Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP obre el debat sobre com educar sobre la menstruació

Copes menstruals

João França

La CUP de Manresa obre el debat sobre la menstruació i l'educació sexual amb una moció que presentarà aquest dijous al plenari municipal. La moció, titulada “per la millora de la vida en l'àmbit de la salut sexual de les dones joves” qüestiona els tallers impartits a les escoles per empreses fabricants de compreses o tampons, “publicitant els seus productes, molts d'ells perjudicials per a la salut de les dones (tal com s'indica en els mateixos productes), insostenibles ecològicament i amb un preu excessiu per a la necessitat, que és bàsica”, expressa el text.

La regidora de la CUP de Manresa Gemma Tomàs explica que és una decisió que van abordar en el grup de feminismes de la localitat. Moltes de les seves integrants tenien un mal record d'aquests tallers, en què no s'informava de la mateixa manera als nois i què no oferien més alternatives que les comercialitzades per les empreses. Després d'una consulta, van veure que la situació no havia canviat. “També hem preguntat si es parlava sobre la copa menstrual i ens van dir que no”, explica Tomàs, que reivindica que s'ensenyin també els mètodes alternatius de recollida de sagnat.

La moció proposa que el Sevei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) imparteixi tallers en tots els instituts de la ciutat a 2n i 4t de l'ESO, separats per sexes però impartits d'igual forma a noies i nois. “En els tallers que s'imparteixen actualment, s'explica la menstruació des d'un punt de vista biològic, però no l'experiència que vius, ens semblava important tenir tallers per compartir experiències, crear autoestima i un vincle amb el teu cos”, explica la regidora. Reivindica que siguin separats per sexes perquè les noies disposin d'un espai de comoditat, però alhora que “és molt important que els nois rebin també aquesta formació, perquè si ho entenen poden empatitzar i crear vincles de respecte”.

Formació afectivo-sexual

Mercè Otero, professora jubilada i membre de Ca la Dona, valora positivament la iniciativa de la CUP de Manresa i assegura que “s'aprovi o no, això permet discutir qüestions que són de fons, i és important plantejar-ho, no és cap disbarat”. Otero té mal record de tallers impartits per empreses als instituts. “Acaben amb les compreses al cap o els condons inflats com globus, perquè això no és una qüestió que es resolgui en un taller d'un dia”

“Les feministes sempre hem parlat de formació afectivo-sexual, perquè sinó es donen informacions que són merament unes instruccions d'ús”, reivindica Otero. La professora recorda que “existeix una llei de drets sexuals i reproductius que parla precisament de fer aquest tipus de formació, però ningú s'ha plantejat implementar-ho”.

Alternatives a compreses i tampons

Altres propostes incorporades a la moció de la CUP passen, d'una banda, perquè el SIAD disposi de mètodes alternatius de recollida de sagnat per oferir-los a les joves: copes menstruals, compreses de tela o esponges marines. De l'altra, plantegen estudiar les possibilitats per poder oferir formació a les joves manresanes sobre el “sagnat lliure”. “Consisteix en què la dona tingui consciència de la musculatura del sòl pèlvic, i quan ho necessiti vagi al lavabo i evacuï la menstruació”, explica Tomàs. “En vam parlar amb una pedagoga menstrual i el treballa amb nenes de nou anys, perquè cal consciència de la musculatura i s'ha de treballar en profunditat”, subratlla.

Etiquetas
stats