No ha passat ni una setmana des que es conegués el manifest de Guanyem, la plataforma que impulsen vàries desenes de persones per “recuperar la democràcia” des de l'ajuntament de Barcelona, però els partits ja han començat a reaccionar davant el terratrèmol polític que una candidatura ciutadana pot provocar en el municipalisme de la capital catalana.
Malgrat que Guanyem Barcelona encara no s'ha presentat –ho farà el proper 26 de juny– i que el manifest no citava als partits sinó que rebutjava explícitament les “sopes de lletres”, diverses formacions d'esquerres amb presència a Barcelona han començat a moure fitxes i a marcar posició respecte a la candidatura que impulsa, entre altres persones, Ada Colau.
El primer a sortir al pas de l'aposta de Guanyem va ser Ricard Gomà, portaveu d'ICV a l'ajuntament de Barcelona. “Nosaltres sempre hem parlat de la necessitat d'una confluència entre forces polítiques i ciutadanes”, va assegurar Gomà, que va recalcar que no és un plantejament al qual s'adhereixen sinó del que se senten “copartícips”.
Guanyem no ha fet cap referència pública als partits i s'han mostrat contraris al fet que alguns mitjans ho hagin enfocat així. Malgrat això, Gomà va anunciar que acudiria a la presentació de la plataforma el 26 de juny i es va mostrar obert a la confluència. “És positiu que sigui la ciutadania qui ens faci la crida a confluir. És un procés innovador i en clau democràtica”, ha recalcat Gomà. També la seva companya de partit Dolors Camats, secretària general d'Iniciativa, va valorar positivament el manifest de Guanyem, “especialment que es digui que no es tracta de fer sumes de sigles i que cal respectar els projectes de tots”.
Per la seva banda, la CUP s'ha mostrat més continguda en valorar la sortida a l'arena de Guanyem. Des de CUP Barcelona, a qui dins de l'organització assembleària competeix qualsevol decisió en clau municipal, afirmen que no tenen una proposta sobre la qual puguin concretar, tot i que esperen debatre-ho en l'assemblea general del proper 29 de juny. La formació valora positivament els punts de partida i recorda que vénen apostant per “desbordar la CUP” des de les Trobades Municipalistes.
La primera Trobada Municipalista va tenir lloc el passat 31 de març i d'ella va sortir una declaració en la qual s'apostava per formar una candidatura de ruptura que agrupés les lluites populars de Barcelona. “En la propera Trobada, el 19 de juliol, s'avançarà en aquest document i llavors es veurà si és possible la confluència”, asseguren. Una confluència que, d'acord amb les paraules de Quim Arrufat, diputat de la CUP al Parlament, podrien dependre de quins partits secunden la proposta de Guanyem.
Recels cap a ICV
Arrufat va assegurar dimarts passat que, tot i no haver tingut cap conversa oficial, compartien bona part del manifest de Guanyem Barcelona. “No obstant això –va advertir Arrufat– ens preocupa la inclusió d'ICV perquè coneixem qui són els que han governat els ajuntaments en els darrers deu o vint anys, i ens costa entendre que pugui figurar en aquest tipus de candidatura contrària a les polítiques dutes a terme fins ara en les institucions ”. Va ser la mateixa Camats qui va contestar al diputat de la CUP, demanant-li que “no es posin vetos a priori contra ningú”.
“Que ICV aparegui en primera línia i entusiasmat amb Guanyem és bastant xocant”, assegura Manuel Delgado, professor d'Antropologia a la Universitat de Barcelona i una de les persones vinculades a la plataforma. “Guanyem Barcelona és essencialment una forma d'impugnar el model de ciutat existent i una devolució als seus habitants. Però aquesta Barcelona que avui patim és en part resultat d'unes polítiques de les que ha participat ICV, és més, Iniciativa ha estat l'encarregada de concebre elements ideològics per legitimar-les”, assegura el professor. Per Delgado no es tracta de vetar ICV però sí de “demanar-li un aclariment” sobre “què pensen sobre el que van fer, si han fet autocrítica i si són els mateixos que llavors”.
A l'espera que la proposta es concreti
Altres actors polítics emergents volen esperar a la presentació de la plataforma per debatre la proposta. Podem, que va obtenir en les passades Europees un 4,7% de vot a la ciutat de Barcelona, no acudirà a la presentació de Guanyem com a organització, però sí que hi haurà persones a títol individual. Pretenen debatre la proposta en una assemblea de punt únic, si pot ser amb algú de Guanyem perquè expliqui el projecte.
Tampoc en el moviment Procés Constituent s'ha debatut la posició, que pretenen discutir a les assemblees locals. “Procés neix amb voluntat unitària i de confluència amb altres projectes d'esquerres, pel que en principi hi ha molta predisposició davant Guanyem”, asseguren en el moviment polític. El 28 de juny, dos dies després de la presentació de Guanyem, Procés començarà unes jornades per determinar la seva postura davant les municipals a Catalunya.