Els comptes de la Generalitat per al 2016 segueixen ampliant la distància entre els dos principals socis de govern, CDC i ERC. Les diferent reacció que ha suscitat en cada partit la presentació d'una esmena a la totalitat per part de la CUP ha obert una nova bretxa al Govern, vinculada a la pujada d'impostos a les rendes altes que els republicans promouen i contra la qual els convergents es mostren inflexibles. Amb aquests antecedents, la negociació dels comptes s'encamina més cap a una taula a tres bandes entre CDC, ERC i la CUP que a dos entre Govern de JxSí i els seus “socis preferents” anticapitalistes.
Dos dels caps visibles de Convergència han sortit aquest dilluns a carregar contra una negociació que encara no ha començat, el número u a les generals, Francesc Homs, i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'AMI, Neus Lloveras. Els dos dirigents no només han tingut retrets contra la CUP sinó també per ERC, als qui han acusat de “contemporitzar” l'esmena a la totalitat de la formació de l'esquerra independentista i d'actuar “a cop de titular” i amb interès de “marcar perfil propi”. Segons CDC, la presentació d'una esmena a la totalitat impedeix que es debatin els pressupostos.
Especialment dur amb els seus socis al Govern ha estat Francesc Homs, que ha assegurat que si ERC “vol fer de la CUP, que faci de CUP, és la seva decisió, però nosaltres no ho som”. Segons el candidat, Esquerra no està defensant prou uns pressupostos que precisament han sortit del despatx del seu líder, Oriol Junqueras. “Estic segur que el Govern farà complir el pacte d'estabilitat, per això demano a ERC que sigui menys tènue en relació amb la CUP i una actitud ferma en defensa dels pressupostos de la Generalitat”, ha assegurat Homs després de la reunió de la permanent del seu partit.
Les paraules dels dirigents de Convergència han contrastat amb l'actitud mostrada per ERC. La seva secretària general, Marta Rovira, ha tret ferro a l'esmena de la CUP. La republicana s'ha mostrat comprensiva amb l'actitud de la CUP, observant que enmig d'una negociació “és normal que tothom utilitzi els instruments de pressió al seu abast”. Rovira ha defensat a més que el Govern ha d'estudiar totes les peticions que faci la CUP i després decidir quines accepta i quines no.
Com a rerefons de la discussió entre els socis del Govern torna a haver-hi la pujada dels impostos als més rics, que ja va suscitar les primeres desavinences entre convergents i republicans fa dues setmanes. ERC defensa un nou tram de l'IRPF a partir dels 100.000 euros que aproximi el tipus a la mitjana estatal, ja que ara està per sota. Els convergents, en canvi, s'hi neguen en rotund, i l'únic canvi a què es mostren oberts és a una baixada de l'IRPF a les rendes mitjanes i baixes. La discussió durant l'elaboració del projecte de llei de mesures fiscals acabar quan Junqueras va acceptar els postulats dels seus socis i presentar una llei que no toca l'IRPF. Malgrat això, el vicepresident va deixar oberta la porta a canvis durant la negociació parlamentària.
La pujada de l'IRPF és, juntament amb un augment en altres impostos, una de les peticions que la CUP fa el Govern per acceptar el capítol fiscal dels pressupostos. Aquest dilluns, Marta Rovira també ha defensat aquesta pujada a les rendes altes, ja que segons ha considerat “una rebaixa fiscal a les rendes baixes beneficia les altes, pel que ha de ser compensada”. També el candidat republicà al Congrés, Joan Tardà, ha assenyalat a l'IRPF com un dels punts en què pot haver-hi acord entre el Govern i la CUP. La inclusió dels impostos “socials” anul·lats pel TC, que també reclamen els anticapitalistes, seria un altre dels punts que Tardà acceptaria, segons ha explicat.