L'Ajuntament de Barcelona ha ordenat la clausura del CIE de Barcelona per manca de llicència d'activitat. Aquest dijous el tinent d'alcaldia de drets de la ciutadania, Jaume Asens, ha explicat que es va obrir expedient quan ell era regidor del districte de Sants-Montjuïc –on es troba el CIE– i es va donar un mes al Ministeri de l'Interior perquè tramités la llicència, un període superior als 15 dies habituals. “Per sorpresa nostra no es va tramitar, el Ministeri considera que no estan obligats a demanar llicència i els serveis jurídics d’ajuntament i districte consideren el contrari i a més fan referència a una sentència del TSJC”, ha explicat Asens.
Les instal·lacions del CIE tenen la funció corresponent a la seva funció original, la d'una comissària de Policia Nacional, i això no inclou l'internament. El 2006 es van realitzar les obres d'ampliació per convertir l'espai en un CIE que substituís el que hi havia al barri de la Verneda, i no es van complir els requeriments municipals. Els tècnics municipals hi han tornat a entrar amb motiu de les obres de remodelació que s'han realitzat recentment i han pogut tornar a constatar aquests incompliments.
“En funció de la llicència tens uns requeriments de seguretat o uns altres, no és una qüestió d’un incompliment administratius”, ha explicat Asens, que ha afegit que la manca de la llicència corresponent no permet garantir la seguretat ni dels interns ni dels treballadors del centre.
El Ministeri ara pot recórrer la decisió o demanar una nova llicència que s'adeqüi als usos. Si la demanen i compleixen tots els requisits administratius, l'Ajuntament hauria de concedir aquesta llicència. Asens ha assegurat que actualment desconeix si disposen de més vies legals per garantir el tancament del CIE.
El tinent d'alcaldia ha afegit que el tancament, tot i que es fa per via administrativa, respon a “una qüestió de drets humans i també a la nostra sobirania com a ciutat i com a país”, ha dit en referència a l'oposició mostrada a l'existència d'aquest centre tant pel ple de l'Ajuntament de Barcelona com pel Parlament de Catalunya.
Alternatives a l'internament
Pel que fa a la situació de les persones en situació irregular que abans eren internades al CIE, Asens ha assegurat que la llei d'estrangeria mostra altres vies per a la seva expulsió. “Aquests vuit mesos en què ha estat tancat ens han servit a tots per comprovar que no necessitem un CIE”, ha dit, i ha explicat que “la fiscalia ha estat actuant de forma diferent i no hi ha hagut cap problema amb la política migratòria i les expulsions s’han seguit fent”. El regidor assegura que no s'han dictat ordres d'internament des de Barcelona. En canvi sí que s'han traslladat persones retingudes des de la frontera que abans anaven al CIE de la Zona Franca, però Asens ha assegurat que aquesta funció del centre incomplia la llei.
“La finalitat del CIE és que les persones que estan allà siguin expulsades, però hi són internades moltes persones que ja se sap des del principi que no seran expulsades, i això és una anomalia greu i això és una vulneració greu a la seva llibertat”, ha explicat el regidor. “Ja és greu vulnerar el dret a la llibertat d'aquestes persones per una expulsió, però més encara si se’ls vulnera per no res”, ha lamentat.
Alerta a una desobediència del Ministeri
La campanya Tancarem el CIE, impulsada per Tanquem els CIEs, SOS Racisme i Migrastudium, assegura en un comunicat que celebren “les administracions públiques assumeixin la seva obligació de defensar dels Drets Humans com una prioritat i per tant usin tots els mitjans que tinguin a l'abast per impedir que es vulnerin”. Han instat altres administracions que s'han manifestat contra el CIE a prendre també mesures que vagin més enllà d'instar el govern de l'Estat al tancament i han anunciat que segueixen en “alerta” per convocar noves manifestacions si el Ministeri de l'Interior incompleix la prohibició de reobertura.