Aramis Manukyan -Alik pels amics i coneguts- va morir la matinada de dimarts al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona, després de 12 dies reclòs a l'espera de ser expulsat al seu país d'origen, Armenia. El Cos de Policia Nacional, que gestiona el centre, va informar l'endemà que Manukyan s'havia penjat amb els cordills de les seves sabates a la seva cel·la, on es trobava sense companyia, i a la qual havia entrat amb aparent normalitat. Però ara alguns testimonis -interns amb qui ha contactat la plataforma Tanquem els CIE- asseguren que aquesta persona havia tingut un enfrontament amb la policia, que havia estat agredit, i que com a conseqüència el van dur a una cel·la d'aïllament, on va estar cridant i gemegant tota la nit.
Davant aquesta situació, una trentena d'interns haurien iniciat una vaga de fam en senyal de protesta, segons informen des de Tanquem els CIE. Des del col·lectiu no entenen com és possible que alguns interns escoltessin els crits continuats de Manukyan i la policia no. Tenint en compte que els testimonis amb qui han contactat estaven a la galeria del primer pis, mentre que aquest ciutadà armeni es trobava reclòs en aïllament a la planta baixa del centre.
Amb tot, la plataforma ha decidit posar en coneixement dels fets al jutge que investiga el cas, així com el jutjat d'instrucció número 30, encarregat del control als CIE. A més, demanen que es paral·litzi l'expulsió de persones que puguin tenir informació rellevant sobre el cas, i anuncien una protesta davant la seu de la Policia Nacional el proper dilluns a la tarda. Per la seva banda, el Síndic de Greuges ja va anunciar dimarts que obria una investigació dels fets, el mateix que va comunicar també la propia Policia Nacional.
Els qui també s'han mobilitzat arran de la mort de Manukyan han estat els integrants de diverses entitats armènies a Catalunya, que ha treballat per recabar informació sobre la situació personal del seu compatriota. Fins i tot alguns d'ells es van apropar ahir a les portes del CIE, però no van obtenir més informació que la que ja havia transmès fins llavors el Cos de Policia Nacional.
Manukyan, segons fonts oficials, tenia antecedents per delictes de robatori amb violència i tinença d'armes, i havia commutat la seva pena de menys de sis anys de presó per l'expuisó al seu país. També segons fonts policials era una persona “conflictiva” que sovint es barallava amb els interns, fins i tot amb companys armenis. Un fet que ha estat negat pels testimonis amb qui han contactat Tanquem els CIE.