La portada de mañana
Acceder
16 grandes ciudades no están en el sistema VioGén
El Gobierno estudia excluir a los ultraderechistas de la acusación popular
OPINIÓN | 'Este año tampoco', por Antón Losada

La Generalitat reconeix un deute de 90 milions d'euros amb Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han fixat en 90 milions d'euros el deute que ha de ser retornat al consistori barceloní. Aquesta ha estat la xifra que han fet públics els dos ens després de la reunió interdepartamental —la segona des de que Ada Colau és alcaldessa— que han mantingut aquest dimecres i que s'ha allargat prop de tres hores. Tant l'Ajuntament de Barcelona com la Generalitat han reconegut el bon to de les converses i han pronosticat una reunió en les properes setmanes on s'acabarà de delimitar el calendari pel retorn d'aquest deute.

“A l'anterior reunió ni tan sols se sabia la xifra del deute: amb Mas ja es va intentar aclarir, i amb Puigdemont igual. Ara, per fi, hi ha un reconeixement d'aquest deute i és de 90 milions”, ha aclarit l'alcaldessa Ada Colau després de la reunió. 

La xifra de 90 milions d'euros ha arribat després de la feina entre tècnics de les dues administracions. El deute per part de la Generalitat amb l'Ajuntament, a més, s'ha vist rebaixat en els últims mesos, respecte als 106 milions que s'havien de retornar al consistori barceloní fa un any. Tot i que un calendari concret determinarà els terminis de retorn del deute, no es preveu que sigui abans de gener del 2017.

Les dues administracions també han acordat que a partir d'aquesta data, a principis de l'any que ve, qualsevol nou deute emès, s'haurà de retornar en 180 dies. “A partir de 2017 no es tindran deutes de pagament amb més antiguitat d'un any. Aquest és un acord molt important per tenir un horitzó de treball regular”, ha destacat Colau.

L'alcaldessa també s'ha referit amb urgència a un altre tipus de deute, sobre el que hi ha hagut menys concreció després de la reunió, l'anomenat pel govern municipal com a “deute ciutadà”. Fent servir aquest terme, l'Ajuntament es refereix al deute que no és comptable però té a veure amb les retallades i que afecta a serveis bàsics dels que “no es poden prescindir”. És el cas de serveis socials, educació o habitatge.

L'alcaldessa ha recordat que entre 2011 i 2015 s'han deixat de posar 58 milions d'euros anuals de despesa corrent en aquests serveis bàsics. “A les beques menjador, per exemple... De 22 milions, l'Ajuntament n'està posant setze, i la Generalitat només sis. Hem de treballar per recuperar les proporcions. L'objectiu és anar recuperant les xifres però no s'ha expressat calendari, en el marc dels consorcis s'aniran prenent decisions”, ha recordat Colau.

Barcelona reclama la taxa turística

Un altre dels punts claus de la reunió ha estat el de la reclamació per part de l'Ajuntament de Barcelona a la Generalitat de Catalunya de la gestió del 100% de la taxa turística. Ara mateix en rep una tercera part del que es recapta.

“La taxa turística és el dret de la ciutat a governar el turisme a Barcelona, per a no posar la ciutat al servei del turisme. Sinó a l'inrevés. I això vol dir controlar la fiscalitat”, ha matisat el segon tinent d'alcaldia, i també present a la reunió, Jaume Collboni, que ha recordat que l'Ajuntament vol seguir fent del turisme un motor per a la ciutat, però per això necessita recaptar-ne els diners que se'n deriven. 

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha deixat clar que la Generalitat no es despendrà de la seva gestió, tot i que es posarà en marxa un grup de treball sobre el tema que ha de tenir resultat en sis mesos. “El grup de treball és obert i no hi ha prejudicis a l'hora d'escoltar cap proposta. El punt de partida sabem quin és i hi ha un grup de treball per parlar-ne”, ha dit Borràs sobre la intenció de l'Ajuntament respecte la taxa turística.