La dreta reobre el meló del Pla d'Usos de Ciutat Vella

Ciutat Vella és el territori més delicat de Barcelona. Aquíva néixer la ciutat i tot el que passa en aquest districte supera les seves fronteres. Sempre ha estat així. La prostitució al carrer, la immigració acabada d’arribar, la densitat de població més alta de tot Barcelona, l’obertura de la ciutat al mar, la presència altíssima de turistes i la pressió incansable d’un sector privat que hi veu moltes oportunitats.

Després de nombroses mobilitzacions veïnals, l’anterior equip de Govern va reaccionar i va aprovar al 2010 un Pla d’Usos que ja no permetia donar noves llicències per a obrir més hotels o locals de restauració. El pla tenia l’objectiu de preservar el cor de la ciutat i evitar que les nombroses inversions privades, que busquen benefici gràcies al turisme, convertissin Ciutat Vella en un parc temàtic més pensat per als turistes que per als veïns. Però amb el Govern convergent, la balança ha canviat. La crisi econòmica ha esta l’argument perfecte per defensar que, gairebé a qualsevol preu, cal reobrir el meló.

Amb el suport del PP, el Govern de l’alcalde Xavier Trias ha aprovat una modificació del Pla d’Usos de Ciutat Vella que manté encara algunes limitacions, però permet que es tornin a donar llicències. La modificació es publicarà oficialment al mes de setembre i, a partir de llavors, es començaran a reclamar les noves llicències.

La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha aprofitat el debat del ple municipal per acusar als partits d’esquerres d’“immobilistes” i ha afegit: “Escanyant a Ciutat Vella no farem un barri millor. Per això estem disposats a assumir riscos”. Alberto Fernández Díaz, del PP, ha defensat que la modificació “incrementarà la qualitat de vida dels veïns i la seva seguretat”.

El president del grup municipal del PSC, Jordi Martí, ha estat especialment dur i ha acusat a Trias d’haver signat “la sentència” de Ciutat Vella. Martí li ha dit a l’alcalde: “Vostè ha cedit i s’ha doblegat davant tots els interessos i les pressions, també les del PP”.

També ha estat especialment dur el president d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, que ha recordat que Ciutat Vella representa el 6% del territori detota la ciutat i té el 40% de totes les places hoteleres.

Dret a decidir

El ple municipal també ha servit per aprovar una declaració en favor del dret a decidir presentada per Unitat per Barcelona (ERC) i que ha rebut el vot a favor de CiU i d’ICV-EUiA i el vot contrari de PP i PSC. També durant el ple, s’ha aprovat atorgar diferents medalles d’or, que és la màxima condecoració que pot concedir l‘Ajuntament de Barcelona. La Medalla al Mèrit Cultural és per a ¡Jordi Clos, empresari hoteler i responsable del Museu Egipci i la del Mèrit Científic és per a Esther Koplowitz, pel foment de les ciències. També se n’han concedit a Martí Gasull, Josep Lluís Vilaseca i Romà Cuyàs.