors d'escombraries il·legals de més de 2.000 m² i l'obertura de camins expressament prohibits per l'Ordenament Territorial, així com la pavimentació d'altres“, segons consta a la presentació feta pel GOB davant del Consorci.

“Tots dos expedients, tant l'urbanístic com l'ambiental, es tramitaven des de la Plaça de la Biosfera (seu del Consell Insular). L'urbanístic ha estat impulsat pel Consorci de Disciplina Urbanística, presidit per qui ostenta la cartera de Territori al Consell Insular, Núria Torrent. L'ambiental ha estat impulsat pel Consell Insular mateix, atès que el projecte s'havia declarat d'interès general per aquesta institució”, han assenyalat des dels ambientalistes. Com és possible aleshores que el Consell atorgui i mantingui la declaració d'interès general sobre un agroturisme que viola flagrantment les disposicions del PTI? Des del Consell Insular no han respost a les consultes d'elDiario.es argumentant que es tracta d'un expedient “en fase d'instrucció”, per la qual cosa revelar informació sobre aquest “viola la llei de protecció de dades”.

Els ecologistes denuncien que mai no han pogut consultar la documentació. 'No es pot accedir a un expedient en tràmit, simplement és això', comenten fonts de l'Ajuntament d'Alaior. Tampoc ho comparteix el Consell Insular perquè 'violaria la llei de protecció de dades'

Enuig popular i sospites de l'oposició

La polèmica de les piscines va molt més enllà de la discussió que es perd en l'embolic de decisions administratives i burocràtiques. Les implicacions que un promotor multimilionari se salti l'ordenament jurídic –segons el Consorci de Disciplina Urbanística del Consell Insular– genera bronca i frustració entre els veïns. Amb tot, a la pàgina web de l'hotel Torrevella encara es poden reservar les habitacions amb piscina privada amb aquesta descripció: “Situada en plena natura, amb una superfície de 45 m², la suite amb piscina prestige compta amb una sala d'estar amb sofà i una terrassa de 40 m² amb piscina privada”.

En aquest sentit, la regidora opositora i portaveu del grup Avançam Alaior, Isa Allès, ha declarat a elDiario.es: “Volem enviar un missatge de tranquil·litat als veïns d'Alaior. Sabem que hi ha un enuig generalitzat davant aquesta flagrant irregularitat i amb aquesta mena d'amnistia que li atorga el consistori a l'agroturisme Torrevella. L'equip de govern està enviant un missatge de permissivitat i passivitat per part de l'Administració davant de les infraccions i des de l'oposició volem refutar aquesta imatge que projecta Benejam i el seu Govern”.

Allès ha criticat la gestió popular i ha assenyalat que existirien irregularitats en l'atorgament de la llicència. “Ens preocupa molt l'atorgament d'aquesta llicència, per la qual cosa hem sol·licitat la documentació administrativa corresponent al Consistori i hem observat diverses irregularitats contundents en el mateix, que seran oportunament revelades al més aviat possible. Volem subratllar que estem preparats per arribar fins al fons d'aquesta qüestió, caigui qui hi caigui”, ha declarat Allès.

“Defensarem l'interès general del poble d'Alaior davant els qui volen afavorir els privilegis d'uns quants. Entenem aquest qüestionament que els veïns, que es veuen aclaparats per les normatives a l'hora d'aixecar una paret a casa seva mentre aquestes infraccions urbanístiques i mediambientals en un territori protegit i reserva de Biosfera com és Menorca es lliuren de càstigs i multes qui sap a canvi de què. Com a oposició donarem una resposta contundent i traurem a llum tot el que calgui treure”, ha finalitzat la regidora.