La portada de mañana
Acceder
El jefe de la Casa Real incentiva un nuevo perfil político de Felipe VI
Así queda el paquete fiscal: impuesto a la banca y prórroga a las energéticas
OPINIÓN | 'Siria ha dado a Netanyahu su imagen de victoria', por Aluf Benn

“Cap persona és il·legal”, el crit en suport dels refugiats que vol arribar a Europa

Alguns cartells comencen a deixar-se veure a Plaça de Catalunya. Sota un sol de justícia s'apleguen els més puntuals a les dotze del migdia per sumar-se a la concentració convocada per defensar els drets dels refugiats, reclamar vies segures i que s'obrin les fronteres. '10.000 menors desapareguts', '0 eficàcia de la resposta europea' o 'Open the borders' són alguns dels escrits impresos en cartells que sostenen els qui envien missatges a Europa.

La cita, convocada per les ONG Refugees Aid Barcelona i Proactiva OpenArms, juntament amb la plataforma StopMare Mortum i el moviment Crit pels Refugiats, suposa la suma de Barcelona al Dia d'Acció Mundial pels Refugiats en una manifestació que s'ha produit de manera simultània a una trentena de ciutats a tot el món, segons informen. 

“Demanem no més morts a la mediterrània, vies segures i legals i la revocació de l'acord entre la UE i Turquia. Les devolucions massives a Turquia són il·legals i tampoc no volem més violència ni devolucions en calent a la frontera sud de l'estat espanyol”, ha apuntat Ferran Aragon, de la plataforma Stop Mare Mortum.

Després que aquest dilluns se celebrés el dia d'Europa amb més pena que glòria, aquest dissabte al migdia les reivindicacions perquè la Unió Europea aculli els refugiats que fugen de guerres com la de Síria s'han sentit des de Plaça de Catalunya fins a la seu de la delegació de la Comissió Europea a Barcelona, on ha acabat. Marxant per Passeig de Gràcia amunt i entre les mirades de curiositat i desconeixement dels turistes, prop d'un miler de persones han fet un crit de desesperació a Europa: 'Cap persona és il·legal'.

A mesura que avançaven, diversos dels participants han anat deixant al seu pas siluetes de colors, dibuixades amb guix damunt la carretera -tallada per la concentració- per visualitzar els milers de persones que han mort al Mediterrani precisament a través de vies no segures.

Ferran Aragon, que ha fet de voluntari al camp de refugiats d'Idomeni i a l'illa de Lesbos, ha assegurat que la situació en aquests moments és “d'estancament absolut perquè la gent sap que no podrà creuar la frontera”. “Idomeni és un autèntic infern. La gent que està atrapada a Grècia necessita ajuda immediata”, ha afegit.

“Els refugiats però són una gota en un mar, ja que l'èxode sirià supera els 13 milions de persones”, apunta l'Abdul, d'origen sirià i membre del Comitè de Solidaritat amb el Poble Sirià. Ha vingut a la concentració amb la bandera del seu país a les esquenes per denunciar els fets polítics que estan passant a Síria. “El fenomen dels refugiats és consequència del genocidi que hi està havent a Síria. Volem denunciar el silenci i la complicitat internacionals”, assenyala a Catalunya Plural.

Després de prop de dues hores caminant pel Passeig de Gràcia de Barcelona, i a ritme de batucada, les vora de mil persones que han assistit aquest dissabte a la concentració han acabat la marxa davant la seu de la delegació de la Comissió Europea a Barcelona. Allà l'activista per la pau Arcadi Oliveres ha tancat l'acte amb una crítica cap a l'estat espanyol per vendre armes a països en conflicte. Els assistents a la convocatòria hi han plantat tres tendes de campanya i segons asseguren s'hi quedaran fins dimarts. A Idomeni i a altres camps de moment les tendes no es mouen, no tenen on anar.