Xavier Trias va arrencar la campanya electoral que el conduiria fins al Govern de l'Ajuntament de Barcelona al barri més perifèric i el més castigat per la crisi de tota la capital catalana: Ciutat Meridiana. Era maig del 2011 i el llavors aspirant per CiU a l'alcaldia de la ciutat va anunciar un projecte “revolucionari” -en paraules de l'actual regidor d'Urbanisme, Antoni Vives- consistent en ubicar a la zona el Fab Lab Barcelona, ââun centre de producció i investigació digital avalat pel Massachussets Institute of Technologie (MIT), que havia de ser la pedra de toc de la reindustrialització i reactivació del barri. Més de dos anys després, l'edifici del promès laboratori, encara en obres, es troba ocupat pels veïns, que han instal·lat entre les seves quatre parets el Banc d'Aliments Zona Nord, a l'espera que el consistori els faciliti un millor emplaçament per al seu servei de distribució urgent de menjar.
“Què fa el MIT de Massachusetts en un barri on la gent passa gana? El que necessitem aquí són plans d'ocupació urgents i o serveis com el Banc d'Aliments”, assenyala Manuel Cubero, veí de vila desnonament, nom amb el qual es va donar a conèixer el barri quan la crisi de les hipoteques va començar a causar estralls. Ara, al drama de l'habitatge se li ha superposat el de l'alimentació -agreujat a l'estiu per l'absència de menjadors escolars-, una urgència que ha portat els veïns a ocupar un equipament que, donat el nivell de precarietat del barri, és vist per molts veïns més com una extravagància i un insult que com una oportunitat.
El que des de l'Associació de Veïns de Ciutat Meridiana es ve demanant des de principis d'any és un local des del qual puguin distribuir les provisions del seu Banc d'Aliments autogestionat. Després de l'ocupació dimecres passat, duta a terme amb l'ajuda de l'assemblea del 15M de la zona, el consistori ha promès no desallotjar-los i ja els ha assegurat que compta amb un espai disponible per a ús del Banc a partir de setembre.
El Banc d'Aliments Zona Nord va néixer com a alternativa a la distribució d'aliments que ofereix una coordinació de les parròquies de Nou Barris -el districte que, entre d'altres, inclou Ciutat Meridiana-, ja que els veïns hi veien dos inconvenients. El primer, la llunyania: l'anomenada zona nord (Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona) és una àrea urbana molt apartada de la resta del districte, als peus de la muntanya de Collserola i a més de dos quilòmetres del banc d'aliments de les parròquies. El segon inconvenient, “la urgència”, en paraules de Cubero: les parròquies, que reben als seus beneficiaris segons criteris dels Serveis Socials de l'Ajuntament, triguen setmanes a acceptar les seves sol·licituds, mentre que el Banc d'Aliments Zona Nord és gairebé immediat. “No som tan rigorosos en els criteris de selecció però creiem que és prioritària l'actuació immediata”, diuen.
Sobre el futur del Fab Lab Barcelona, ââl'Ajuntament no s'ha pronunciat. L'espai en el qual s'hi havia d'ubicar l'equipament era fins fa poc part de l'escola Sant Joan de la Creu. Les obres van començar a finals d'any i es van paralitzar al febrer, segons constaten els veïns, sense que el consistori hagi donat explicacions. La inversió per als treballs de reconversió de l'espai ha estat de 250.000 euros. De moment, segons han pogut comprovar els nous inquilins, les obres principals estan acabades, però el futur centre internacional està completament buit i sense subministraments.
“No som Guatemala, però som Guatepeor”
Aquest dilluns a la tarda una desena de veïns acabava d'ordenar tots els aliments a la nova seu del Banc. Els portaven des del local de l'Associació de Veïns, que s'havia quedat petit. En els últims mesos han repartit fins a 18 tones de menjar. “Els aliments els aconseguim d'entitats de la zona i sobretot donant veus, i darrerament n'hem aconseguit d'unes monges del barri”, explica el president de l'associació, Fili Bravo. Es tracta de les Missioneres de la Immaculada Concepció, que treballen amb l'ONG de cooperació Vitamundi, que actua principalment a Guatemala. “Doncs nosaltres vam presentar-los un projecte en el qual veníem a dir que no érem Guatemala, però sí Guatepeor... i ens van donar 14 tones d'aliments!”, explica Cubero.
Actualment l'Associació de Veïns té registrades 150 persones que acudeixen -regularment o esporádicament- a buscar alguna cosa de menjar -pasta, arròs, llet, conserves... També compta amb un registre de totes les persones a les que s'ha prestat ajuda per qüestions d'habitatge: en total sumen 420 famílies -amb els seus respectius membres-, segons l'associació, en un barri de poc més d'11.000 habitants. Aquesta llista la van elaborar a força d'omplir fitxes personals juntament amb l'associació 500x20, una entitat adopta el rol de la PAH -la popular plataforma no té representació al barri.
Ciutat Meridiana, construïda a cavall de l'especulació franquista de la dècada dels seixanta i emplenada amb l'onada migratòria de l'època, està acostumada a guanyar-se els equipaments i serveis a cop de lluita veïnal. I així ha sigut amb el local per al banc d'aliments, tal com va avisar Fili Bravo unes setmanes abans de l'ocupació davant en el ple del districte: “Si no ens ho donen, ho prendrem”.