Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Comencen els actes de suport als encausats per la protesta “Aturem el Parlament”

Imatges del bloqueig del Parlament el 15-J de 2011 / EDU BAYER

Rut Vilar

Fixada la data del judici contra els 20 imputats per l’intent de bloqueig del Parlament el 15 de juny de 2011, s’activen les mobilitzacions en suport dels encausats. S’ha convocat una manifestació pel 29 de març a la Plaça de Catalunya, tot just dos dies abans que comenci el judici pels fets a l’Audiència Nacional espanyola.

La Fiscalia demana cinc anys i mig de presó pels 20 manifestants encausats; el Parlament i la Generalitat, tres. Denuncien un presumpte delicte contra les institucions de l’Estat amb un delicte d'atemptat contra l'autoritat. A l’acusació de les institucions catalanes, s’hi ha sumat el sindicat ultradretà Manos Limpias.

Els advocats dels encausats consideren sorprenent que el que en un altre cas es consideraria un delicte de faltes, per empentes i insults als diputats a la seva entrada al Parlament, en aquest cas s’elevi a un delicte penal pel que el jutge ha definit com a agreujant la “intimidació ambiental”.

Segons l’informe de la Fiscalia, aquell dia “diversos parlamentaris van ser envoltats i increpats per grups de persones que els impedien l'accés al Parlament, mitjançant empentes, cops, llançament d'objectes i insults, creant un temor en la seva seguretat personal”.

“Sabem i tenim clar que aquest és un judici polític, una farsa per atemorir a aquelles que decideixen plantar cara i actuar contra els responsables de tanta precarietat”, apunten els encausats en un comunicat.

El 15 de juny de 2011, unes 600 persones van acudir a la convocatòria de l'acció “Aturem el Parlament”, en el marc de les protestes del 15M, per evitar que s'aprovessin els pressupostos de la Generalitat. El que havia de ser una cadena humana va derivar en càrregues policials, resoltes amb 45 ferits i 6 detinguts, en aquell moment, i episodis de crits i empentes a alguns diputats, als quals els manifestants no deixaven accedir al Parlament.

El president Artur Mas i alguns consellers van entrar a la seu parlamentària amb helicòpter. Els Mossos no van fer cap passadís d’entrada als parlamentaris, que intentaven accedir a l’hemicicle caminant entre els manifestants.

La investigació conjunta entre els propis Mossos i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va acabar amb la detenció, els dies posteriors als fets, d’una vintena de persones.

Llegeix el manifest:

Etiquetas
stats