Un grup d'interns al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona han presentat una queixa per agressions per part de la Policia Nacional. Les agressions, segons expliquen, es van produir el dijous 27 de juliol al matí. “Estàvem 52 persones fent vaga de fam quan el cap de la policia, cap a les 11 del matí, va agafar a un de nosaltres que es trobava fent la vaga i, sense cap motiu, el va portar a una sala i allà el va pegar. Del cop té una contusió a l'ull” denuncien els interns en la queixa presentada al director del centre. Davant d'aquests fets, els interns demanen que la policia els tracti “amb respecte i dignitat, sense violència verbal ni física”.
Des de Tanquem els CIE remarquen “les pràctiques violentes i l'abús de poder” que exerceix la Policia Nacional dins del CIE. També es mostren “preocupats” pel fet que les persones agredides puguin ser deportades “per silenciar aquests actes infames”, diuen en relació a les agressions. Per això, presentaran una queixa davant el jutge de control el dilluns. Un intern presentarà, a més, una denúncia per l'agressió soferta. El quart tinent d'alcaldia, Jaume Asens, ha valorat els fets com “una prova més que cal tancar aquest forat negre que és el CIE. Això ens dóna més arguments”. Per això, diu, demanaran “a la Delegació del Govern, com fem sempre, que doni explicacions i prengui mesures perquè no succeeixin aquests fets”.
Dels 52 interns que estaven en vaga de fam des de dijous, tots d'origen algerià, 24 seguien en vaga de fam el divendres al migdia. La resta, segons Marta Valldaura, membre de la comissió jurídica de Tanquem els CIE, haurien estat deportats divendres. Valldaura explica que els interns van deixar la vaga de fam “per pressions per part del director del centre”. “No és la primera vegada que els interns ens avisen que hi ha maltractaments físics i verbals” assegura Valldaura, que opina que “no es tracta d'una situació aïllada”.
A principis d'aquest mes de juliol 61 interns es van declarar en vaga de fam per demanar la seva llibertat i també per la preocupació d'un vol de deportació amb destí a Guinea Conakry, que finalment va deportar a 12 persones dilluns passat. En aquella ocasió, expliquen des de Tanquem els CIE, els interns van deixar la vaga “també per pressions per part del director, a més de per la Creu Roja”.
Sobre el CIE de Zona Franca pesa una ordre municipal de cessament d'activitat des del 4 de juliol de l'any passat per no comptar, segons l'Ajuntament, amb la llicència d'activitat pertinent i incomplir amb les normes de seguretat contra incendis. Fins a la data, el Ministeri de l'Interior, de qui depèn la gestió del centre, ha fet cas omís de les peticions del consistori barceloní. L'any passat 640 persones, 90 menys que el 2015, van estar internades al centre d'internament de la capital catalana.