La campanya de les eleccions generals del proper 26 de juny coincidirà amb la discussió dels primers pressupostos del Govern de Junts pel Sí. El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha remarcat que el calendari electoral no variarà les intencions de l'executiu català: aprovar el projecte de llei de pressupostos a finals de maig i que el Parlament, mitjançant el suport prioritari de la CUP i JxSí, l'aprovi definitivament al juliol.
Un cop surti del Govern, el primer gran escull a superar dels pressupostos catalans és el seu debat a la totalitat: el ple del Parlament haurà de votar si admet o no a tràmit el projecte, de manera que JxSí haurà de convèncer la CUP perquè no faci pinya amb l'oposició per bloquejar-lo. En aquest sentit, el suport de la CUP a les primeres comptes de Junqueras no està ni molt menys garantit.
El ple donarà llum verda a l'inici de la tramitació dels pressupostos si JxSí aconsegueix sumar els vots de la CUP per tombar les esmenes a la totalitat, o si algun grup de l'oposició almenys s'absté -Puigdemont ha estès la mà a Catalunya Sí que es Pot i el PSC en diverses ocasions davant dels dubtes dels anticapitalistes. No obstant, aquesta fase podria veure's alterada pel 26J, ja que tradicionalment, a causa dels compromisos de campanya dels partits, els processos electorals interrompen el ritme normal d'activitat al Parlament.
“Afortunadament, el Parlament ha una activitat que està al marge de l'escenari electoral espanyol i en principi no hi ha d'haver cap alteració respecte al previst”, ha apuntat el vicepresident en una entrevista amb l'agència EFE. Des de la CUP no veuen motiu perquè una campanya electoral modifiqui l'activitat parlamentària. Tanmateix, el debat sobre el calendari dels pressupostos s'abordarà a la Mesa del Parlament i de la comissió d'Economia a les propers setmanes.
Al marge del que els òrgans d'arbitratge de la càmera acabin acordant, Junqueras corre el risc de viure la mateixa situació que el govern d'Ada Colau el novembre passat: la minoria de BComú unida al tacticisme dels partits per la campanya electoral del 20-D va impedir a l'alcaldessa aprovar els seus primers pressupostos.
Problemes del 'pla B'
La necessitat dels partits de marcar perfil propi en campanya dificulta l'èxit del 'pla B' previst pel Govern per tirar endavant els pressupostos, que, en cas que la CUP es tanqués en banda, passava per buscar l'abstenció o el vot afirmatiu de PSC i Catalunya Sí que es Pot. Com rebria l'electorat que PSC, ERC, CDC o Catalunya Sí que es Pot estiguessin al matí acordant els pressupostos de la Generalitat i a la nit criticant-se entre si als mítings?
L'avantatge de tenir a un partit que no es presenta a les generals -la CUP- no és ni de bon tros una garantia per aprovar els comptes de Junqueras. Malgrat l'acord d'estabilitat amb Junts pel Sí, els anticapitalistes no han tingut problemes per alinear-se amb l'oposició en votacions sobre temes econòmics i socials com els concerts a les escoles de l'Opus o ATLL. De fet, el grup parlamentari de JxSí ha perdut ja 55 votacions al Parlament, tal i com explicava aquest dimarts el diari Ara.
Els anticapitalistes ho van avisar el mateix dia que van signar el pacte d'estabilitat amb JxSí i el membre del secretariat de la CUP, Xevi Generó, ho ha reiterat aquest dimarts en un article a Catalunya Plural: els comptes han d'augmentar la despesa social i orientar-se cap a “el col·lapse de l'estat autonòmic i la ruptura democràtica cap a la independència”.
No obstant això, el marge de maniobra de Junqueras és limitat: més del 70% de la despesa de la Generalitat és finalista i els concerts amb el sector privat que abunden en el sector públic català estan blindats. A més, l'administració s'exposa a una denúncia als tribunals si els revoca de cop.
Les bases del Govern són negociar a la baixa els interessos que paga i aprofitar l'augment previst de la recaptació i l'insuficient alleujament que Montoro ha donat a les comunitats amb el límit de dèficit per incloure en els comptes els 270 milions de despesa del pla de xoc social de Junts pel Sí. En conjunt, la despesa executada de la Generalitat el 2015 va ascendir a 32.345 milions d'euros. El 75% es va destinar a despesa corrent, mentre que el 21% -6.780 milions- van ser despeses financeres.