PP i Vox fracassen en el seu intent de nomenar Leonor filla adoptiva de Mallorca

Esther Ballesteros

Mallorca —
13 de junio de 2024 11:03 h

0

PP i Vox s'han donat de cara en el seu intent de nomenar la Princesa Leonor com a filla adoptiva de Mallorca. La iniciativa havia estat llançada per la formació d'extrema dreta i secundada pels conservadors, que van anunciar que votarien la proposta “amb molt d'orgull”. Tot i això, durant el ple celebrat aquest dijous al Consell de Mallorca, ni els uns ni els altres han aconseguit el suport necessari de les tres quartes parts de l'hemicicle per tirar endavant el nomenament.

Després d'un debat en què s'han sentit acusacions de “bloqueig” a les iniciatives de l'equip de govern i d'“instrumentalització de la Corona”, la proposta ha comptat amb 18 vots a favor de PP i Vox, 11 abstencions de PSIB-PSOE i El Pi i quatre vots en contra, cosa que ha tombat finalment la iniciativa.

La proposta va despertar nombroses reaccions en contra, sobretot quan una de les principals reivindicacions d'una part de la societat balear passa per la recuperació del Palau de Marivent per a la ciutadania i que es converteixi en un centre d'art obert, cosa que mai no han donat suport ni al PP ni a Vox.

Per a Vox, “a través de la seva tasca”, la Princesa Leonor “ha enfortit els llaços entre Mallorca i la Corona, contribuint significativament al benestar ia l'orgull de la societat” de l'illa. “El seu compromís amb la joventut a Mallorca ha estat especialment notable, inspirant les futures generacions a assolir les seves més altes aspiracions”, defensaven els de Santiago Abascal, convençuts que aquest nomenament serviria “com a reconeixement del seu impacte positiu i continu per a l'illa” com a futura reina d'Espanya“.

No obstant això, el president de la Hermandad Nacional Monárquica d'Espanya en Balears, José Fernández, ha explicat que la proposta del nomenament de la Princesa Leonor ha partit “exclusivament” de la seva federació, asseverant que Vox el va proposar a l'octubre i que qui ha treballat la proposta ha estat la Hermandad.

Durant el debat, el portaveu adjunt de Vox, David Gil -qui el mes de febrer passat va ser denunciat davant el Govern balear per referir-se al cop d'estat feixista de 1936 com “l'última croada d'alliberament” mentre es debatia una iniciativa sobre la senyalització de carreteres construïdes per presos republicans-, ha defensat el nomenament de Leonor, en destacar que la Princesa “ha mostrat un afecte especial per l'illa, ha apreciat i valorat els costums i ha mostrat un interès genuí i admiració sincera per Mallorca”.

Quant a l'abstenció del PSIB, Gil ha criticat que és un fet que demostra “la seva hipocresia” i que aquest rebuig “no és un simple desacord sinó una manifestació amb el seu compromís amb la fragmentació del país”. Igualment, ha enlletgit al PI per la seva “incoherència” en abstenir-se.

A favor de la proposta s'ha mostrat també la portaveu 'popular', Núria Riera, qui ha subratllat que el nomenament el va proposar la Hermandad Monárquica i que, segons ha assegurat, comptava amb els vots suficients per a tirar endavant. Abans de la votació, el president del Consell, Llorenç Galmés (PP), ha demanat al PSIB que “recapaciti” i votés a favor del nomenament, assegurant que els socialistes s'havien “compromès” a donar suport al nomenament.

Per part seva, els grups de l'oposició han criticat la falta de consens en la institució, assenyalant que “sempre hi ha hagut consens en els honors i distincions”. El portaveu de El PI, Toni Salas, ha criticat l'equip de govern per “les formes” en les quals s'ha presentat la proposta. “Si no hi ha acord en la junta de portaveus, no s'emporta al ple”, ha subratllat la portaveu socialista, Catalina Cladera, qui ha coincidit amb Salas en considerar que aquestes distincions han de venir de manera institucional i, en aquest cas, un partit polític “l'ha segrestat i filtrat a la premsa”.

Segons Salas, Vox busca desgastar el contrari. “No els interessa fer un homenatge, sinó crear conflicte i desgastar a l'oponent quan no han fet les coses bé”, ha criticat.

L'oposició ha demanat així que es retirés aquest punt de l'ordre del dia en no disposar de consens. “És responsabilitat del president del Consell”, ha manifestat la socialista, lamentant que la iniciativa “fa mal a la Corona i a la resta de premiats que quedaran en l'ombra”. Cladera ha incidit en què la iniciativa “no disposa del consens necessari que sempre hi ha hagut en aquesta casa”, afegint que, de no retirar la proposta, “l'únic responsable de la instrumentalització de la Corona serà vostè, senyor Galmés”. “Nosaltres no hem volgut fer política d'aquest tema”, ha abundat.

Per part seva, el portaveu de Més per Mallorca -l'únic partit que ha votat en contra-, Jaume Alzamora, ha considerat que aquest nomenament vulnera el reglament de distincions, justificant que “no és cap mèrit passar les vacances a Mallorca”. Així mateix, ha recriminat la “instrumentalització” de la proposta que “ha presentat Vox”, i després de la presentació de la qual “el PP li ha anat darrere”. “És una disputa política i no un intent de consens”, ha sentenciat.