La portada de mañana
Acceder
16 grandes ciudades no están en el sistema VioGén
El Gobierno estudia excluir a los ultraderechistas de la acusación popular
OPINIÓN | 'Este año tampoco', por Antón Losada

Colau formarà govern en solitari però deixa obert que PSC i ERC s'hi incorporin més endavant

El nou govern municipal de Barcelona encapçalat per Ada Colau serà monocolor, almenys de moment. Barcelona en Comú ha assumit que cap altre partit entrarà al govern en un primer moment, i centra les seves negociacions en recollir suports per dissabte que ve, quan es produirà el ple d'investidura del que Colau sortirà, segons tots els pronòstics, sent portadora de la vara d'alcaldessa. A la líder de BComú, sent la força més votada a les eleccions, li val amb que no hi hagi una majoria absoluta al ple a favor d'un altre candidat per esdevenir alcaldessa. Malgrat això, els municipalistes volen obtenir el suport almenys de dues forces més per transmetre imatge d'estabilitat.

Ni ERC ni el PSC formaran part del primer govern de Colau, però això no és un obstacle perquè s'incorporin més endavant. Per part d'Esquerra no hi ha pressa per entrar al gabinet municipal. La seva negativa inicial és sens dubte un ajornament de la decisió fins després de les eleccions autonòmiques del 27-S, on la formació és conscient que haurà de jugar la carta més independentista, una labor que es podria veure deslluïda si comparteixen govern a la capital amb una formació de diferents sensibilitats nacionals.

El líder d'ERC, Alfred Bosch, marca com a prioritat garantir la creació d'ocupació, i vincula el seu suport a la investidura a què BComú accepti algunes de les seves propostes estrella, com crear una agència d'ocupació i refermar l'aposta de Barcelona pels grans esdeveniments. El republicà intenta evitar “especulacions” sobre si la negativa d'entrar al govern té a veure amb la imminència de les autonòmiques, però ERC ja va viure pressions per part de CiU quan Trias va simular buscar un pacte per conservar l'alcaldia.

Una situació diferent es viu al PSC. La formació liderada per Jaume Collboni tenia interès a entrar al govern municipal i la seva proposta passa per un govern “d'esquerres i estable”, una fórmula en la qual inclou ERC. No obstant això, davant la negativa dels independentistes, la possibilitat d'un govern a dos amb el PSC no és del gust de Barcelona en Comú, que s'ha resistit a reeditar un govern amb composició similar als que han regit Barcelona durant 32 anys, el pacte clàssic PSC-ICV. Malgrat les reticències dels de Colau, Collboni manté la seva aposta per entrar en llocs de govern després de la investidura.

L'última candidatura de les tres amb què Barcelona en Comú ha buscat un pacte, la CUP, ja va anunciar immediatament després de les eleccions que no contemplava accedir al govern municipal. Amb la decisió més important presa abans de les eleccions, CUP-Capgirem ha convocat assemblees durant les últimes setmanes per dir el sentit del seu vot en la investidura. Per fi la candidatura ha resolt donar suport a Colau només amb un dels tres vots dels que disposen. Segons expliquen en un comunicat, els dos vots restants “aniran destinats a dues lluites de la ciutat, com a mostra de suport a les lluites de carrer i com a garantia de contrapoder”.

Barcelona en Comú última el disseny del seu govern

Al mateix temps que miren de reunir suports per a la investidura, Colau dóna els tocs finals al que serà, almenys en la seva etapa inicial un govern monocolor amb diversos fitxatges sonats. L'exlíder del PSC, Jordi Martí serà el cor d'una màquina administrativa que descansarà sobre 4 grans àrees de govern: Economia, Benestar, Participació i Urbanisme i Habitatge. A més, Barcelona en comú ha proposat a Amadeu Recasens, exdirector de l'Escola de Policia de Catalunya, el càrrec de cap de la Guàrdia Urbana. De moment no està decidit qui portarà la cartera de Seguretat, una de les més complicades.