Marta Ferrusola va tenir un compte a Andorra abans que els seus fills n’obrissin un a la Banca Reig
Marta Ferrusola, esposa de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, tenia comptes a Andorra abans que els seus fills obrissin al Principat el seu compte en el qual haurien dipositat els diners procedents d’una deixa, en aquest cas de l’avi Florenci Pujol. Els diners procedirien d’una deixa que li hauria fet el pare Josep Ferrusola. Això s’ha sabut després que s'aixequés el secret sobre la peça que ordenava els escorcolls fets dimecres passat. Els registres, justament, tenien per objectiu -entre d'altres- trobar documents que provessin l'existència d'aquesta segona deixa, segons el portal 324.cat.
En el nou llegat s’hi podria trobar l’origen dels diners de la família Pujol a Andorra, abans que l’any 1992, l’esposa i els fills del president català decidissin obrir un compte corrent a la Banca Reig.
En l’escrit, al qual ha accedit tv3, la fiscalia argumenta que la nova documentació “permet que es pugui atribuir a la investigada Marta Ferrusola Lladós la disposició dels fons de la família fins que es va procedir per tots i cadascun dels membres a l'obertura de comptes...”
La fiscalia defensava com a “imprescindible el registre de domicilis i dependències dels senyors Pujol Soley i Ferrusola Lladós, sent els dos titulars de fons en comptes d'Andorra i dels quals no s'ha pogut acreditar l'origen”.
Per la seva banda, la defensa del matrimoni Pujol afirma que la deixa és legal. Assegura que si Marta Ferrusola torna a ser cridada, s'acollirà novament al seu dret a no declarar i que aportaran en un escrit totes les explicacions sobre el llegat per part de la família Ferrusola.
Els fiscals també estimen que els moviments als comptes d'Andorra haurien generat uns beneficis no justificats que podrien arribar als més de sis milions d'euros.
La sastreria i la família Prenafeta
La fortuna de la família Ferrusola tindria el seu origen en la sastreria Ferrussola, situada a la Gran Via de Barcelona, molt a prop de plaça de Catalunya. El negoci familiar es va transformar en la societat Ferussola, SA. Com l’empresa va anar malament, es va vendre a la societat Tipel, que tenia com a president Isidor Prenafeta. A Tipel va ser directiu Lluís Prenafeta, cosí d’Isidor, que durant molts anys va ser secretari general de Presidència mentre governava Jordi Pujol. La Vanguardia afirma que coincidint amb les dates en què es van fer les operacions, Tipel hauria rebut més de 400 milions de pessetes en crèdits procedents de l’Institut Català de Finances (ICF).