El primer cognom destacat de la política catalana que apareix als papers de Panamà és el del fill petit de Jordi Pujol, Oleguer Pujol Ferrusola. El benjamí hauria utilitzat societats opaques per pactar el pagament de 13 milions d'euros en comissions per la compra de 1.152 oficines del Banco Santander a 2007, operació es va tancar per 2.040 milions. Els fills de Javier de la Rosa, empresari amb estreta relació amb el pujolisme i condemnat per corrupció pel cas KIO, també s'haurien beneficiat per les comissions cobrades per Pujol Ferrusola.
Segons ha publicat aquest dimarts El Confidencial en una investigació conjunta amb La Sexta liderada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) i Süddeutsche Zeitung, Pujol Ferrusola va donar el vistiplau amb la seva signatura al pagament de 6,8 milions d'euros a una empresa opaca en qualitat de comissions per l'operació de compra de les oficines. A més, la societat opaca li hauria reemborsat després almenys 5 milions més d'euros a través d'una altra firma offshore.
De la documentació panamenya també es desprèn la participació en l'operació de dos fills de l'industrial català condemnat per corrupció Javier de la Rosa, que s'haurien repartit les comissions amb Pujol. Així, darrere de Barcem Limited, que apareixia com a destinatària de part de les comissions, apareixerien Javier i Gabriela De la Rosa Misol. La firma va ser constituïda a les Illes Verges pel despatx panameny Mossack Fonseca a petició del bufet de Barcelona Petrus.
La Fiscalia Anticorrupció i la UDEF de la Policia porten mesos investigant l'operació amb el Santander de Pujol, que està imputat per blanqueig de capitals i frau fiscal. El passat mes de desembre van registrar a l'Haia l'empresa ITPS Group que va crear les societats pantalla ARD-Choille BV i Marway BV per Oleguer Pujol amb l'objecte que el fill de l'expresident de la Generalitat ocultés 6,2 milions d'euros obtinguts de presumptes comissions en operacions immobiliàries.
La UDEF creu que Oleguer, al qual consideren el cervell financer dels Pujol, és l'encarregat de gestionar la complicada estructura econòmica de la família. Els informes policials asseguren que l'empresa que dirigeix al costat del seu soci, Drago Capital, gestiona a la península Ibèrica els fons de Drago Real Estate Partner, una signatura radicada al paradís fiscal de l'illa Guernsey.
Segons el mateixos informes, ambdues estarien estretament relacionades amb Mare Nostrum Capital, també amb seu a l'illa de Guernsey. Un laberint financer que la policia econòmica apunta que podria utilitzar per ocultar i blanquejar diners procedents de l'evasió fiscal.
La documentació publicada aquest dimarts permet traçar una línia entre les societats panamenyes i holandeses utilitzades en el negoci de les oficines. Així, el vehicle que es va crear per canalitzar els fons que va captar Drago Capital per l'operació i mitjançant el qual es van pactar les condicions de les comissions seria Samos Serveis i Gestions SL.
Segons consta en els papers de Panamà, Samos va acordar abonar 6,8 milions a un suposat proveïdor, Sun Capital Partners Limited, pels seus serveis d'intermediació en la compravenda. Però Samos va condicionar el pagament a què Sun Capital transferís automàticament el total dels diners a la societat holandesa ARD-Choille BV, la firmadainstrumental controlada pel despatx de l'Haia ITPS que va ser registrada per la UDEF al desembre.