Prohens, sobre la saturació turística per Setmana Santa: “Hi ha hagut situacions concretes en punts determinats de l'illa”

LLEGIR EN CASTELLÀ
La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha considerat que aquesta Setmana Santa s'han produït episodis de congestió a llocs puntuals i ha assegurat que hi ha hagut un decreixement de places turístiques il·legals. “Potser hi ha hagut situacions concretes en punts determinats de l'illa”, ha afirmat aquest dimecres.
La líder de l'Executiu ha apuntat que la Setmana Santa ha estat “molt bona” i “dins de les previsions i expectatives” i ha considerat que es manté el comportament de l'any passat, en què cada cop s'avança més la temporada turística.
En aquest sentit, ha recordat que els creixements de juliol i agost el 2024 van ser “mínims”. “Aquest allargament de temporada i no incrementar gaire més la pressió al juliol i l'agost és la línia en què treballa el Govern”, ha afirmat.
Nou Pla de Ciència 2026-2030
Prohens ha subratllat que el Govern “té molt clar” que la transformació i la millora del model econòmic de Balears passa per la ciència, la tecnologia i la innovació. Així ho ha destacat en declaracions als mitjans després de presidir la primera sessió de la Comissió Interdepartamental de Ciència, Tecnologia i Innovació (Cicit), celebrada al Consolat de Mar.
Aquesta reunió, ha destacat Prohens, és el primer pas cap a la redacció del Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació 2026-2030, un document, segons la seva opinió, “clau” per a la transició de les Illes.
“Reindustrialitzar Balears només serà possible des de la innovació”, ha considerat la líder de l'Executiu, alhora que ha explicat que el nou pla establirà els programes de recerca que finançarà el Govern amb l'objectiu de transformar el coneixement en valor econòmic i social, d'acord amb els objectius de la Llei balear de la ciència.
La presidenta ha posat èmfasi en el compromís pressupostari del Govern de destinar fins a un 2% del pressupost autonòmic dels propers anys a ciència, innovació i tecnologia, davant el 0,53% actual.
Un increment progressiu de recursos que, ha apuntat, es complementarà amb mesures com ara la creació de la Fundació Institució per a la Recerca de Balears (IRIB), que fomentarà la investigació d'excel·lència i la captació i retenció de talent científic.
D'altra banda, la Cicit ha aprovat la composició del Consell Assessor de Ciència, Tecnologia i Innovació, presidit pel director general d'Universitats, Recerca i Ensenyaments Artístics Superiors, Sebastià Massanet, i amb el director general d'Innovació i Transformació Digital, Sebastián González, com a vicepresident.
El Consell estarà format per 15 vocals, deu dels quals són investigadors de prestigi nacional i internacional, i cinc representants del sector empresarial i tecnològic.
En aquest sentit, la presidenta ha destacat que el Govern ha modificat la composició del Consell per “donar més veu a la comunitat científica”, assegurant que estaran representats els principals centres de recerca de l'arxipèlag, com són la UIB, Ifisc, Imedea, IdISBa, IEO-CSIC i Socib, entre d'altres.
També ha anunciat la incorporació a aquest òrgan de l'experta en ones gravitacionals Alícia Sintes, referent internacional en fisiologia vegetal Jaume Flexas, i el CEO d'Open Cosmos, empresa que actualment desenvolupa el primer satèl·lit balear, Rafel Jordà.
En compliment de la Llei de la ciència, l'Executiu impulsarà durant aquesta legislatura la creació de la Fundació Institució per a la Recerca de Balears amb l'objectiu de retenir el talent investigador local i atraure nou talent procedent d'altres territoris i àmbits científics, reforçant així l'ecosistema balear de recerca.
Igualment, Prohens ha reclamat al Govern dʻEspanya una modificació del Règim Especial de Balears (REIB) per introduir incentius fiscals per a empreses tecnologies i dʻinnovació per fer més atractiu el sector.
0