“Sidil és el nostre Kunta Kinte, el nostre Luther King!”, exclama amb força un dels manter que ha pres el micròfon a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. Davant seu, centenars de venedors ambulants seuen a terra, en silenci, després de baixar des de la presó Model pel mig de la Gran Via, en protesta per la detenció i empresonament de Sidil Moctar el passat divendres, per colpejar un Guàrdia Urbana amb una branca a la Barceloneta. Moctar ha esdevingut un símbol de la resistència d'uns manters que, segons les pròpies paraules d'un dels membres del sindicat (no vol donar el seu nom), “s'han fet forts al carrer” amb la manifestació d'aquest dimarts.
Centenars de venedors ambulants han mostrat el seu suport a Sidil Moctar, que porta a la presó des de divendres a petició de la Guàrdia Urbana i la Fiscalia en base a un un vídeo editat de nou segons en què es veu el detingut fugir de la policia i posteriorment donar un cop amb un pal a un agent de la Guàrdia Urbana. Els venedors van emmarcar la setmana passada la filtració del vídeo i la condemna dins d'una “campanya policial i política per preparar el terreny per la mà dura” i convèncer l'opinió pública que “una mica més de repressió és necessària”.
Davant de la presó Model, el Sindicat de Venedors Ambulants ha demanat que es mostri la versió complerta del vídeo.
Cap a les set de la tarda, ha arrencat la protesta dels venedors a Barcelona, que han encerclat la presó Model amb una marxa prèvia a la manifestació que els ha portat a Plaça Sant Jaume. Davant la mateixa Model s'han produït tres parlaments. Entre ells, l'advocat de Sidil Moctar, Andrés Garcia Berrio, ha anunciat que s'ha presentat un recurs a la fiscalia per demanar l'excarceració de l'acusat. Un cop finalitzat els parlaments, s'ha començat una marxa que ha provocat el tall dels carrers Rocafort, Consell de Cent, Gran Via i Pelai, fins arribar a les Rambles.
“Porto vint anys a Barcelona! Aquesta ciutat és tan meva com teva!”, ha destacat una de les persones que portava una pancarta que dictava “Sidil llibertat”. L'home, un brasiler de somriure perenne amb samarreta de la selecció cubana, i ja arribat a la cinquantena, ha coincidit amb la proclama que un dels portaveus del Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha bramat a les portes de Les Rambles, just abans d'arribar a Sant Jaume: “No deixem que la policia enemisti els manters amb la gent. No som un problema”, ha dit sota l'atenta mirada d'una desena de turistes i ciutadans que encerclaven la manifestació.
“El carrer per qui el treballa!”, s'ha insistit des de la capçalera de la manifestació, que ha llançat consignes en diversos idiomes al llarg de la marxa.
La concentració i posterior manifestació ha transcorregut sense incidents. Sis unitats d'antidisturbis han custodiat l'inici de la concentració, i des del primer moment els manters han estat curosos de no propiciar cap aldarull. “Amb calma”, cridaven tots quan s'apropaven a un cotxe de la policia.
Els manters estan escarmentats després que la jutgessa que va dictaminar presó preventiva per a Sidil Moctar ho fes considerant la gravetat dels fets, el risc de fuga i l'“alarma social”. Des de Tras La Manta, es considera que l'“actitud de la policia” és la causa d'aquesta “alarma social”.
La protesta ha finalitzat passades les 21h a Plaça Sant Jaume. Ha estat una llarga jornada de mobilització per al col·lectiu: des de primera hora del matí d'aquest dimarts, els carrers de Barcelona han estat deserts de venedors ambulants. I no ha estat perquè els manters hagin sucumbit a la pressió policial que denuncien i que asseguren que vol “treure els manters dels carrers”: el Sindicat de Venedors Ambulants va decidir dilluns en assemblea que aquest dimarts no sortirien a treballar per mostrar el seu suport a Sidil Moctar.
“Avui no hem sortit a vendre, hem sortit a demanar llibertat”, han exclamat des del Sindicat Popular de Venedors Ambulants. “Tots som Sidil, no sabem a qui li pot tocar”, ha lamentat un dels venedors poc abans de la finalització de la manifestació. Els manters anuncien que repetiran la formula cada vegada que sentin degradats els seus drets.
Els manters esperen ara que l'Ajuntament els brindi un suport que consideren que no han rebut. En un primer moment Ada Colau va defensar l'actuació de la policia i va condemnar la violència “en totes les seves formes”, en els últims dies fins i tot s'ha considerat “desproporcionada”, segons fonts municipals, la presó preventiva tenint en compte la situació del manter.
De fet, el tercer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament i regidor de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, va intentar que no se sol·licités la presó preventiva pel manter. Aquest dijous la pròpia advocada de la policia ha reconegut que Asens no va coaccionar-la amb la trucada sobre el manter, com havia especulat el cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vàzquez.