La portada de mañana
Acceder
16 grandes ciudades no están en el sistema VioGén
El Gobierno estudia excluir a los ultraderechistas de la acusación popular
OPINIÓN | 'Este año tampoco', por Antón Losada

Puigdemont salva la qüestió de confiança però no aconsegueix que la CUP doni suport als pressupostos

En un Parlament malacostumat a les sorpreses, la sessió d'aquest dijous ha decebut perquè no n'hi ha hagut. Com s'esperava, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha salvat la qüestió de confiança amb l'únic suport dels deu diputats de la CUP a més dels 62 de Junts pel Sí. Els 72 diputats independentistes s'han tornat a unir per donar aire al president amb l'objectiu de celebrar un referèndum d'autodeterminació, acordat o no amb l'Estat, al setembre de 2017. Puigdemont ha assolit el seu primer objectiu –mantenir-se al càrrec renovant la confiança parlamentària–, però no ha aconseguit que la CUP es comprometi a donar suport als pressupostos de 2017, malgrat que aquest dimecres va avisar els anticapitalistes que si no estaven disposats a votar-los no feia falta que li donessin suport aquest dijous.

Els anticapitalistes han donat un vot favorable al veure recollida la seva principal reivindicació en el discurs de Puigdemont: el referèndum. No obstant això, la diputada Anna Gabriel ha deixat clar durant la seva intervenció que aquest referèndum no és patrimoni de la seva formació, perquè “el dret d'autodeterminació mai serà partidista”. “Hem admès votar favorablement perquè confiem que el seu govern treballarà per al referèndum fins a les últimes conseqüències”, ha assegurat Grabiel, que ha fixat en el debat de política general de la setmana que ve la discussió sobre la data i els mecanismes de la votació.

La CUP en canvi ha rebatut la idea que el seu 'sí' a la votació estigui vinculat a l'aprovació dels pressupostos, tal com va deixar anar el dimecres el president. “Estem oberts a donar suport a uns pressupostos, com ho vam estar abans. Però no els donarem suport abans de veure'ls, ni donarem suport als mateixos pressupostos que ja vam rebutjar”, ha assegurat Gabriel. Des del grup anticapitalista han mostrat algunes de les peticions que fan als nous comptes, com que siguin una eina de redistribució de la riquesa, que serveixin per eixamplar la base social independentista o que reverteixi les lògiques dels interessos privats.

En el seu torn de rèplica, Puigdemont ha avançat el que serà el proper capítol de la política catalana: la necessitat que la CUP doni suport als comptes, que Junqueras presentarà en poques setmanes, per culminar el procés independentista. En aquest sentit, el president s'ha mostrat rotund en el seu avís als anticapitalistes. “No permetre el debat de pressupostos [com va fer la CUP al juny] no pot tornar a passar”, ha conclòs. Aquest dimecres Puigdemont ja va dir que si no s'aprovaven els comptes convocaria eleccions anticipades.

Rabell posa condicions al referèndum

La intervenció de CSQP ha estat presidida amb la voluntat d'entesa amb Puigdemont pel referèndum, tot i l'avís de Lluís Rabell que “qualsevol derrapatge cap a la via unilateral debilitarà el moviment democràtic” a favor d'una consulta. Rabell ha posat condicions al referèndum promogut per Puigdemont: que tingui garanties, sigui reconegut i tingui efectes reals. Tres requisits que indiquen que el seu grup només acceptarà un referèndum pactat amb l'Estat. “Una part substancial de la nostra nació no se sentiria cridada per un referèndum sense garanties, sense debat previ, i amb incertesa sobre com aplicar-lo”, ha assegurat Rabell.

El líder de CSQP s'ha mostrat satisfet pel que ha qualificat de “tornada” de Puigdemont al referèndum pactat, que segons Rabell és “el punt de trobada de la majoria social catalana”. En to propositiu, Rabell ha donat suport a Puigdemont en la recerca de l'objectiu del referèndum pactat.

Però aquesta mà estesa amb el referèndum acordat no es donarà en la qüestió de confiança: per començar, ha dit Rabell, el grup d'esquerres encara no disposa de suficient informació sobre els pressupostos de 2017. “No podem signar xecs en blanc”, ha tancat. Puigdemont li ha contestat amb la mateixa expressió, i ha destacat que als independentistes tampoc se'ls pot demanar “xecs en blanc ni adhesions indestructibles” per esperar un “govern del canvi” que acordi una consulta d'autodeterminació. En aquest sentit, ha previst que el futur Executiu espanyol serà “el nucli dur frontista contra el referèndum”.

