La desídia de la Generalitat Valenciana per cobrar als hospitals privatitzats: encara queden pendents 38 liquidacions
La Generalitat Valenciana, sota el comandament del PP, no sembla que tinga gens de pressa per cobrar a les empreses que gestionen els hospitals privatitzats –també amb el PP al comandament– els deutes per les liquidacions anuals. Més encara, l’últim any no ha cobrat a penes un 1% del muntant que estima que es deu a les arques públiques. La Sindicatura de Comptes, ens que fiscalitza a l’Administració pública valenciana, reflecteix en el seu informe de fiscalització de l’últim exercici complet que, el 31 de desembre de 2023, hi havia 38 liquidacions anuals pendents d’aprovar de les cinc concessions sanitàries que presten servei en l’autonomia.
L’organisme que dirigeix Vicent Cucarella retrau a la Conselleria de Sanitat no haver facilitat informació sobre el deute pendent. Segons indica, el departament de Marciano Gómez, artífex de les privatitzacions sanitàries amb Eduardo Zaplana, no ha facilitat l’informe amb les estimacions de les liquidacions i els expedients de rescabalament per enriquiment injust pendents d’aprovar, un document que es remet cada any. L’opacitat de la conselleria, o l’“absència d’informació actualitzada” ha suposat “una limitació a l’abast” del treball de la Sindicatura. L’any passat només es van cobrar cinc liquidacions per un import de 3,8 milions d’euros, recull el document presentat davant les Corts Valencianes i el Consell.
“Com que les liquidacions pendents es poden veure modificades en les diferents fases de tramitació i poden plantejar-se nous litigis per les concessionàries, hi ha una incertesa sobre l’import dels drets a cobrar i obligacions a pagar pendents de reconéixer per la Generalitat”, apunta la Sindicatura en l’informe de fiscalització.
El deute de les concessionàries amb la Generalitat Valenciana no és un import tancat. Depén d’un càlcul que ha de fer Sanitat anualment, basat en la població, les prestacions i el contracte, i contra el qual les empreses poden recórrer, com ja ha passat en diversos casos per la via judicial, cosa que retarda el cobrament de milions d’euros. El març del 2023, el Consell, encara d’esquerres, va reconéixer un deute de 641 milions d’euros de les cinc empreses amb la Generalitat Valenciana. Sis mesos després, el PP va reduir el càlcul a la meitat.
En una de les seues primeres compareixences parlamentàries, el titular de Sanitat va apuntar que es “van recalcular” els imports en els primers mesos de coalició PP-Vox, insistint que “els valencians no perdran ni un cèntim d’euro per les liquidacions”. “Hui dia les xifres són de 356 milions d’euros”, va afirmar Gómez, que va retraure a l’executiu del Pacte del Botànic que “en huit anys no es fera cap” liquidació a aquestes empreses. Després, el seu departament va apuntar que algunes empreses com Ribera Salud ja havien pagat una part, en concret la de l’Hospital de Dénia. El dirigent popular també sembla que afronta amb desídia la reclamació del deute sanitari.
Factures de l’IVO
L’informe de Cucarella revela que Sanitat ha pagat factures de l’IVO, el centre de referència en investigació oncològica, per prestacions fetes entre el 2012 i el 2023 a pacients inclosos en la població protegida de les concessionàries. Unes prestacions que “no s’han inclòs habitualment en les liquidacions anuals aprovades de les concessions”, encara que la Conselleria “ha iniciat un procediment independent de reclamació a cadascuna de les concessionàries”. Això hauria de fer augmentar el deute de les concessionàries, pendent d’un càlcul tancat.
També destaca que les pròrrogues tramitades a l’Acord d’acció concertada sanitària entre la Conselleria i la Fundació IVO han afectat l’objecte contractual i han provocat “interpretacions controvertides” en la seua execució, per la qual cosa “haurien d’haver donat lloc a un nou acord que reculla les condicions necessàries per a l’execució adequada”. Així doncs, concreta que, dels 82,4 milions d’euros d’obligacions reconegudes el 2023, 19,6 s’han tramitat a través d’expedients de rescabalament per enriquiment injust.
0