Nova polèmica de Rovira: del col·legi “sense risc de col·lapse” amb un mort als caps de setmana “amb la família”
LLEGIR EN CASTELLÀ
Diumenge a mitjan matí es produïa una solsida en un col·legi de Massanassa, afectat greument per la DANA, que va provocar la mort d’un treballador de Tragsa a qui va caure damunt l’estructura d’una passarel·la que estava situada al pati –el sinistre està sent investigat per l’Institut Valencià per a la Seguretat i Salut en el Treball (Invassat), en contacte amb la Inspecció de Treball–. Després que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, canviara la seua visita al lloc del succés, on l’esperava un grup de veïns indignats amb la gestió de la DANA, per una reunió “urgent” al Palau, va caldre esperar fins passades les 19 perquè algú del Govern autonòmic compareguera davant els mitjans per a donar explicacions. Es tractava del conseller d’Educació, José Antonio Rovira, el representant de la Generalitat les polítiques del qual van provocar la convocatòria d’una vaga general fa a penes uns mesos.
El conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació va assegurar que l’accident era “imprevisible” i que no hi havia cap informe que apuntara que l’edifici “corria risc d’esfondrar-se”. Aquesta afirmació contrasta amb el que va dir l’alcalde de Massanassa, Francisco Comes, que unes hores abans havia indicat que el centre havia sigut catalogat pels arquitectes de la conselleria perquè el marcaren en “roig”, cosa que suposava que “l’han de derrocar”. Encara més, l’Ajuntament va publicar el 7 de novembre la prohibició d’acostar-se a l’edifici pel seu “possible enderrocament”. El conseller va sostindre que aquesta catalogació en “roig” es correspon al fet que els alumnes no podrien entrar “a curt termini” pels “danys importants” ocasionats per les inundacions del 29 d’octubre.
Les infraestructures educatives estan catalogades en quatre colors després del pas del temporal: verd, “aquells en què es podia entrar l’endemà”; groc, els que requereixen neteja i higienització; taronja, els centres que necessiten alguna reparació relacionada amb obres menors; i roig, que necessiten obres majors i no s’hi pot tornar a entrar “a curt termini”, com és el cas del Lluís Vives de Massanassa. En total, hi ha dotze col·legis i instituts qualificats en roig.
Rovira va insistir que els informes tècnics assenyalaven que l’edifici, malgrat haver tingut danys importants, “no suposaven un risc imminent de l’estructura”, encara que sí que va reconéixer que el seu ús sí que generava perill. Per això, va voler aclarir que el sinistre s’ha produït “en l’exterior”, i més concretament “en un porxo que connecta un edifici amb un altre”. No obstant això, sí que va ressaltar que l’edifici, amb més de mig segle d’antiguitat i després dels greus danys ocasionats per la DANA, “tot apuntava que valia més la pena fer-lo nou que reparar-lo”.
El matí del diumenge hi havia quatre operaris de Tragsa treballant juntament amb efectius de l’UME en la neteja d’estris i llot al pati del CEIP Lluís Vives en resposta a una sol·licitud de l’Ajuntament per qüestions de salubritat a causa de la proximitat als habitatges. Tragsa està actuant en 19 localitats afectades per les inundacions i en 68 centres educatius, 44 d’Infantil i Primària i 24 de Secundària: 23 dels quals ja estan nets i amb el certificat d’higienització corresponent, segons van confirmar des de l’empresa.
“Tenim dret a estar amb la nostra família”
El titular d’Educació va justificar la seua absència i la del president Mazón a Massanassa el dia de l’accident mortal: “No hi féiem res”. Rovira ha asseverat que sí que van estar en la localitat de l’Horta Sud la vicepresidenta Susana Camarero i “altres alts càrrecs” del Consell, sense precisar qui.
Sobre el fet que estigueren a Alacant, el conseller ha defensat que treballen “el màxim d’hores” en la situació “en què estem”. “També nosaltres tenim la nostra família a Alacant i crec que tenim dret a estar unes hores amb la nostra família; i això no obsta perquè estiguem fent una faena, no sols aquest conseller, sinó la gran part de càrrecs i funcionaris d’aquesta conselleria, de moltes hores”, ha reivindicat el component del Govern valencià.
Rovira i la vaga “política”
El 24 de maig passat, gran part de la comunitat educativa valenciana va convocar una vaga general contra les polítiques educatives del Consell del PP (i llavors també Vox) que va tindre un gran seguiment de llarg a llarg de tot el territori. La convocatòria, a què n’han seguit altres –l’última, dissabte passat per la gestió després de la DANA–, va culminar amb una multitudinària manifestació a la ciutat de València, en què van participar milers de persones en defensa de l’escola pública. Rovira va qualificar aquell atur protagonitzat per les famílies i els docents de “polític” a causa de la proximitat de les eleccions europees, que se celebrarien quinze dies després.
El titular d’Educació és el conseller que més contestació ha trobat en aquest aproximadament any i mig que està al capdavant del seu departament. Nombroses són les polèmiques que ha protagonitzat, des de la seua defensa a ultrança de la coneguda com a llei de ‘llibertat’ educativa als problemes amb les plantilles docents al començament del curs i les retallades de professors, els atacs al valencià o la recuperació del districte únic.
0