Ja no són només reunions de Govern filtrades a la premsa: pesos pesants de l'executiu català critiquen la negociació amb la CUP a través d'articles del seu puny i lletra als diaris. El conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, ha considerat inacceptables les condicions que imposa la CUP per a la investidura del nou president català i ha situat per primera vegada sobre la taula l'escenari d'unes eleccions anticipades al març.
En un article al diari Ara titulat “No asfixiem el procés”, Mas-Colell, un dels consellers amb més pes dins del Govern, carrega amb una contundència insòlita contra la CUP, que ja ha donat dos 'no' a la investidura d'Artur Mas i amb la qual Junts pel Sí manté negociacions, fins ara infructuoses, per poder desbloquejar un nou president. Mas-Colell retreu a la CUP la seva “immaduresa parlamentària” per bloquejar la formació del nou govern i pretendre “condicionar a fons” el seu programa polític.
“Quin dubte pot haver-hi que la pretensió de la CUP és liquidar el lideratge del president Mas i controlar externament el pròxim Govern?”, es pregunta el titular en funcions d'Economia.
“De la CUP podem acceptar dos vots per a la investidura d'Artur Mas com a president, però no les seves condicions”, adverteix el conseller, en referència als dos vots a favor i les vuit abstencions que han de proporcionar els cupaires per assolir, al costat dels 62 diputats de Junts pel Sí, la majoria simple.
Les crítiques de Mas-Colell, que representa l'ala més liberal del Govern, van acompanyades d'un plantejament que fins ara pocs s'atrevien a exposar en públic: les eleccions anticipades al març, un escenari al qual s'arribaria de forma automàtica si el 10 de gener no s'ha aconseguit un acord per investir president. Si s'acabessin precipitant les eleccions, Mas-Colell es mostra convençut que Mas “sabrà explicar en la nova campanya electoral on som i per què, i que els catalans sabran decidir, amb saviesa, quin lideratge volen per al procés”.
Segons el parer de Mas-Colell, la “coresponsabilització” de la CUP en el procés independentista “tindria efectes molt negatius” per a les majories favorables al mateix i la seva repercussió internacional a causa dels posicionaments anticapitalistes i d'extrema esquerra dels cupaires.
En aquest sentit, Mas-Colell considera que si la CUP “insisteix a fer molt presents” les seves prioritats en el programa del pròxim Govern, el suport al procés sobiranista de sectors de les classes mitjanes “es pot erosionar”. Mas-Colell, que va ser l'ideòleg de privatitzacions fracassades com la de l'empresa pública ATLL, exposa la seva “inquietud” amb algunes de les demandes dels cupaires, com ara la reversió del decret de plantilles d'Ensenyament o el projecte de dades sanitàries VISC +. A més, Mas-Colell raona que associar-se a la posició “euroescèptica i antieuro” de la CUP perjudica el front europeu i internacional del procés sobiranista.
Mas-Colell també critica les “presses” amb què s'ha aprovar la resolució independentista de dilluns passat, ja que el text es va tirar endavant amb un govern en funcions i “s'imposa a un govern encara inexistent”. De fet, per a Mas-Colell la resolució ha comportat una “conseqüència absurda” com és que els consellers en funcions s'hagin convertit “en involuntaris policies del Tribunal Constitucional”.