El PP bloqueja les compareixences del ‘politburó’ de Carlos Mazón per a explicar les hores clau de la DANA en les Corts
L’apagada informativa de Presidència de la Generalitat Valenciana també té efectes en les Corts Valencianes. El parlament autonòmic, que camina amb lentitud des de l’estiu, ja fa mesos que no convoca algunes comissions, malgrat les queixes dels grups de l’oposició. El mes de novembre a penes hi ha hagut activitat legislativa, condicionada per la DANA, però les Corts Valencianes ni tan sols han atés les peticions de compareixences relacionades amb les inundacions, més enllà del monogràfic del president, Carlos Mazón.
Especialment cridanera és la negativa a convocar la Comissió de Coordinació, que és la que tracta els assumptes relacionats amb Presidència de la Generalitat, com ara Transparència, Memòria Democràtica o Comunicació. El grup socialista ja fa setmanes que demana que es convoque aquesta sessió, que, segons el reglament, hauria de ser mensual, i la presidència de la comissió, a càrrec del PP, ho rebutja o ho ignora. La Mesa de les Corts, que es dona per assabentada de la queixa formal, només ha transmés la informació a la comissió, que ja fa un mes que dona llargues sobre aquest assumpte.
L’assumpte en qüestió és la compareixença dels tres secretaris autonòmics de Presidència de la Generalitat, que s’han constituït en una mena de politburó. Són els dirigents més pròxims a Mazón, amb una relació personal estreta, i que blinden el president autonòmic. Els diputats del PSPV van registrar una petició el 8 de novembre passat, deu dies després de les inundacions, perquè compareguera la guàrdia pretoriana de Mazón. El portaveu dels socialistes, José Muñoz, i la diputada Mercedes Caballero, vicepresidenta de la Comissió de Coordinació, van registrar les sol·licituds per a sotmetre a escrutini parlamentari José Manuel Cuenca, secretari autonòmic del Gabinet del President i Comunicació, Cayetano García Ramírez, secretari autonòmic de Presidència, i Santiago Lumbreras, secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència, per a “donar compte de les tasques de comunicació fetes els dies 29 d’octubre i següents”.
Els secretaris autonòmics acompanyen Mazón al Cecopi i en els seus assumptes com a màxim mandatari. Pel que sembla, no estaven amb ell la vesprada del 29 d’octubre, mentre el president dinava en El Ventorro, ni en les hores immediatament posteriors. Cuenca estava a Xàtiva per un assumpte personal i Lumbreras, a Alacant, tots dos tancats pel temporal, i de García Ramírez no ha transcendit informació. La petició es va produir el 8 de novembre, una setmana després que Mazón mantinguera paralitzada la reunió del Cecopi durant hores mentre es reunia amb el seu nucli dur, els tres secretaris autonòmics a qui ara es demanen explicacions. Cuenca, cap de gabinet i amic íntim del president, també s’ha vist qüestionat pels contractes d’emergència que la Generalitat ha adjudicat a la mercantil en què treballava, STV Gestión.
El grup socialista, que insisteix a demanar les compareixences, no ha trobat més resposta en el PP que una negativa vaga. Segons trasllada Caballero, el president de la comissió, el popular Luis Martínez Fuentes, l’ha informat que no es convoca “pel fet que no hi ha PNL relatives a la DANA i està prevista la compareixença dels diferents consellers en diferents comissions, esperarem més endavant per a convocar-la”. Els socialistes denuncien un bloqueig de la comissió per a evitar aquestes compareixences, com va fer el PP amb Vox amb Salomé Pradas, exconsellera de Justícia i Interior. Caballero reitera que “el Partit Popular sotmet el parlament valencià a un silenci i una inacció legislativa amb l’única intenció que els alts càrrecs del Consell no compareguen en seu parlamentària per a donar compte de la seua gestió”.
El vicepresident segon, Francisco José Gan Pampols, i els consellers d’Emergències i Justícia, Juan Carlos Valderrama i Nuria Martínez, compareixeran el pròxim 20 de desembre, tot i que ja estan quasi un mes en el càrrec. L’oposició va reclamar la presència de diversos gestors abans de la crisi de govern, i la majoria del PP i Vox les va rebutjar, adduint que no sabien qui ocuparia quin càrrec en els dies següents. La qualificació del ple com a ordinari i no com a extraordinari va ser l’excusa formal per a evitar que la responsable d’Emergències acudira al parlament a explicar els fets esdevinguts el 29 d’octubre, amb 223 víctimes mortals a la Comunitat Valenciana. El PP, amb la col·laboració de Vox, manté el silenci parlamentari.
0