La portada de mañana
Acceder
16 grandes ciudades no están en el sistema VioGén
El Gobierno estudia excluir a los ultraderechistas de la acusación popular
OPINIÓN | 'Este año tampoco', por Antón Losada

L'Ajuntament de Sant Adrià vol fer fora 16 persones d'un solar ocupat a La Mina

Al costat del poliesportiu i just darrere de la llar d'infants del barri, una sèrie de barraques en renglera aguanten els flagells de l'hivern. Construïdes com un ninot de neu, amb els materials que queden més a mà, algunes fins i tot tenen porxo, pati i armaris per a diferents estris. Hi viuen 16 persones, totes elles adults, que amb prou feines parlen el castellà -vénen de Romania- i que van arribar a La Mina (municipi de Sant Adrià) el passat mes de juliol.

Després de mesos treballant en la ferralla i arreglant les seves estructures, dilluns que ve s'obre un camí incert per a totes elles: l'Ajuntament de Sant Adrià ha inclòs en l'ordre del dia del ple municipal la recuperació d'ofici de la parcel·la que ocupen al carrer de les Estrelles. I ho ha fet sense abans concretar quin serà el parador de les persones que resideixen en l'espai.

“L'assentament és il·legal i la nostra obligació és recuperar l'espai”, dicta Filo Cañete, regidora de Benestar i Família de l'Ajuntament de Sant Adrià.

L'Ajuntament ha informat que les persones de l'assentament tenen cita amb serveis socials el dilluns, mateix dia de la celebració del ple. En declaracions a aquest mitjà, el consistori aclareix que mantindrà l'ordre de recuperació de l'espai en el ple.

“Encara que s'aprovés, el desallotjament no seria imminent. Depèn d'un jutge. A més, estem treballant alternatives socials”, afegeix Cañete.

Després d'apuntar que el Govern de Sant Adrià ja s'ha comunicat amb la Generalitat per demanar ajuda en matèria d'habitatge, Cañete sosté a més que no és la primera vegada que el consistori s'acosta als residents de l'assentament. Segons la regidora, els ocupants de l'espai es van negar fa dos mesos a acudir als serveis socials. “No els podem obligar”, diu.

No ho veu de la mateixa manera l'oposició, encesa per la flexibilitat del Govern del PSC de Sant Adrià pel que fa al parador dels 16 nous habitants de la Mina; l'assentament no només ha provocat la incertesa dels ocupants, sinó també un foc creuat entre partits. Concretament, entre el PSC i Sant Adrià en Comú.

Basilio Perona, resident de la Mina i regidor des de l'actual legislatura per Sant Adrià en Comú (3 regidors), va ser una de les primeres persones a veure l'assentament.

Perona va albirar el primer moviment en una gran solar de la Catalana. Aquest va ser el primer espai on es van assentar les persones que ara resideixen a la parcel·la del carrer de les Estrelles. El regidor, que parla una mica de romanó, va comprovar en primer lloc que no hi havia menors entre els ocupants i, al costat d'altres veïns, els va començar a proveir de menjar i mantes. Una tasca que va acompanyar la PAH o Creu Roja. Però com recorda ara Perona, no tothom va rebre al col·lectiu amb la mateixa amabilitat.

“Han patit atacs xenòfobs, els han cremat els seus estris: matalassos, passaports... Per això van marxar de la Catalana al solar de les Estrelles, on és més difícil accedir...”, diu Perona, que recorda la insalubritat de l'espai, on històricament només s'han deixat veure rates i xeringues.

La proximitat amb el col·lectiu del solar va provocar el que el regidor considera “una campanya contra la seva persona” per part del Govern: el PSC va acusar Perona d'haver dit als ocupants de la parcel·la que podien estar en el territori amb el seu permís. El regidor de Sant Adrià en Comú ho nega, i el seu partit ha emès un comunicat aclarint els fets.

Sigui com sigui, el regidor demana ara no només una “sortida digna” per als habitants de l'assentament, sinó també per als altres espais barraquistes de Sant Adrià. Perona en compta almenys tres més. El regidor exigeix un alberg per donar aixopluc a algunes de les persones que viuen en cases informals.

“El PSC està liderant un desallotjament...Però a aquesta gent no se la pot fumigar ni amagar”, critica el regidor, que abans de tallar la connexió telefònica comenta amb sarcasme el que ell considera una “lamentable paradoxa”. “El mateix dilluns es debatrà en el ple la inclusió de la història del poble gitano en el currículum escolar... Veurem què voten els mateixos que volen fer fora ara als gitanos del solar”.