Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'internament al CIE de Barcelona d'un migrant amb problemes de salut mental alarma les entitats

Imatge del CIE de la Zona Franca, que torna a funcionar amb 70 interns

Pau Rodríguez

De l'àrea de psiquiatria de l'Hospital de Sant Boi al CIE de la Zona Franca de Barcelona gairebé sense trepitjar el carrer. I sense haver conclòs el tractament. Aquest és el cas de Hoecein, un jove marroquí que va ser enviat al centre d'internament als dos dies de sortir de l'hospital barceloní “amb una alta no definitiva” i amb la recomanació de tornar per revisions, cosa que possiblement no succeirà en el CIE, ja que no hi ha servei d'atenció psiquiàtrica. Així ho ha denunciat la plataforma Tanquem els CIE, que ha exigit la seva posada en llibertat en conèixer que les seves conductes autolesives -d'“idees suïcides”- poden posar en perill la seva vida.

Tanquem els CIE va presentar una queixa al Jutjat de Control del centre el 9 d'agost demanant el seu trasllat de tornada a l'Hospital de Sant Boi, però de moment no han obtingut resposta. “El dret a la vida de les persones i la seva integritat física sempre ha de prevaldre per sobre de les mesures penals”, argumenta Andrés García Berrio, advocat i membre de la plataforma. L'alarma es va acabar d'encendre el 7 d'agost, quan estant ja Hoecein intern al CIE va ser portat a un hospital per a una valoració mèdica que va confirmar un diagnòstic de trastorn de la personalitat a més de les seves idees “autolítiques”, és a dir, de voluntat de suïcidi. El mateix Hoceim va relatar a Tanquem els CIE “almenys un intent de suïcidi” durant la seva estada al centre, que va acabar, asseguren, amb el personal del CIE “aïllant-lo, colpejant-lo i reduint-lo amb corretges”.

“Després de tres morts al CIE en els últims anys, dues d'elles per suïcidi, no pot ser que aquesta persona, en una situació tan complicada, sigui privada de llibertat”, sosté García Berrio, que exposa que Tanquem els CIE s'ha dirigit també als defensors del poble espanyol i català perquè exigeixin la seva posada en llibertat o trasllat a l'hospital, d'acord amb la seva voluntat, segons els activistes. Avui el jove porta ja 20 dies d'internament.

Les queixes per les mancances en l'atenció sanitària al CIE de Barcelona han estat una constant durant anys. També pel que fa a l'atenció psiquiàtrica, que de moment és inexistent. Segons denuncia Tanquem els CIE, per ara les úniques prestacions sanitàries al centre són la presència d'un metge a mitja jornada i un servei d'infermeria “que no cobreix les 24 hores” del dia.

El CIE torna a funcionar amb uns 70 interns

La plataforma Tanquem els CIE ha aprofitat per criticar també el funcionament a ple rendiment del centre d'internament barceloní, després que l'Ajuntament ordenés el tancament per manca de llicència el passat 7 de juliol, una decisió que va durar escasses 24 hores, fins que el Ministeri de l'Interior, qui té les competències sobre el CIE, va ordenar la seva reobertura. Ara compta ja amb uns 70 interns dels 236 per als que té capacitat.

“Malgrat les obres de millora, arrossega deficiències que impliquen directament la vulneració de drets humans”, valoren des Tanquem els CIE, en referència, per exemple, a les mancances en atenció sanitària.

El futur del CIE queda a l'espera de les decisions que pugui prendre l'Ajuntament de Barcelona respecte al seu tancament. Després de demanar sense èxit al Ministeri de l'Interior que deixés entrar els seus tècnics per inspeccionar el centre, l'últim gest del consistori va ser convocar una reunió amb entitats i altres administracions com la Generalitat o el Parlament per fer un front comú per recollir suports per precintar el CIE.

Etiquetas
stats