L’AlternativaTV va dedicar el seu programa del divendres 12 de maig a parlar dels llums i ombres d’ Internet. Sota el lema de “Internet, paradís perdut” es va debatre sobre el paper de les xarxes en la societat de la comunicació actual, la que en diem societat del coneixement.
Van participar al debat Sandra Àlvaro, doctora en Filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona i investigadora de la cultura digital, Lourdes Muñoz, enginyera tècnica en Informàtica i presidenta de la iniciativa ‘Barcelona Open Data’ i Javier Díaz Noci, professor de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra i expert en Periodisme i Internet.
Lourdes Muñoz, va obrir el debat dient que, més que connectar o desconnectar, Internet “hiperconnecta”, amb els avantatges i inconvenients que això representa. Sandra Alvaro va dir que “Internet dóna veu als ciutadans i permet que es trobin i s’organitzin col·lectivament, però que ha arribat un moment en què funciona amb algoritmes que no són neutrals i actuen de forma no transparent”. Al seu torn, Javier Díaz Noci va afirmar que “Internet ha representat una revolució que els mitjans de comunicació no han sabut aprofitar bé, al contrari que grans empreses del sector com Google o Facebook”.
Alvaro va ressaltar que els propis gestors de Facebook han reconegut que no són neutrals i que un 60% dels ciutadans espanyols s’informen de l’actualitat a través d’aquesta xarxa mentre que Lourdes Muñoz va demanar que els ciutadans exigeixin transparència i normes de funcionament clares a les xarxes socials. Díaz Noci va voler aclarir que Facebook no és un mitjà de comunicació i va lamentar que els seus algoritmes apliquen criteris de censura a vegades absurds.
Al llarg del debat es van tractar qüestions com la influència d’Internet en la crisi dels mitjans de comunicació convencionals, com ha facilitat la difusió de notícies falses o un excés d’informació i com ha generat l’addicció entre els seus usuaris. D’altres qüestions que van posar-se sobre la taula van ser la manca de confirmació de les informacions abans de ser avocades a la xarxa, la funció dels periodistes en aquesta nova era de la comunicació, els ganxos que s’usen a la xarxa per augmentar l’audiència o la pèrdua de privacitat dels usuaris.
L’Alternativa TV s’emet en directe, des de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, a través dels serveis de ‘UAB Campus Media’ i compta amb l’impuls de la ‘Fundació Periodisme Plural’, l’associació ‘Solidaritat i Comunicació-SICOM’, i les publicacions ‘Alternativas Económicas’ i ‘Mongolia’. El presentador és el periodista i professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Frederic Pahisa.