L'alcaldessa de Barcelona, ââAda Colau, ha seguit des de la zona de personalitats la manifestació independentista de la Diada a Barcelona, ââencara que ha evitat aparèixer al costat dels líders independentistes a primera fila. Colau ha arribat a la capçalera de la manifestació acompanyada del primer tinent d'alcalde de Barcelona, ââGerardo Pisarello, i de l'alcaldessa de Badalona, ââDolors Sabater. L'alcaldessa s'ha situat a la zona reservada per a les autoritats institucionals, al costat de l'escenari situat entre l'Arc de Triomf i el Parc de la Ciutadella, tot i que ha evitat situar-se al mateix lloc en el qual es trobaven els dirigents independentistes, com l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, el vicepresident, Oriol Junqueras, i diversos consellers.
L'alcaldessa de Barcelona, ââAda Colau, ha seguit des de la zona de personalitats la manifestació independentista de la Diada a Barcelona, ââencara que ha evitat aparèixer al costat dels líders independentistes a primera fila. Colau ha arribat a la capçalera de la manifestació acompanyada del primer tinent d'alcalde de Barcelona, ââGerardo Pisarello, i de l'alcaldessa de Badalona, ââDolors Sabater. L'alcaldessa s'ha situat a la zona reservada per a les autoritats institucionals, al costat de l'escenari situat entre l'Arc de Triomf i el Parc de la Ciutadella, tot i que ha evitat situar-se al mateix lloc en el qual es trobaven els dirigents independentistes, com l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, el vicepresident, Oriol Junqueras, i diversos consellers.
Els manifestants que s'han concentrat a Barcelona, Tarragona, Lleida, Berga i Salt van abandonant els carrers. Per cinquè any consecutiu, milers de persones s'han mobilitzat a favor de la independència.
Comencen a arribar les primeres xifres oficials de participació. A Barcelona, segons la Guàrdia Urbana, hi han participat 540.000 persones, mentre que a Salt han estat 135.000. Les concentracions s'han dissolt però l'ambient festiu continua pels carrers de les poblacions. A aquesta hora també arrenca la manifestació de la CUP i el conjunt de l'Esquerra Independentista a Barcelona.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha considerat aquest diumenge que un referèndum d'autodeterminació per a Catalunya és la “gran oportunitat” perquè Espanya surti del bloqueig polític en què està instal·lada des del desembre.
En declaracions a TV3 després de participar a la concentració de Salt de la Diada, Puigdemont ha dit que “estem moralment obligats a mantenir la petició [del referèndum] fins al final”. Amb tot, el president ha avançat que si el Govern segueix negant el referèndum “de manera unilateral”, les institucions catalanes seguiran amb el pla independentista. “Mantenim la possibilitat de fer possible el que els ciutadans ens han demanat. El 27-S Catalunya va decidir emancipar-se i és el que farem”, ha asseverat.
L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha assistit per primera vegada a la manifestació independentista convocada per l'ANC i Òmnium. “Aquest any sí, en tenia moltes ganes”, ha expressat l'actual president del Partit Demòcrata Català (PDC), que en els últims quatre anys havia seguir les mobilitzacions des del Palau de la Generalitat per preservar el seu paper institucional al capdavant del Govern. Enfundat en una de les samarretes blanques de l'organització i amb el punt groc a la mà, Mas ha viscut la concentració des de la primera fila del Passeig Sant Joan de Barcelona.
Els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, han celebrat que milers de ciutadans hagin tornat a prendre els carrers per la Diada. “No estem cansats, tenim més força que mai”, ha proclamat Cuixart davant de milers de persones al passeig de Sant Joan de Barcelona.
“Volem guanyar la república catalana per poder trobar el nostre lloc entre les nacions lliures del món”, ha dit Sànchez. Per la seva banda, Cuixart ha afirmat que la República catalana “es construeix amb els que han sortit al carrer i amb els que no”. “Tots formem part d'aquest país. La nostra república és la de la fraternitat. La república catalana es guanya a les urnes i es construeix al carrer”, ha conclòs.
