La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

Una manifestació clama a Barcelona contra l'especulació immobiliària i el preu dels lloguers

“Barcelona no està en venda”. Sota aquest lema s'han manifestat aquest dissabte centenars de barcelonins que s'oposen a les pujada del preu del lloguer que es pateix a la ciutat. Per una hores, el centre de la ciutat ha canviat la imatge de turistes passejant sota el sol per una marxa ensordidora contra l'especulació immobiliària. La convocatòria feta per la Plataforma Barcelona No Està en Venda, ha reunit milers de veïns en representació de diferents barris de la ciutat. Sindicats, associacions de veïns, organitzacions socials i assemblees de barri han denunciat la “situació d'expulsió” que pateixen els residents davant la massificació turística i l'emergència social.

La manifestació ha començat a les sis de la tarda des de la Plaça de la Universitat, punt de trobada de diferents columnes procedents dels barris, i ha iniciat un recorregut per Sant Antoni, Poble-sec i el Raval, ara per ara tres barris especialment afectats per l'especulació. La marxa s'ha aturat en alguns dels blocs de pisos que es troben en procés de compra per part de fons d'inversió que volen fer fora als seus llogaters. Els manifestants han mostrat així la seva solidaritat amb aquests veïns. Els promotors de la manifestació assenyalen que són prop d'uns 70 edificis els que es troben en aquesta situació a Barcelona.

Entre els manifestants s'hi veien diferents samarretes verdes de la PAH, entre elles, la del portaveu Carlos Macías, que denunciava la greu “colonització de la ciutat”, mentre reclamava una reacció per part de les administracions. Horacio Espeche, de la Pataforma Defensem Port Vell, explicava abans de l'inici del recorregut que la ciutat pateix dues bombolles especulatives consecutives, una fruit del boom hipotecari, i ara, per la pujada dels preus del lloguer.

Sílvia Abadia, portaveu de l'assemblea de l'habitatge del Poble-sec, apuntava la preocupació existent en els barris que s'ha traduït en un creixement de l'organització dels veïns, ja que en els últims mesos “han aparegut 15 assemblees que estan tractant la problemàtica” de l'habitatge. Els veïns veuen com la situació dels lloguers prohibitius als barris de la Barceloneta i el Gòtic s'ha traslladat en poc temps als barris contigus.

Davant una representació de marxa fúnebre caminava Esperança, una veïna del Clot que donava raons de la seva assitència a la manifestació, “estan fent negoci i ens estan fent fora”. Fins fa poc, explica aquesta veïna que el barri estava molt tranquil però que ara “comencen a llogar pisos de manera fraudulenta”. Un matrimoni de seixanta anys es mira des de la vorera la manifestació al pas pel mercat de Sant Antoni. Esperen que passi el gruix, per afegir-s'hi, “fins i tot el comerç t'ho diu: ens estan fent fora, al nostre bloc vam deixar constància al registre de la propietat que no acceptem activitats turístiques, ho vam decidir per unanimitat”, expliquen la Clara i en Josep, que recorden que un dels blocs que ha estat víctima dels fons d'inversió i que és prop de casa seva, a Comte Borrell. Precisament, davant aquest bloc s'ha aturat la marxa. “No esteu sols!”, els ha cridat la multitud des del carrer als veïns que observaven des dels balcons.

La convocatòria pretenia, segons expliquen els organitzadors, “que cada actor assumeixi les seves responsabilitats”, i apuntaven que el creixement de la mobilització dels veïns “no ha fet més que començar”. Segons Sílvia Abadia, de l'assemblea del del Poble-sec, la protesta ja compta amb una primera victòria: “amb aquest crit hem aconseguit posar en el punt de mira la situació de l'habitatge a Barcelona”. També recorda que per als fons d'inversió i els grans propietaris “és més difícil seguir amb les pràctiques de mobbing ”.

Com a preludi de la manifestació, aquest dijous, diverses assemblees de veïns van ocupar diferents immobiliàries, dos als barris de Sants i una al Poble-sec, a qui acusen de pràctiques irregulars i agressives.

Entre la marxa hi havia també veïns del barri de Sagrada Família, que reivindicaven que 28 famílies es troben amenaçades per la compra dels seus habitatges. “Els estan enviant un burofax per dir-los que s'acaba el contracte”, explica Elisabet, una de les seves veïnes. També, reclamacions a l'Ajuntament des de l'Avinguda Paral·lel on un edifici buit propietat municipal és motiu de reclamació per part del veïnat. “Necessitem veïns” al barri Gòtic, perquè allà “comptem amb 168 habitatges”, explica Tonet Font, veí de aquest barri.

Entre els que convocaven la manifestació es troba la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que alerta de l'augment del preu del lloguer i de la insuficient oferta d'habitatge públic per donar resposta a les necessitats socials. Segons dades oficials, el parc d'habitatge de Barcelona comptava al 2016 amb 438.304 habitatges de lloguer. Entre aquests, el d'habitatge social representa un 1,5% (6.500 habitatges públics). Una xifra molt llunyana d'altres capitals europees com París (17,2%), o Amsterdam (48%). A Barcelona, s'hi compten a més prop de 31.200 pisos buits dels quals 2.592 són propietat dels bancs. En els dos darrers anys, els lloguers han pujat entre un 11% i un 21% segons el districte, arribant a una mitjana de 850 euros al mes. Precisament, a la mobilització participava també el Sindicat de Llogaters, recentment constituït a Barcelona.

La manifestació ha conclòs al barri del Raval, davant del solar on està prevista la construcció d'un hotel de luxe de grans dimensions i que els veïns han denunciat a l'Oficina Antifrau per irregularitats en la tramitació dels permisos. Aquesta protesta té un precedent a finals d'aquest gener quan veïns i comerciants van ocupar simbòlicament la Rambla per denunciar l'impacte del turisme a Barcelona i la pèrdua de l'espai públic.

Ocupació d'un immoble en el poble-sec

En el transcurs de la manifestació, la Coordinadora d'Assemblees d'Habitatges ha realitzat l'ocupació d'una finca situada al carrer Poeta Cabanyes “per denunciar que com pot ser que hi hagi pisos buits mentre hi ha veïns que han d'abandonar el barri”. L'assemblea del barri lamenta que en el transcurs d'aquests 8 anys “ni l'Ajuntament, ni la Generalitat, ni la propietat hagin fet res” perquè sigui habilitat Per aquest motiu, l'Assemblea s'emplaça dilluns a les set del tarda a les tres parts per mantenir un debat públic sobre quins usos plantegen per a l'immoble.