La Federació d’Associacions de Cànnabis de Catalunya (CatFAC) ha signat un acord amb el sindicat Avalot-Joves de la UGT per estudiar un document que defineixi les condicions de treball del sector. L'objectiu d'aquest document, segons han declarat fonts de CatFAC a Catalunya Plural, és avançar en l'elaboració d'un conveni del sector, a banda d'un contracte específic pels treballadors dels clubs cannàbics. Actualment, aquests treballadors estan contractats en la seva majoria com a conserges o administratius, una categoria que no es correspon a les tasques que realitzen.
“Els treballadors viuen en la indefinició, sense drets ni garanties”, ha destacat Èric Asensio, portaveu del CatFAC, federació que engloba el major nombre d'associacions cannàbiques de Catalunya. Asensio ha explicat que només a Barcelona hi ha un total de 159 associacions –amb una mitjana de sis treballadors per espai– i que aquestes presenten multiplicitat de contractes. “Els treballadors no poden viure d'aquesta manera, en la total inseguretat. Perquè quan una associació tanca els treballadors se'n van al carrer sense les condicions exigibles”, ha lamentat Asensio.
La UGT ha remarcat el “buit legal” existent en el sector dels clubs de cànnabis pel que fa als horaris i al sou. Segons les estimacions del CatFAC, uns 3.000 empleats formen part d'alguna de les més de 400 associacions que hi ha a Catalunya, i es podrien veure beneficiats per aquest nou conveni.
La UGT i el CatFAC no només han reclamat un conveni del sector i un contracte específic aquest dimarts en roda de premsa, també han valorat la importància que els treballadors rebin formació específica i cursos en prevenció de riscos. Com a punt de partida, la UGT ha creat una bústia –adreçada als treballadors– per demanar informació o per denunciar pràctiques irregulars.
Acceptació institucional dels clubs cannàbics
Els clubs cannàbics de Catalunya caminen cap a la normalització, després que l'Ajuntament de Barcelona flexibilitzés la normativa sobre la ubicació dels espais i que la Generalitat hagi emprés el camí cap a la regulació admetent una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a les associacions de persones consumidores de cànnabis.
El passat mes de maig, amb el vot a favor de BComú, ERC, PSC i la CUP, es va aprovar en el Ple municipal un Pla especial urbanístic per a l'ordenació territorial de Clubs i Associacions de Consumidors de Cànnabis que va salvar 120 clubs cannàbics de la ciutat. Per la seva banda, al Parlament han començat aquest dimarts les compareixences per la ILP de les associacions cannàbiques, la titllada la Rosa Verda.
CatFAC és optimista respecte a la ILP, que al febrer podria ser aprovada. La Federació espera que l'acord amb la UGT serveixi com a eina de pressió pel debat polític que ara s'obre al Parlament. “Les compareixences comencen aquest dimarts, pel que cap al febrer podríem tenir aprovada la proposta de llei... Creiem que tots els partits, menys el PP, ho veuen viable”, ha explicat la CatFAC a aquest mitjà.
“La Generalitat i l'Ajuntament, entre d'altres, treballen en un procés de regulació perquè les associacions tinguin lloc a la societat”, ha compartit també l'entitat. La Federació espera que el recolzament per part de les institucions catalanes els hi serveixi per augmentar el seu nombre de federats i perquè els clubs “perdin la por a associar-se”. “Els clubs han de sortir a la llum per reclamar els seus drets”.