Sànchez també ha instat Govern i Parlament a “posar les urnes” per culminar el procés sobiranista. “Acceptarem el resultat d'un referèndum per la independència”, ha afegit.
Barcelona ha estat l'últim dels cinc escenaris de lectura del manifest d'aquesta Diada. L'encarregat de llegir-lo ha estat el cineasta Pere Portabella, que va participar a la Diada de 1976 a Sant Boi de Llobregat i també ha acudit a l'acte que En Comú ha celebrat aquest migdia.
“Defensem el futur del nostre país sense anar contra ningú”, ha dit Portabella. Davant d'un passeig de Sant Joan ple a vessar –igual que a Tarragona, Lleida, Salt i Berga–, Portabella ha recordat que el suport popular a un referèndum sobre la independència “s'ha demostrat més que majoritari”. “Tots els sobiranistes que defensen el dret a decidir tenen l'obligació de treballar perquè el mandat democràtic sigui una realitat”, ha afegit.
Un cop ha finalitzat Portabella els manifestants de les cinc ciutats han tornat a escenificar el “batec” col·lectiu.
A les 17.14 h, les campanades de la Seu Vella de Lleida han donat el tret de sortida a una nova manifestació massiva de l'independentisme català. La lectura d'un manifest comú ha donat pas després al “batec” conjunt, l'acció de moure tots els assistents una cartulina groga de forma compassada, com si fossin els batecs d'un cor. Aquesta acció ha començat a Lleida i es repeteix a continuació a Berga, Salt, Tarragona i Barcelona.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha arribat a la concentració independentista que se celebra a Salt (Girona). Puigdemont ha optat per acudir a la manifestació de la Diada, cosa que no havia fet Artur Mas quan va presidir la Generalitat. El president està acompanyat del conseller de Cultura, Santi Vila, i de la consellera de Treball, Dolors Bassa.
Tots els membres del Govern, excepte el conseller d'Interior, acudiran a les cinc concentracions de la Diada, que se celebren a Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga. També hi aniran la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; i els diputats de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante Fachin i Jéssica Albiach.
Milers de manifestants independentistes comencen a ocupar els seus llocs per participar en les cinc concentracions convocades simultàniament per l'ANC i Òmnium a Salt, Berga, Tarragona, Lleida i Barcelona. La multitud va omplint poc a poc els trams, com és el cas del Passeig Sant Joan de Barcelona, tal com s'aprecia en la fotografia, enfundats en les samarretes blanques de l'organització i la majoria d'ells estelada en mà.
En què consistirà aquest any l'acció prevista per la manifestació convocada per l'ANC i Òmnium?
L'acció independentista començarà a les 17.14 h a Lleida, amb el tret de sortida en forma de campanades de la Seu Vella, la catedral de la ciutat. Tot seguit, es farà una salutació i es llegirà la primera part d'un manifest comú. Després sonarà una cançó instrumental que marcarà el ritme de l'acció. Els assistents a la mobilització aniran aixecant uns punts de cartolina que se'ls hauran repartit prèviament. L'objectiu és simular el batec d'un cor de manera compassada. Berga s'encarregarà de prendre el relleu a Lleida, seguit de Salt, Tarragona i, finalment la capital: Barcelona. A cada punt l'acció es durà a terme amb el mateix ordre: introducció del presentador, lectura d'un manifest i simulació del batec.
Quan els cinc punts hagin acabat el batec, a cadascuna de les ciutats escollides es llançarà un coet, que donarà peu a un batec comú al ritme de la música mentre que les colles castelleres presents a les diferents manifestacions aixecaran uns pilars que simbolitzen els Pilars de la República Catalana. Cada ciutat representa uns determinats valors. Barcelona, per exemple, on llegirà el manifest el cineasta independent Pere Portabella, és la “República de les llibertats, la seu històrica de la sobirania i la capital de la República Catalana”.