En Comú aposta per convertir-se en un partit polític
En Comú vol convertir-se en una organització estable que pugui ser la referència de l'esquerra del canvi a Catalunya. Després de les victòries a les eleccions municipals de Barcelona i estatals a Catalunya, a les quals van acudir amb estructures instrumentals, l'executiva d'En Comú ha anunciat aquest dilluns la seva intenció d'avançar en la construcció del nou subjecte polític estable, que passarà per una etapa de debat intern i culminarà amb una assemblea constituent.
“Volem posar en pràctica una fórmula que hem demostrat que funciona, anant més enllà de les coalicions i les sigles de lletres”, ha explicat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sobre l'estructura que prendrà aquest subjecte polític. Per a l'alcaldessa, l'important és que l'espai mantingui el “caràcter ciutadanista” i ha assegurat que mantindran la seva aposta clara per centrar-se en el municipalisme. L'alcaldessa ha volgut fugir de denominacions com “partit” per explicar quin tipus d'organització voldria impulsar.
La construcció del nou espai s'impulsarà des de les dues candidatures de coalició construïdes al voltant d'En Comú, Barcelona en Comú i En Comú Podem, per la qual cosa també serà un espai obert a les formacions aliades, ICV, EUiA i Podem. Colau ha considerat que “cada organització haurà de debatre en els seus propis espais” quin paper tenir en aquest nou espai, però ha considerat que les dues candidatures ja formades, que són confluències, són “model a seguir”.
L'encaix entre el nou subjecte liderat per En Comú i els partits més tradicionals de l'esquerra catalana no independentista seran una de les principals qüestions a solucionar en aquest procés si, tal com han explicat els seus impulsors en roda de premsa, l'organització que construeixin té vocació de ser el referent de l'espai. La presència d'ICV s'ha vist minvada de manera important en les últimes cites electorals, tant a la Cambra espanyola com en la catalana. Tampoc Podem passa per un bon moment, amb una direcció provisional després de la dimissió de la seva secretària general electa, Gemma Ubasart.
El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha defensat la construcció del nou agent polític català assegurant que la victòria del 20-D va confirmar que En comú era “no només una alternativa de les classes populars de Barcelona, sinó també de país”. Per aquesta raó ha defensat que l'articulació del nou espai català es dugui a terme ara, per recollir l'experiència acumulada de les dues cites electorals on els de Colau han resultat vencedors.
Sense voler encara calendaritzar el procés ja que, tal com ha explicat Colau, “no hi ha cuina de partits feta per darrere”, els terminis per construir el nou subjecte no haurien dilatar. La membre de l'Executiva de Barcelona en Comú, Susana Segovia, ha considerat que el seu principal objectiu és “fer-ho bé” però que, gràcies a l'experiència i coneixements adquirits després de la seva entrada a les institucions, un any seria un terme raonable per poder celebrar l'assemblea constituent.