Convergència ha pres la iniciativa en el debat sobre els pressupostos que acaben d'entrar al Parlament. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dijous que el Govern reduirà la càrrega fiscal del tram autonòmic de l'IRPF a les rendes més baixes. Davant uns 300 empresaris a la tradicional trobada del Cercle d'Economia a Sitges, Puigdemont ha defensat que el Govern pot reduir l'IRPF als ciutadans amb menys recursos sense apujar-lo a les rendes altes, una opció que li exigeix la CUP per aprovar els pressupostos d'aquest any i que ERC no rebutja contemplar.
Dos dies després que Oriol Junqueras presentés els comptes, Puigdemont ha dit que una mesura d'aquest tipus “no posa en risc” els pressupostos d'aquest any ja que que no es notarà a les finances catalanes fins el 2019. La raó cal buscar-la, ha dit Puigdemont, en el model de liquidació que preveu l'actual sistema de finançament autonòmic.
“El 99% de contribuents catalans no només paga més IRPF que la mitjana de les autonomies sinó més que qualsevol comunitat”, ha afirmat el president, i ha afegit que “la diferència és més gran en les rendes baixes”.
Les rendes catalanes de fins a 18.000 euros tenen un tram autonòmic de l'IRPF del 12%, el més alt de l'Estat. Per contra, els catalans amb rendes a partir dels 100.000 euros paguen un IRPF per sota de la mitjana dels ciutadans de l'Estat amb la mateixa base liquidable. “Pensar en compensar entre catalans les modificacions tributàries és enfocar malament el problema”, ha dit Puigdemont.
En les últimes setmanes, ERC i Convergència han evidenciat les seves diferències sobre la progressivitat del sistema fiscal. Si bé les dues coincideixen que cal rebaixar la pressió fiscal a les classes mitjanes i baixes, les diferències floreixen quan s'obre el meló d'augmentar els impostos als rics: ERC s'ha obert a estudiar-lo, mentre que els convergents ho rebutgen.
Sobre el nou model de finançament –l'actual està pendent de renovar-se des 2014– Puigdemont ha reiterat que la Generalitat no liderarà la reclamació autonòmica per canviar-lo. Amb tot, ha assenyalat que amb un nou model de finançament més beneficiós, la Generalitat podria tenir 2.600 milions d'euros més disponibles cada any.