La portada de mañana
Acceder
El Supremo amplía la investigación de los correos de la pareja de Ayuso
La Generalitat reconoció por escrito que el seguimiento de ríos es su responsabilidad
Opinión - Lobato, en su laberinto. Por Esther Palomera

Una manifestació acusa immobiliàries i pisos turístics de ser la causa de l'augment del lloguer a Barcelona

Els veïns de Barcelona segueixen organitzant-se per fer front a l'especulació immobiliària que viu la ciutat. Després que divendres tingués lloc la primera assemblea del Sindicat de Llogaters, aquest dissabte ha estat el torn del barri de Sants. Sota el lema “no ens faran fora”, un centenar de persones s'han manifestat amb l'objectiu de posar el focus en els diferents llocs turístics que, segons diuen, són part del problema especulatiu i de l'augment de preus del lloguer.

La manifestació ha recorregut diferents punts com hotels, apartaments turístics i agències immobiliàries que, al pas del grup, quedaven decorats amb un rastre de cartells amb el missatge “especuladors” i amb els adhesius “el turisme mata els barris” amb una creu pirata canviada pel característic pal selfie dels turistes.

“Les immobiliàries juguen amb l'oferta i la demanda, els preus els marquen persones que només es dediquen a especular, com els inversors. Especulen amb l'habitatge, en comptes de tractar-ho com el que ha de ser, un dret”, ha explicat la Llum, activista del Grup d'Habitatge de Sants. A la manifestació també han acudit diversos veïns del bloc del carrer Leiva 37, l'edifici propietat del fons d'inversió Vauras Investment SL i que aquesta setmana l'Ajuntament de Barcelona ha decidit comprar per evitar que el fons d'inversió acabi expulsant als actuals inquilins, tal com es proposava. “És important que ens posem seriosos amb el model turístic que es promou, perquè és un tipus de model que fa fora els veïns del barri i de la ciutat”, opina la Carme, una de les veïnes del bloc del carrer Leiva, recordant el cas.

Els preus dels lloguers es troben en màxims històrics, amb una mitjana de més de 800 euros a Barcelona i amb una pujada creixent des de l'any passat d'un 11,69% d'increment, segons dades de la Generalitat. Actualment, 46 famílies perden casa cada dia a Catalunya, segons les dades del Consell General del Poder Judicial, gairebé 10 al dia només a la ciutat de Barcelona. A més, la pressió turística dispara el preu del lloguer a Barcelona i ja són diverses les empreses que adquireixen blocs sencers amb inquilins dins, a punt de finalitzar els seus contractes per no renovar els inquilins i després vendre les propietats.

En to festiu, però conscienciats del missatge que volien transmetre, els manifestants han corejat emblemes com “Guiris go home”, “No a la gentrificació”, “un turista més, una veïna menys” o “tinc un lloguer brossa, que és el que es porta ara” entonant la cançó del “tractor amarillo”. Amb això, han volgut denunciar immobiliàries com Engel & Völkers, a qui acusen de ser una de les “immobiliàries referents en desnonaments”. Els manifestants també han volgut assenyalar espais del barri, com la cantonada entre els carrers de Vilardell i Moianès on, en pocs metres, hi ha dues agències immobiliàries i un bloc sencer de pisos turístics.

“Hem començat a organitzar-nos per lluitar contra el que ens ve a sobre. No volem que ens passi com a la Barceloneta, on ja no hi viu gent jove perquè han hagut de marxar”, ha conclòs l'activista del Grup d'Habitatge de Sants, preocupada perquè el preu del lloguer “ha pujat més d'un 30%” en l'últim any.