L'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDddhh), que està personada com a acusació popular en el procés judicial sobre la mort de Juan Andrés Benítez durant una reducció dels Mossos d'Esquadra, ha lamentat aquest dijous que la defensa dels agents, la Fiscalia i la família del difunt busquin tancar un pacte que evitaria l'entrada a presó dels Mossos. Per tal que es produeixi el pacte, però, la defensa dels Mossos ha demanat l'expulsió de l'associació del procediment judicial, que a judici de l'entitat suposa una “maniobra legal sense fonament”. En un comunicat, l'associació ha anunciat que presentarà un escrit oposant-se a la seva expulsió de la causa.
La defensa dels Mossos processats per la mort de Juan Andrés Benítez en una reducció policial al barri barceloní del Raval negocia amb la Fiscalia i l'acusació particular (la germana del difunt) una condemna pactada per homicidi imprudent, que els lliuraria d'entrar a la presó, a canvi de reconèixer els fets. L'advocat defensor dels agents acusats és José María Fuster-Fabra, un lletrat proper a Fuerza Nueva ens els inicis de la democràcia i que ara dóna suport a Ciutadans, tal i com han explicat els digitals Vilaweb i Crític.
L'ACDddhh ha denunciat que l'intent d'expulsar-los del cas suposa “buidar de contingut la figura de l'acusació popular”, que, han recordat, està prevista a l'article 125 de la Constitució i està concebuda com una garantia democràtica de participació ciutadana a l'administració de justícia.
A més, han assegurat que la maniobra de Fuster-Fabra es basa en un article de la nova Llei de l'Estatut de la Víctima “que no és d'aplicació a l'acusació popular”. A parer de l'associació, l'acord entre les parts suposaria “una resposta del tot insuficient” en relació a la gravetat de la mort de Benítez, i que seria “inassumible des del punt de vista dels Drets Humans”.
Judici imminent
El possible pacte entre els parts arriba en un punt del procés judicial en que sis agents dels Mossos estan a punt d'asseure's davant d'un tribunal per la mort de Juan Andrés Benítez, que va morir la matinada del 6 octubre 2013 hores després de ser detingut de manera “violenta i desproporcionada” a les portes de casa seva, segons ha conclòs la jutge al final de la instrucció.
L'associació considera que en el procés judicial s'hauria de tenir en compte, a més de la voluntat de la família, el de la ciutadania en general perquè aquest tipus de delictes “afecten la col·lectivitat en tant que es posen en dubte les bases de la convivència”. “La resposta que es doni a aquest cas ha de comportar unes conseqüències que no suposin alimentar el cercle d'impunitat ni la pèrdua de confiança sobre la legalitat i el sistema policial”, valora l'associació.