Barcelona en Comú presenta les seves primeres mesures en un pla de xoc contra “la Barcelona de Trias”

Fomentar l'ocupació, garantir els drets socials bàsics, revisar privatitzacions i grans projectes, auditar els ens públics i acabar amb els privilegis. Barcelona en Comú ha anat per feina del que serà el seu programa presentat aquestes quatre línies prioritàries per als primers mesos de mandat, un pla descrit per Ada Colau com “ambiciós però perfectament factible”. “Volem que Barcelona sigui un referent mundial en aquesta nova forma de fer política”, ha explicat Colau abans de donar pas a Gerardo Pisarello, la persona que es perfila com a número dos en la candidatura.

Les propostes de Barcelona en Comú estan pensades com a pla de xoc contra “la Barcelona de Trias” i pretenen lluitar contra la desigualtat, l'atur i la mercantilització mitjançant idees concretes i de poc cost econòmic. En aquesta línia, la primera mesura que traça la candidatura és un programa per a la creació d'ocupació sostenible, basada en 5 sectors: rehabilitació energètica d'habitatge, gestió de residus, teixit comercial de proximitat, atenció i cura de persones i economia cooperativa. Un pla per al qual es requereix una inversió de 50 milions d'euros però que Barcelona en Comú calcula que pot crear fins a 2.500 llocs de treball.

La segona línia d'actuació està destinada a garantir drets socials, entre ells habitatge, alimentació, subministraments bàsics, salut, mobilitat i renda municipal complementària. En aquest capítol es reclama la cessió a l'ajuntament dels pisos buits, l'enfortiment de les beques menjador, empadronament de totes les persones que viuen a la ciutat amb l'objectiu que puguin ser ateses pel servei de salut, o una renda municipal complementària que garanteixi que totes les famílies quedin amb ingressos per sobre dels 570 euros. Segons ha reconegut el número dos, la proposta de la renda municipal complementària és una de les que més discussió ha generat en la formació. Per això, proposen uns criteris d'empadronament “raonables” i segueixen el model de la Diputació Foral de Guipúscoa. “Ens estem jugant no solament el present sinó el futur d'una ciutat que té molts recursos i una gran xarxa social”, ha tancat Pisarello.

Sobre les privatitzacions i revisió de projectes “contraris al bé comú”, la formació planteja aplicar una moratòria a l'obertura d'hotels i apartaments turístics fins que no hi hagi un estudi d'impacte, el que comportaria suspendre l'hotel del Deutsche Bank. A més, proposen “revisar o aturar” projectes com la Sagrera Kids, la pista d'esquí de la Zona Franca, l'ampliació del centre comercial La Maquinista o l'externalització d'escoles bressol i aparcaments. Finalment, proposa discutir concessions com la marina del Port Vell.

“Aquest pla té a veure amb la idea principal que ha guiat Barcelona en Comú des del seu començament, que és la de fer neteja a l'ajuntament de Barcelona”, ha assegurat Pisarello abans de donar pas a l'últim bloc de propostes destinat a “acabar amb els privilegis”. Per això es proposa reduir salaris dels regidors i alts càrrecs, a més d'eliminar cotxes oficials i dietes per l'assistència a reunions. També es comprometen a auditar ens públics com la Fira de Barcelona o el Consorci de la Zona Franca, per tal de revisar les aportacions econòmiques de l'ajuntament a aquest tipus d'activitats. “Si Barcelona en Comú governa aquest ajuntament, les prioritats d'inversió no tindran a veure amb donar més de 16 milions d'euros a la Fórmula 1, com en aquest últim mandat, ni amb invertir 16 milions d'euros en les avingudes de luxe de la ciutat”, es comprometen.

“Un pla de xoc com aquest exigeix valentia política però sabem que no es pot dur a terme si la pròpia ciutadania no s'implica en aquests canvis”, ha indicat Pisarello a manera de resum. Per això es comprometen a crear espais participatius perquè la ciutadania pugui participar i fer seguiment del compliment del programa amb taules de seguiment en cada districte.