On està el Govern, en la ruptura o en la centralitat? Per a EUiA els escenaris que van prenent forma a l’horitzó més immediat passen per aquest interrogant. ICV-EUiA, ERC i la CUP ja han deixat clar que no acaten la legalitat espanyola i ara, segons el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, és el Govern de CiU qui ha d’esvair els dubtes sobre si té previst plegar-se davant del bipartidisme PP-PSOE “que sempre va apuntalar” o si, definitivament, entén que “consulta vol dir forçosament ruptura”.
Amb aquest plantejament com a argument capital, Nuet ha explicat aquest matí en un esmorzar informatiu amb periodistes la seva desconfiança amb els mecanismes que l'Executiu ha fixat per celebrar la consulta. “Trobem a faltar un sistema de responsabilitats que serviria per retre comptes si aquest procés no culmina amb consulta el 9 de novembre”, demana el màxim responsable de la formació comunista, que entén que caldria “inhabilitar” els líder polítics responsables d’incomplir el mandat popular.
La tesi d’EUiA parteix de la base que CiU no està treballant en un programa propi. “Mas volia el pacte fiscal i es va trobar amb una ciutadania que li reclamava la independència”, recorda Nuet, que creu que aleshores el president, en un context social marcat per la retallades en sanitat i ensenyament, va pujar-se al tren independentista. “Tenim la sensació que el Govern Mas només està esperant la fotografia menys dolorosa per baixar-se d’aquest carro”, diu Nuet que afegeix: “un carro en el que CIU, durant 36 anys, mai hi va creure”.
'SíNo' o 'SíSí', aquesta “no” és la qüestió
La formació comunista ha aprovat aquest dimecres al consell nacional votar “sí” a la primera pregunta del 9N –Vol que Catalunya sigui un Estat?— i donar llibertat de vot en la segona –Vol que aquest estat sigui independent?—, exactament la mateixa fórmula que dies abans havia consensuat el seu soci de coalició. Segons Nuet, però, la gestió del 9N no serà gaire diferent en funció de si la resposta és més federal o confederal –SíNo— o més independentista –SíSí—. “Sigui com sigui, s’obriria una segona fase en la que caldrà pactar”, explica.
És en aquest punt quan Nuet posa en valor la feina d’ICV-EUiA en matèria d’aliances i en el fet d’haver lligat el compromís de diferents actors de les esquerres espanyoles i europees amb el dret a decidir. “Tant de bo el PSC i el PSOE haguessin fet el 10% del que hem fet nosaltres”, diu Nuet abans de sentenciar: “el PSOE ha matat el federalisme a l’Estat”. El líder d’EUiA destaca la feina de pedagogia política de la seva coalició que ha aconseguit el suport explícit d’un partit estatal com IU i, també, el dels Verds Europeus. “El referent europeu de CDC els ha fet botifarra en el dret a decidir”, etziba.
La formació comunista insisteix en què el debat sobre el sentit del vot de la consulta és “conjuntural” i insisteix en fixar l’eix de gravetat en el concepte de sobirania. “Hem de reivindicar Catalunya com a subjecte polític”, concreta. En aquest sentit, recorda que de poc serviria una Catalunya independent de l’Estat, però dependent dels mercats. “No m’interessa presumir de bandera si estem lligats de mans amb les polítiques d’austeritat de Merkel i que Mas ha acatat sense problemes”, argumenta.
Confluència per guanyar
La conjuntura social és tant excepcional que EUiA té clar que la confluència entre partits i moviments d’esquerra “no és només necessària, sinó imprescindible”. De fet, la coalició està jugant fort la carta de sumar esforços fins al punt d’evitar la pugna amb formacions que, com la CUP, qüestionen amb contundència la veracitat dels passos d’ICV-EUiA. Preguntat sobre aquesta qüestió Nuet evita el cos a cos: “Ens hem de preguntar si ens interessa més guanyar un o dos diputats o regidors o si realment volem canviar el país”. Segons ell, aquest debat està molt clar a ICV-EUiA i anima a la confluència en base a dues línies vermelles: el suport al dret a decidir i l’oposició a les polítiques d’austeritat.
Des de la CUP, passant per Guanyem Barcelona, Procés Constituent, Podemos, fins a Nova Esquerra Catalana o Avancem o ERC, ICV-EUiA estaria disposada a confluir. En aquest punt, Nuet es pregunta què farà ERC: “Hi ha massa gent honrada a ERC i les seves bases com per pensar que pondrien pactar amb xoriços com els de CiU”. Si el bloc de les esquerres es consolida, EUiA veu possible no només guanyar a les municipals amb la candidatura que proposa Guanyem, sinó també en clau nacional i estatal, en base a la forta irrupció de Podemos, que tot sembla indicar que tindria un espai polític propi a Catalunya.
14 Festa EUiA
Demà dissabte 4 d’octubre EUiA celebra durant tot el dia la 14a festa de la formació a Institut Nacional d'Educació Física, a L’Avinguda de l’Estadi a Montjuïc [aquí programa]. Entre els diversos actes preparats, destaquen dos plats forts: un debat amb el títol ‘Confluïm’ (12h.) i l’acte polític central (16.30) amb les intervencions de Joan Herrera, Josep Nuet i Cayo Lara. El primer comptarà amb els principals actors dels partits d’esquerres en ple procés de confluència, com Sandra Ezquerra (Procés Constituent), Ada Colau (Guanyem), David Fernàndez (CUP), Ricard Gomà (ICV), Isabel Ribas (EUiA), un representat de Podemos i amb Alberto Garzón (IU) com a convidat.
Com cada any, la formació entregarà en el marc de la Festa els seus Premis l'Alternativa, que enguany distingiran les vagues a Panrico i Coca-Cola, la Campanya pel dret a l'avortament lliure i gratuït, i Julio Anguita. Alternativa Jove distingirà el moviment antirrepressiu català, i en concret 'Stop Bales de Goma'. Recollirà aquest premi Ester Quintana. L’acte, que acabarà amb una actuació musical a càrrec de Gente del Pueblo, suposa la primera visita dels principals líder d’IU a Catalunya després de la suspensió cautelar del TC i servirà per mesurar fins a quin punt l'esquerra estatal segueix acompanyat el procés sobiranista. CatalunyaPlural oferirà el gruix de la jornada per estriming.