Els tres agents de la Policia Nacional imputats per agressions i vexacions a interns del CIE de la Zona Franca han declarat aquest divendres a la Ciutat de la Justícia i han negat qualsevol forma d'agressió. Segons l'advocat dels denunciants, Andrés García Berrio, a pesar dels parts mèdics, els policies han assegurat que totes les lesions acreditades se les van provocar els interns entre ells.
García Berrio ha recordat en la seva compareixença davant els mitjans que, després de les agressions el 31 de desembre denunciades pels interns –“una situació especialment vexatòria, perquè estaven a les dutxes despullats”, remarca–, “es va produir una tensió i un grup d'interns es va plantar al pati del CIE” com a protesta. En aquest context va tenir lloc la intervenció dels antiavalots que alguns interns van denunciar a Tanquem els CIE la mateixa nit per telèfon.
El cap de torn responsable en aquell moment, ha negat la intervenció dels antiavalots de la policia nacional. El responsable ha assegurat que els agents van entrar, van fer acte de presència durant cinc minuts, i van tornar a marxar sense intervenir. En canvi diversos interns denuncien agressions amb cops de porra, i García Berrio remarca que, pels tipus de cops acreditats en els parts mèdics, “és totalment verossímil que els fessin amb les defenses –les porres dels agents”.
“No s'està reconeixent que va haver-hi altercats amb l'ús de la força”, ha lamentat l'advocat, que ha assegurat que reclamaran l'aplicació del Protocol d'Istambul establert per Nacions Unides per investigar casos de violació de drets humans. “Demanarem que intervinguin experts mèdics i psicològics amb aquests protocols per ractificar la veracitat dels testimonis, que són tots molt coherents”, ha dit.
L'advocat ha admès que en un dels casos la lesió sí que podria ser fruit d'una baralla entre interns “a causa de la tensió del moment, en la que es discutia si iniciar la vaga de fam”, però lamenta que això no es pugui investigar donada la deportació l'endemà d'un dels implicats. En tot cas, critica la “criminalització” dels interns per part dels imputats, que han volgut retratar un ambient conflictiu.
La defensa ha estat especialment crítica amb el fet que el CIE no hagi presentat les imatges de les càmeres de vigilància perquè han estat esborrades, segons assegura la mateixa policia. En aquest sentit, el nou director del CIE, que va assumir el càrrec després d'aquests fets i ha declarat com a testimoni, ha assegurat que no tenia constància de la poca capacitat d'emmagatzematge d'imatges i s'ha compromès a guardar les gravacions l'endemà de qualsevol incident.
“Esperem que realment comencin a guardar-se les imatges, i es pugui posar fi a la opacitat, perquè és kafkià que ens trobem aquesta situació cada cop que s'investiga un cas en el CIE de la Zona Franca, quan se suposa que estem en un estat democràtic i de dret”, ha reblat l'advocat.