La portada de mañana
Acceder
El jefe de la Casa Real incentiva un nuevo perfil político de Felipe VI
Así queda el paquete fiscal: impuesto a la banca y prórroga a las energéticas
OPINIÓN | 'Siria ha dado a Netanyahu su imagen de victoria', por Aluf Benn

Maria Rovira (TPM): “Amb Guanyem podem tornar a parlar-hi, però com agents en diàleg bilateral”

Dissabte passat, les Trobades Populars municipalistes (TPM), espai impulsat per la CUP a Barcelona, van aprovar conformar una candidatura per a les eleccions municipals d'aquesta primavera. Aquesta decisió tanca la porta a una possible confluència en el projecte polític generat a l'entorn de Guanyem Barcelona. Maria Rovira, portaveu d'aquesta tercera edició de les TPM, explica els motius de la candidatura.

Les Trobades Populars municipalistes han decidit fer una candidatura des de la qual es pretén “capgirar” Barcelona. Quins són els objectius de la candidatura?

Hem aprovat articular un espai polític de ruptura de la ciutat, que va més enllà de desplegar una candidatura. Creiem que necessitem una candidatura que trenqui amb el model “Marca Barcelona” i que avanci cap a un model de la gent i per la gent, millorant les condicions de vida de les persones que vivim a la ciutat. En un moment d'emergència social, creiem que s'han d'impulsar mesures urgents que els grups de treball han desenvolupat durant els últims mesos, en la línia d'acabar amb els desnonaments, municipalitzar els sectors públics o recuperar espais públics amb la derogació de l'ordenança de civisme.

Per què pensen que una candidatura d'aquest tipus té possibilitats d'accedir a l'Ajuntament de Barcelona?

Entenem que té possibilitats donada la situació que vivim. Una candidadura que avanci en mesures de transparència i democratització alhora que, davant d'unes possibles eleccions anticipades, es posicioni clarament a favor de la independència entesa com a ruptura constituent, és necessària i té un gran espai polític. Estem articulant a molts sectors que fa anys que treballen en els barris i creiem que és el moment de fer apostes nítidament rupturistes amb el model que hi ha ara.

Quins són aquests sectors que aglutinen les TPM?

A nivell de barri estem treballant col·lectius organitzats que porten molt de temps en assemblees de barri, gent de casals i ateneus, la plataforma Stop Pujades, treballadores sexuals en lluita... diferents agents que entenem que són vitals per construir aquesta candidatura. El Parlament Ciutadà des d'un inici ens han ajudat a fer tot el desplegament als diferents barris i donar-nos elements de transparència i participació, i han estat intervenint i facilitant els debats que hi ha hagut aquests últims dies.

Quines han estat les principals diferències amb la proposta de confluència de Guanyem Barcelona?

En primer lloc creiem que no estem trencant cap confluència, simplement la TPM neix amb la voluntat de ser un espai de confluència i trobada dels diferents moviments de la ciutat de Barcelona i hem treballat en aquest sentit. Guanyem neix també com un espai de confluència i presenten unes jornades de codi ètic en què es mira fins a quin punt podem estar d'acord o en desacord en diferents coses. També cal dir que nosaltres naixem per interpel·lar a una sèrie de sectors, Guanyem també interpel·la a aquests sectors alhora que interpel·la altres agents com és ICV. Des de l'inici pensem que Iniciativa és autor de la Marca Barcelona, amb la qual volem trencar frontalment. Per tant, hi ha una discrepància sobre a qui ens volem dirigir. Però vam acudir i treballem en les jornades de codi ètic. Després vam aprovar que només es podria validar aquest codi ètic en el cas que s'incloguessin tres esmenes sobre durada dels mandats, salaris i la no desviació de diners de la candidatura per pagar deutes de partits que formen en part, cosa que Inciativa proposar i que en les diferents reunions va reconèixer que necessitava.

Amb quant temps es va avisar Guanyem perquè pogués condierar les esmenes?

Nosaltres vam presentar les esmenes fa dues setmanes, que és quan s'estava debatent sobre les conclusions de les jornades de codi ètic, perquè hi havia discrepàncies a l'hora d'interpretar què havia sortit d'aquestes jornades. Presentem aquestes esmenes i fem un procés obert perquè la gent que havia participat hi pugui presentar les seves, però com a TPM presentem aquestes tres i se'ns diu que no. A partir d'aquí, entenem que si s'acceptessin aquestes tres esmenes podríem estar d'acord amb el codi ètic.

Parlem de les esmenes. Per què proposen un sou d'entre 1.400 i 1.800 euros per als regidors?

