La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

La Fiscalia demana al Constitucional obrir una altra via penal contra Forcadell

Carme Forcadell està a un pas de veure's de nou implicada en una causa penal per la seva actuació com a presidenta del Parlament. La Fiscalia ha demanat al Constitucional que li remeti l'incident per desobediència obert a la Mesa de la Cambra en relació amb la votació sobre el referèndum del debat de política general.

Això significa el pas previ a una querella contra els implicats, que en aquest cas serien els membres de la Mesa que van permetre que es tramités i es votés la resolució del debat de política general en què es preveu celebrar un referèndum aquest any. A més de Forcadell, van ser els altres tres representants de JxSí a la Mesa –Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet– i el de CSQP, Joan Josep Nuet.

La Fiscalia considera que els cinc van permetre la tramitació i votació del full de ruta sobiranista encara que sabien que el TC l'havia suspès i que els grups parlamentaris del PSC, PP i Ciutadans els van advertir que podien estar cometent una il·legalitat, ha avançat aquest dimecres La Vanguardia. “Denunciem la persecució del Govern del PP als polítics catalans per les seves idees”, ha dit Nuet.

L'alt tribunal va suspendre cautelarment –el passat 15 de desembre–- la resolució del Parlament de Catalunya que preveu un referèndum el 2017, en haver admès a tràmit l'incident d'execució de sentència presentat pel Govern central en contra d'aquella decisió.

En la tramitació d'aquest incident el TC va demanar al·legacions a la Fiscalia, i és en la seva resposta a aquesta petició en la qual el ministeri públic va assenyalar la possible desobediència. El TC va demanar també les seves al·legacions als afectats: la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; la resta de membres de la Mesa; el secretari general de la cambra; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els altres integrants de l'Executiu català.

A tots ells els advertia el TC del seu deure d'“impedir o paralitzar” qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada i els s'advertia de les “eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què poguessin incórrer”. És a dir, els advertia que, de no assumir la suspensió del referèndum, podrien incórrer en desobediència.

En les seves al·legacions el fiscal assenyala que l'alt tribunal ha de deduir testimoni dels fets, el que suposaria enviar la causa al ministeri públic i que molt probablement aquest presentés una querella com la que ja va presentar contra Forcadell en l'anterior incident per desobediència al TC obert per actuacions del Parlament. El TC no ha rebut encara les al·legacions de les defenses i no hi ha cap decisió adoptada, pas imprescindible perquè la fiscalia, eventualment, actuï.