D'altra banda, el de CSQP ha elogiat un possible govern de Pedro Sánchez, pel qual ha considerat que “cal fer tot el possible”. A més, s'ha mostrat “colpejat com progressista” pel “cop d'Estat en el si del PSOE”, tal com ha descrit la dimissió dels 17 membres de l'Executiva socialista.

Arrimadas: “És una presa de pèl, la roda d'un hàmster”

En la intervenció que ha obert el debat aquest dijous, la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, ha combinat el to inclement amb l'independentisme amb el seu propi, més temperat. “Això no és un referèndum, és un neverendum”, ha esgrimit sobre la proposta de Puigdemont. Arrimadas, a la qual els sectors més durs de la seva formació acusen de propera a una proposta de catalanisme de centre, ha carregat contra el procés sobiranista suggerint que el seu objectiu és enriquir a alts càrrecs de la Generalitat.

“Tapar la corrupció amb la bandera”, “no paguen les farmàcies”, “obren noves ambaixades” o “TV3 és la televisió autonòmica més cara”, han estat altres de les proclames de la líder taronja al Parlament, en un tram de discurs que ha recordat més l'estil aspre de l'etapa d'Albert Rivera.

Però no només ha donat gust als sectors taronges més contraris a l'independentisme. Arrimadas ha tornat al seu to habitual per sortir en favor dels “independentistes de bona fe, aquests que van sortir a manifestar-se el 11-S”, assegurant que Puigdemont “els pren el pèl” amb la modificació del full de ruta que va iniciar el dimecres. “El procés és la roda d'un hàmster”, ha conclòs.

En el seu torn de rèplica, el president ha negat amb contundència les acusacions de la líder de l'oposició. “Les farmàcies no havien cobrat tan bé com ara”, li ha llançat. A més, Puigdemont li ha recordat els pèssims resultats de Ciutadans a Galícia i el País Basc. I ha valorat que els taronges no han aconseguit “res” després de donar suport al PSOE a Andalusia i al PP a Madrid. “Vostès cacen pokémons virtuals. Deixin de caçar pokémons”, ha tancat.

Iceta: “La meitat més un és poc quan es pretén trencar”

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha rebutjat la via unilateral, ja que “la majoria de catalans no la volen, està condemnada al fracàs i pot tenir conseqüències greus per a l'autogovern”. “La meitat més un és poc quan el que es pretén és trencar”, ha afegit Iceta. Puigdemont li ha contestat afirmant que el referèndum “no és un tema només de majories”, sinó de “respectar la decisió del poble de Catalunya”.

Com acostuma, el socialista s'ha mostrat com a possible fidel aliat si el Govern abandona el procés sobiranista i se centra en buscar objectius del catalanisme mitjançant la via de la negociació amb l'Estat. Entre d'altres, el del PSC ha posat l'exemple del finançament autonòmic, en què Iceta ha recordat que està d'acord amb que cal l'ordinalitat o fer un quitament del deute. “Però és a vostè a qui li correspon negociar-”, li ha reclamat, “li demano que no s'inhibeixi, que sigui protagonista d'aquesta negociació”.

Iceta a més ha esgrimit raons contra la proposta de referèndum d'Puigdemont adduïdes per independentistes, sorgides del debat que s'ha donat sobre el RUI en els últims mesos. Així, el del PSC ha citat el jurista Ferran Requejo, membre del Consell Assessor per la Transició Nacional, que va titllar el referèndum unilateral de “proposta de polítics adolescents”. “És molt difícil pactar un referèndum d'independència”, ha concedit Iceta, “però pactar com un ultimàtum és impossible i vincular-lo a una investidura, un error”. Puigdemont ha replicat assegurant que el seu full de ruta no es diferencia de la de Requejo: “Estructures d'estat, paquet legislatiu i referèndum sense desdir-nos de la via de consens amb l'Estat”.

Albiol creu que Puigdemont “pensa com la CUP”

El to més dur contra el president l'ha utilitzat el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol. “Ni vostè ni ningú convocarà un referèndum il·legal”, ha avisat Albiol. Minuts abans havia considerat a Puigdemont com un membre més dels anticapitalistes. “No el té segrestat la CUP, vostè és de la CUP, pensa i actua com els de la CUP”, ha asseverat.

Així mateix, el popular ha demanat al president que “no parli en nom de tots els catalans”. Per la seva banda, Puigdemont li ha recordat els milions que l'Estat deu a Catalunya en matèria de finançament autonòmic i els incompliments en inversions.