Sobre el sou, creiem que el sou de la persona que representa a l'Ajuntament ha de ser un sou que s'assembli al de les persones que vol representar. Entenem que 1.600 euros és un sou que està al mig entre les persones que cobren més i les que cobren menys, per tant l'ideal per a nosaltres seria entre 1.400 i 1.800 euros, per no allunyar-nos de la gent a la qual volem donar veu. No pots sentir les problemàtiques de les persones si tu mateix no les vius. Això no vol dir que vulguem precaritzar la vida de qui assumeix la responsabilitat de representar, que li costa un esforç, però creiem que amb un sou entre 1.400 i 1.800 euros es pot viure amb total dignitat.

I el de les dues legislatures màxim?

Creiem que 12 anys seria professionalització de la política. De fet per a algunes persones 8 ja és bastant, però entenem que la complexitat de l'Ajuntament requereix de certes adaptacions i coneixements, de manera que 8 anys seria també possible, però intentem tallar la professionalització.

Què proposaven les TPM respecte als diners de l'Ajuntament que anés a parar a la candidatura?

Que els excedents del que sorgís de la candidatura havien d'anar per potenciar espais de les lluites populars. Això no vol dir que es generin dependències econòmiques d'aquests aquests espais respecte a la candidatura, però hauríem de parlar dels mecanismes per fer-ho. El que teníem clar és que no volíem que ni un sol euro de la candidatura servís per pagar el deute d'un partit polític.

Més enllà del codi ètic, hi havia altres diferències sobre programa?

Nosaltres estàvem avançant sobre diferents eixos programàtics, però encara no ens hem assegut a parlar sobre programa ja que no se'ns havia interpel·lat per a això.

Malgrat això, hi havia diferències de partida. Per exemple, la presència d'Iniciativa, per què era tan molesta?

Iniciativa ha estat a l'Ajuntament de Barcelona, i Iniciativa ha estat responsable d'una sèrie de polítiques que s'han dut a terme durant aquests darrers 30 anys i que per tant, sense haver assumit cap tipus de responsabilitat política respecte a això, era inacceptable formar part d'una candidatura on hi havia responsables directes de la pobresa en la qual ens trobem actualment. Iniciativa es va posicionar en el cas de Can Vies, en el cas del Fòrum de les Cultures hi havia persones directament vinculades... és a dir, entenem que Iniciativa no pot formar part ara d'una candidatura rupturista.

Llavors, encara que haguessin acceptat les esmenes del codi ètic, tampoc hauria estat possible la confluència en un espai on estigués Iniciativa?

Això és fer política ficció, ja han expressat en moltes reunions que ells no poden acceptar un punt que per a nosaltres és irrenunciable, com és el de a on es dirigeixen els excedents econòmics de la candidatura, i també el tema de quantes candidatures pot durar un mandat. Però encara que ho acceptessim, hauríem de seure per parlar de moltes altres coses.

Aquestes diferències poden ser la causa d'una manca de voluntat de confluència?

Nosaltres precisament si vam crear l'espai de la Trobada Popular Municipalista era perquè creiem en la confluència. De fet és en el que estem treballant amb diferents col·lectius i lluites de la ciutat. Crèiem necessari generar aquest espai de confluència i ho vam fer. Guanyem alhora va creure que era necessari crear el seu propi espai de confluència. Bé, hem intentat parlar un simple codi ètic i hi ha hagut discrepàncies, però en el cas que s'haguessin acceptat les esmenes que proposàvem òbviament s'hagués pogut avançar en algun sentit. I ara, si s'accepta el codi ètic i els nostres eixos programàtics, podem tornar a seure en una taula, però com dos agents en un diàleg bilateral.

Aposten per un programa on hi ha la independència. Ha estat també una diferència?

Sí, independència en clau de ruptura. Però no s'ha arribat a parlar d'aquest tema. Crec que és evident que hi hagués hagut diferències, però en qualsevol cas no s'ha parlat.

Com serà el procés per construir la candidatura a partir d'ara?

A partir d'ara s'ha de continuar treballant el programa, per dotar a la proposta política de més contingut, alhora que es comença un procés d'extensió de les Trobades en el diferents barris de Barcelona. No crearem res de nou, simplement a presentar-nos en tots aquests espais que hi ha i construir tot aquest contrapoder des de les diferents lluites. Paral·lelament cal treballar com ens organitzarem perquè realment hi hagi una democràcia interna que pugui coordinar les diferents coses de la candidatura. En una quarta TPM, que hauria de ser d'aquí a poc, debatre i aprovar tota aquesta sèrie de coses. També es va plantejar que la presentació pública podria ser abans de la propera Trobada.