El 24 de juny de 1981, unes 90.000 persones van culminar la Crida a la Solidaritat, un moviment en defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes, omplint el Camp Nou al crit de “Som una nació!”. El 6 de juliol de 1986 l'estadi tornava a quedar abarrotat i impregnat de reivindicació catalana en un concert massiu del cantautor Lluís Llach. Aquest dissabte, 90.000 persones exhaurit les entrades pel denominat 'Concert per la Llibertat'.
Com en els dos concerts de la dècada dels 80, la intenció dels organitzadors d'aquest esdeveniment, Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, és que el 'Concert per la Llibertat' quedi gravat en l'imaginari col·lectiu català, a més de donar una nova empenta al procés que ha de dur a la consulta sobiranista. Però sobretot, segons remarquen, el principal objectiu del macroconcert és donar a conèixer a nivell internacional la voluntat catalana d'exercir el dret a decidir, per això el lema serà en anglès: “Freedom for Catalonia 2014”.
En total, desfilaran a partir de les 20 h pel Camp Nou un total de 460 artistes, que cantaran en diversos idiomes, des del català i el castellà fins l'àrab o el grec. Entre els qui trepitjaran l'escenari, el cartell és variat, i respon a a la intenció d'Òmnium d'anar més enllà dels artistes tradicionalment compromesos amb la independència de Catalunya, per continuar amb la tasca de convèncer els indecisos. “El concert és una invitació a la fraternitat i no un acte d'exclusió”, va expressar ahir Muriel Casals, preisidente d'Òmnium.
Així doncs, actuaran des de Gossos fins a Pastora, passant per Fermín Muguruza, Beth, Pascal Comelade, Ramoncín, Maria del Mar Bonet o Paco Ibáñez. En la primera part, segons l'organització, la temàtica de les cançons serà la “llibertat”, i en la segona, els artistes interpretaran peces de Lluís Lach. Entre les dues parts Muriel Casals farà un parlament i sonarà l'himne d'Els Segadors.
Prendre el pols de l'independentisme
Més enllà de les nombroses actuacions musicals, l’acte serà un termòmetre per comprovar quina es la salut de l'anomenat procés sobiranista, després de la demostració de força que va suposar la passada manifestació de l’11 de setembre i pocs mesos abans que arribi la nova diada, quan està previst fer la una cadena humana que travessi tot Catalunya. Només per les entitats de la societat civil que hi ha implicades i pel nombre d’artistes que hi assistiran tot fa preveure que el concert complirà els objectius dels seus organitzadors.
A l'acte hi haurà fins a set consellers del Govern de la Generalitat: Joana Ortega (vicepresidenta), Francesc Homs (Presidència), Santi Vila (Territori i Sostenibilitat), Neus Munté (Benestar Social), Irene Rigau (Ensenyament), Germà Gordó (Justícia) i Ferran Mascarell (Cultura). Qui no hi assistirà serà el president, Artur Mas, que es perdrà l'esdeveniment per acudir al casament de la seva filla, a Menorca. Malgrat les seves declaracions a favor d'aquest tipus d'accions, Mas ja no va participar tampoc en la manifestació de l'11 de setembre.