La portada de mañana
Acceder
El Gobierno da por imposible pactar la acogida de menores migrantes con el PP
Borrell: “Israel es dependiente de EEUU y otros, sin ellos no podría hacer lo que hace”
Opinión - Salvar el Mediterráneo y a sus gentes. Por Neus Tomàs

La Comissió Europea confirma que Catalunya quedaria fora de la UE

Europa Press

Brusel·les —

La Comissió Europea ha insistit aquest dilluns que Catalunya quedaria fora de la Unió Europea si s'independitza i es convertiria en un “país tercer”, que hauria de demanar el seu ingrés si vol formar part del club comunitari. Un Estat independent es convertiria, pel fet de la seva independència, en un país tercer que fa a la Unió i des del moment de la independència no s'aplicarien els tractats al seu territori“, ha explicat la portaveu de l'Executiu comunitari, Pia Ahrenkilde, que ha confirmat les declaracions del comissari de competència, Joaquín Almunia.

“El que el nostre vicepresident Almunia ha dit s'ajusta perfectament a la nostra línia, que és que si un territori d'un Estat membre deixa de formar part d'aquest Estat perquè es converteix en un nou territori independent, els tractats ja no se li apliquen”, ha prosseguit. Si una Catalunya independent vol ser membre de la UE hauria de demanar la seva adhesió, l'aprovació de la qual requereix el vot unànime de tots els estats membres. “Qualsevol Estat europeu que respecti els principis que s'estableixen a l'article 2 del Tractat de la UE pot demanar formar part de la nostra Unió”, ha indicat la portaveu, que ha afegit que aquests són els principis del dret comunitari i “no prejutgen cap situació hipotètica”.

La portaveu ha eludit pronunciar-se sobre les declaracions dels primers ministres de Letònia i Lituània, país que ocupa la presidència de torn de la UE, en què donen suport al dret a l'autodeterminació de Catalunya i es mostren disposats a reconèixer la seva independència. “No és el meu paper comentar les declaracions d'altres polítics o institucions en resposta a preguntes de naturalesa semblant”, ha al·legat Ahrenkilde. “No li correspon a la Comissió expressar una posició sobre l'organització interna constitucional als Estats membres”, ha insistit.

L'Executiu comunitari només realitzarà la seva anàlisi jurídic complet sobre les conseqüències a la UE de la independència de Catalunya si el Govern espanyol li ho demana. La portaveu ha eludit confirmar que existeix preocupació a la UE sobre les tensions separatistes a Catalunya, com ha dit Almunia, i no ha volgut pronunciar-se tampoc sobre les apel·lacions del comissari al diàleg entre el Govern central i el català.