El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha advertit que Catalunya té “el dret i el deure d'ignorar” una possible inhabilitació del president de la Generalitat, Artur Mas, i ha avisat a l'Estat que no haver condemnat encara l'afusellament de Lluís Companys el fa “còmplice”.
“Si algú pensa que detindran a aquest poble amb el codi penal o un tribunal, s'equivoquen i desconeixen l'essència d'aquesta nació, d'aquest poble, un poble digne, pacífic, cívic i orgullós que és capaç de guanyar la seva llibertat per la democràcia i les urnes”, ha assenyalat Rull abans de dur a terme l'ofrena floral al lloc en el qual va ser afusellat l'expresident català Lluís Companys fa 75 anys, en el Fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc a Barcelona
Finalitzem el minut a minut de la declaració d'Artur Mas amb la crònica d'Arturo Puente sobre la jornada. Artur Mas ha assumit totes les responsabilitats com a “promotor polític” del 9-N, però ha descarregat l'execució de la consulta sobre els voluntaris. Aquesta ha estat la defensa del president de la Generalitat en la seva declaració com a imputat pel procés participatiu del 9-N davant del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Mas ha seguit a ulls clucs l'estratègia de defensa pactada amb les altres dues imputades pel 9-N, l'exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera d'Educació, Núria de Gispert. Com elles, el president s'ha negat a respondre a preguntes de la fiscalia i de l'acusació particular, però sí que ho ha fet davant del jutge i la defensa.
Artur Mas ha finalitzat la seva compareixença al Palau de la Generalitat confiant “en la imparcialitat i el bon criteri dels tribunals” de cara al futur de la causa que té oberta al TSJC pel 9-N, motiu pel qual ha declarat aquest dijous com a imputat. Mas ha considerat que hauria d'haver comparegut davant d'un Parlament per rendir comtes pel 9-N, però en cap cas davant d'un tribunal. “Fins ara sempre que hem estat al límit en aquest procés hi ha hagut consens”, ha dit Mas sobre la imatge d'unitat del sobiranisme que no es veia des de feia 18 mesos mostrada arran de la declaració de Mas, Ortega i Rigau. “Desitjo que aquesta màxima no s'espatlli en els propers temps i que tothom actuï com s'ha actuat fins ara: posant el consens per damunt de tot”, ha afegit el president. Mas també ha dit que no “entén” les crítiques del TSJC per les concentracions en suport als imputats davant del Palau de Justíca.
“He fet notar al tribunal si actuar com un demòcrata equival a actuar com un delinqüent”, ha assegurat Artur Mas durant la seva compareixença davant dels mitjans al Palau de la Generalitat després de declarar com a imputat pel 9-N al TSJC, . “Ho sabrem en els mesos següents”, ha afegit. Mas també ha dit que davant del TSJC ha explicat que la consulta del 9-N s'havia dissenyat “inicialment” per ser executada per la Generalitat però que a partir de suspensió dictada pel TC del decret de convocatòria i la llei de consultes, es va canviar el format i ja no era la Generalitat la responsable de “l'execució” del 9-N, sinó els voluntaris. “La Generalitat no donava ni ordres ni instruccions”, ha sentenciat Mas.
“Em declaro màxim responsable d'haver ideat i impulsat el procés participatiu del 9-N”. Així s'ha expressat el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, en una declaració al Palau de la Generalitat després de declarar com a imputat al TSJC pel 9-N. Mas ha dit que el procés participatiu del 9-N es va poder fer per la “sintonia” entre la iniciativa institucional i la “implicació ciutadana en forma de voluntaris”. Mas ha estat acompanyat per la vicepresidenta en funcions, Neus Munté, i el conseller en funcions Francesc Homs.
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha dit avui que està “convençut que la justícia no es deixarà pertorbar ni condicionar perquè hi hagi més o menys manifestants” acompanyant avui el president de la Generalitat, Artur Mas, en la seva declaració com a imputat per la consulta sobiranista del 9-N. “Si algú pretén amb això pressionar la justícia jo estic segur que no ho aconsegueix doncs és independent”, ha insistit el ministre, que ha estimat que l'acte de manifestació en suport a Mas davant el TSJC “és un fet que en una democràcia de qualitat no és gaire adequat”.
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, s'ha donat un bany de masses a la sortida del Palau de Justícia després de la seva declaració com a imputat al TSJC. A la porta del tribunal l'esperaven els consellers i els alcaldes amb les vares. Mas també ha saludat moltes de les persones concentrades davant del TSJC i ha intercanviat algunes paraules amb elles. A causa del bany de masses, el president ha tardat uns 45 minuts a recórrer els pocs metres que hi ha entre la porta del Palau de Justícia i el cotxe oficial que l'esperava al final del passeig Lluís Companys.
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha assumit davant del jutge tota la responsabilitat en l'organització del 9N com a “promotor polític” de la consulta alternativa, però ha assegurat que finalment l'“execució” del procés de votació va quedar en mans de voluntaris. Segons informe l'agència EFE, Mas ha declarat durant hora i mitja davant del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l'ha imputat per organitzar la consulta del 9N, en un interrogatori en què també s'ha negat a contestar les preguntes de la Fiscalia
El president de Catalunya Sí que es pot al Parlament, Lluís Rabell, ha demanat l'anul·lació de la sentència que va condemnar a mort el president de la Generalitat Lluís Companys i ha retret que l'aniversari d'aquest fet coincideixi amb la declaració judicial de l'actual president, Artur Mas. Rabell, que ha encapçalat aquest matí la comitiva de Catalunya Sí que es pot (Podem i ICV-EUiA) que ha acudit al Fossar de la Pedrera per dipositar una corona de flors davant la tomba de Companys, ha destacat la figura de l'expresident i el que encara avui representa per als catalans.
“Recordem Companys i recordem també que ha hi ha una ferida oberta, perquè el procés judicial al qual va ser sotmès encara no hagi estat anul·lat, cosa que comporta que continuï existint un problema polític”, ha dit. “Insistirem a demanar aquesta anul·lació, perquè és una vergonya contra la memòria històrica i la dignitat de Catalunya”, ha subratllat Rabell.
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ja ha sortit del TSJC després de declarar durant aproximadament una hora com a imputat per la consulta del 9-N. A la porta del Palau de Justícia l'esperaven diversos consellers, entre ells la també imputada Irene Rigau, i també la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, a més de 400 alcaldes. El públic concentrat davant del TSJC (unes 2.000 persones) han entonat crits de “President!” i “Independència”. D'aquí una estona Mas farà una declaració al Palau de la Generalitat.
L'exministre de Finances grec Yanis Varufakis, de visita a Barcelona, ha sostingut que “sembla que Madrid vulgui enfortir el moviment independentista a Catalunya” en prohibir un referèndum sobre la independència. “Si ho vol fer, no ho pot fer millor. Estan prohibint un referèndum! Prohibint-lo!”, ha exclamat Varufakis en una entrevista a Catalunya Ràdio. Varufakis participarà aquest vespre en una conferència al Born Centre Cultural