L'Ajuntament de Barcelona suspèn un any totes les llicències d'allotjaments turístics

EFE

Barcelona —

L'Ajuntament de Barcelona ha acordat suspendre oficialment durant un any la concessió de llicències de tot tipus d'allotjaments turístics a la ciutat, com a pas previ a la creació d'un Pla Especial de Regulació del sector, ha informat el consistori en un comunicat. Amb aquesta decisió, l'Ajuntament ha paralitzat l'emissió de llicències d'hotels, aparthotels, apartaments turístics, pensions, hostals, habitatges d'ús turístic, residències d'estudiants i albergs juvenils. El Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) ha publicat avui dijous aquest acord de suspensió.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, compareixerà aquest matí al costat de la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el regidor d'Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom, per explicar i precisar les raons d'aquesta mesura. L'Ajuntament assenyala que vol obrir un procés de reflexió i participació per elaborar un Pla Especial de Regulació d'Allotjaments Turístics, que “establirà els criteris per a una gestió global dels allotjaments i del turisme que permeti preservar la qualitat de Barcelona com a destinació turística”.

Així mateix, el govern municipal pretén assegurar “que aquesta activitat no representi cap font de conflicte amb els veïns i veïnes de la ciutat”, amb la finalitat de “garantir la qualitat de vida dels ciutadans i evitar alteracions de l'ordre públic”. “L'objectiu final és obtenir una radiografia fixa del parc d'allotjaments turístics a la ciutat que permeti avaluar i diagnosticar l'oferta existent i l'impacte social que té sobre l'accés a l'habitatge, ocupació de l'espai públic, mobilitat, diversitat d'usos i producció i gestió de residus”.

L'Ajuntament diu voler escoltar tots els actors involucrats en el sector i assegura que també tindrà en compte les experiències d'altres ciutats turístiques europees, a més de recollir propostes sorgides de reflexions prèvies, com el Pacte Local per a la gestió d'un turisme responsable i sostenible.

La previsió és tenir a punt una proposta inicial del Pla Especial de Regulació d'Allotjaments Turístics durant el primer trimestre de 2016 per “crear un marc normatiu que protegeixi el turisme, tant des del vessant del visitant com del ciutadà”.

El consistori afegeix que s'ha d'aprofitar la riquesa que produeix el turisme a la ciutat, equivalent a un 14% del PIB, fent-ho compatible “amb el dia a dia ciutadà i impedir que generi externalitats negatives, com problemes de convivència, alteració del teixit social i econòmic de barris sencers i la banalització o saturació del paisatge urbà”.

L'ajuntament tindrà en compte les iniciatives “que afavoreixin un repartiment equitatiu dels beneficis del turisme en els 73 barris de la ciutat, així com mesures per descongestionar les zones sotmeses a una pressió ambiental i social més gran”.