La portada de mañana
Acceder
16 grandes ciudades no están en el sistema VioGén
El Gobierno estudia excluir a los ultraderechistas de la acusación popular
OPINIÓN | 'Este año tampoco', por Antón Losada

La Generalitat impedeix que el Palau de la Música acusi Convergència pel suposat cobrament de comissions

El Palau de la Música no acusarà Convergència pel presumpte cobrament de comissions de Ferrovial a canvi d'obra pública a través de la institució cultural. La Generalitat va imposar aquest divendres la seva majoria al si del Consorci del Palau, l'ens que aplega les administracions que aporten fons públics a l'auditori, per evitar un canvi de posicionament jurídic de l'entitat abans que es presentin les conclusions definitives en el judici del cas Palau. Davant l'absència de la representant del Ministeri de Cultura, l'Ajuntament de Barcelona es va quedar sol defensant personar-se contra Convergència i Ferrovial.

En la reunió celebrada pel Comitè Executiu del Consorci del Palau de la Música, integrat per la Generalitat -amb 3 vots-, l'Ajuntament de Barcelona -dos vots-, i el Ministeri de Cultura -dos vots-, es va debatre divendres passat la possibilitat de personar-se com acusació tant contra Convergència com contra Ferrovial, pel presumpte pagament de comissions a canvi d'adjudicació d'obra pública. L'Ajuntament de Barcelona havia reclamat en reunions anteriors obrir aquesta via abans d'acabar el judici del cas Palau, a la vista de les noves revelacions sorgides de les vistes orals als processats.

Segons ha pogut saber Catalunya Plural a través de fonts coneixedores de la reunió, la proposta de l'Ajuntament de Barcelona va ser rebutjada pels tres representants de la Generalitat, entre els quals hi ha el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el conseller de Cultura, Santi Vila, i el secretari general de Cultura, Pau Villòria. Els dos primers van delegar el seu vot en Villòria. Mentrestant, la representant per part del Ministeri de Cultura no va acudir a la reunió. Així va ser com el Govern va fer valer la seva majoria per evitar que al Palau acusés directament al partit del Govern.

La decisió presa en el Consorci va ser posteriorment ratificada en una segona reunió, efectuada pel màxim òrgan de l'entitat, el patronat de la Fundació Palau de la Música. Aquest, compost per 22 membres, va ratificar la determinació de no acusar Convergència ni a Ferrovial. En aquesta segona reunió, la postura de l'Ajuntament va tornar a quedar en minoria, amb un únic representant de l'Orfeó Català a favor seu.

Segons expliquen fonts del Departament de Cultura, la postura que el Govern va fer prevaler en les dues reunions de divendres és la d'esperar que es presentin les conclusions del judici per decidir com actuar. Segons consideren, aquest no és “el moment processal oportú” per canviar l'orientació jurídica de l'entitat, i prefereixen esperar per veure com es pronuncia la Fiscalia respecte als delictes que se li imputen al partit. A més, asseguren que la decisió no va ser “discrecional o política, sinó jurídica a partir de tots els informes dels equips jurídics del Palau”.

El Consorci és una de les entitats perjudicades pel desfalc confés efectuat sota la direcció de Millet i Montull, i com a tal està personada en el judici com a acusació, al costat d'altres quatre: la Fiscalia, Hisenda, la Fundació del Palau i la Federació de Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Durant el judici, els exresponsables de l'auditori, Fèlix Millet i Jordi Montull, han assegurat que els pagaments efectuats per Ferrovial al Palau es van canalitzar cap a Convergència, en concepte de comissions a canvi d'adjudicacions d'obra pública.

Malgrat que en un primer moment l'entitat cultural apuntava cap a Convergència en la seva estratègia processal, posteriorment aquesta via va decaure. Ara, la proposta de l'Ajuntament a través del seu representant a l'entitat, Joan Linares, qui va dirigir la institució després del saqueig, consistia en que el Consorci modifiqués la seva estratègia jurídica i tornés a acusar els presumptes autors del desviament de comissions d'obra publica a través del Palau.

Es tractaria, segons apunten fonts del consistori, de sumar-se a l'acusació popular i a la Fiscalia, els qui acusen, entre d'altres, Ferrovial, Fèlix Millet i l'extresorer de Convergència, Daniel Osàcar, de tràfic d'influències per vehicular a través del Palau les comissions cap al partit a canvi d'obra pública de la Generalitat.

La decisió presa divendres pel Consorci implica que el Palau no pugui reclamar al tribunal que decomissi els 6 milions i mig d'euros en els que s'estimen el finançament fraudulenta de CDC a través del Palau, de manera que l'entitat cultural no podria reintegrar- en concepte de reparació de danys.