La plataforma independentista “Hereus UDC 1931”, que aplega els crítics d'Unió, ha anunciat aquest diumenge el naixement de “Demòcrates de Catalunya”, un partit que aposta obertament per la independència de Catalunya amb el qual aspiren a “refundar l'autèntica UDC”.
En un acte a la Sala Barts del Paral·lel de Barcelona que ha reunit un miler de persones, aquest col·lectiu, les principals cares visibles del qual són el secretari d'Universitats del Govern català, Antoni Castellà, i la presidenta del Parlament, Núria De Gispert, ha presentat públicament el seu projecte polític.
L'acte ha servit per marcar distàncies amb rotunditat amb l'actual cúpula d'UDC, que encapçala Josep Antoni Duran i Lleida, i perquè aquest col·lectiu es presentés com l'autèntic “hereu” d'UDC.
De Gispert ha assegurat que aquesta formació aposta per estar “al costat” d'Artur Mas en els comicis del 27 de setembre.
Segons han aclarit a Efe fonts d'aquesta formació, Demòcrates de Catalunya aposta d'entrada per una llista unitària que aglutini tot el bloc sobiranista i, si això no fos possible, exploraria fórmules de col·laboració amb CDC, però no contempla presentar-se en solitari als comicis del 27-S.
Castellà ha afirmat que la nova formació neix per “salvar l'autèntica UDC”, i ha subratllat en al·lusió al nom triat: “Perdem les sigles (d'UDC), però són lletres. Ens podran treure les lletres, però no l'ànima de un projecte fidel al poble”.
“Avui tanquem la porta i deixem enrere el Palace i tot el que això representa”, ha sentenciat Castellà en al·lusió a l'hotel on sol allotjar-se Josep Antoni Duran i Lleida a Madrid, una metàfora que ha fet servir per passar comptes amb l'actual direcció d'UDC, a la qual ha acusat de generar “por” entre la militància.
Per la seva banda, De Gispert ha opinat que “la UDC oficial” ha optat per defensar un projecte “autonomista i regionalista”, i ha defensat la coherència dels crítics d'UDC.
En canvi, De Gispert ha carregat contra els tres exconsellers d'UDC, Ramon Espadaler, Joana Ortega i Josep Maria Pelegrí, per haver estat defensant aquests anys al costat del president Artur Mas un projecte polític i ara desmarcar-se d'aquestes tesis.
Els consellers Irene Rigau (Ensenyament) i Andreu Mas-Colell (Economia), així com Josep Rull (CDC), Alfred Bosch (ERC) i representants d'entitats sobiranistes com Muriel Casals (Òmnium Cultural) o bé Josep Maria Vila d'Abadal (AMI), entre d'altres, han volgut fer costat als crítics d'UDC a la posada de llarg del nou partit.
Aquesta formació és fruit de la ruptura entre el sector oficial i els crítics després de la consulta interna d'UDC del passat 14 de juny, en la qual la direcció d'Unió va vèncer per escàs marge i va descartar apostar per la independència.
Per il·lustrar les tensions que ha viscut UDC des de llavors, De Gispert ha comentat que han estat “40 dies difícils” en què, fins i tot, ha arribat a perdre 5 quilos, i hi ha contraposat la coherència d'Artur Mas, que ha “donat la cara” per la independència, amb la d'un Duran i Lleida, que des de “la suite del Palace” o viatjant “en AVE” d'un lloc a un altre diu que “això que estem fent (a Catalunya) no té futur”.
De fet, De Gispert ha atribuït la ruptura de CiU a l'actual direcció d'UDC, i ha afegit que els crítics d'Unió “no haurien trencat la federació” perquè consideren a CDC un partit “cosí germà”.
En qualsevol cas, De Gispert ha admès que li sabia greu la situació “d'unes sigles que portem al cor”, tot i que alhora ha deixat clar que la “essència” d'UDC és la de Demòcrates de Catalunya.
Per la seva banda, Castellà ha promès que aquest nou partit “no tindrà militants”, sinó “voluntaris”, que el comitè de govern i els territorials tindran una relació “entre iguals” i que hi haurà “primàries de veritat” obertes a tots per la elecció de càrrecs, i ha etzibat: “Serà un partit en el qual mai més ningú passi por”.
Durant l'acte, els promotors d'aquest nou partit han reivindicat l'arrel independentista d'UDC.
De fet, l'expresident del Parlament Joan Rigol, un històric d'UDC, ha subratllat que Manuel Carrasco i Formiguera, fundador d'UDC, va ser un home de conviccions radicals, encara que formes moderades que desitjava la independència de Catalunya.
En aquest sentit, Raimon Carrasco, fill de Manuel Carrasco i Formiguera, ha remarcat que el seu pare “era independentista”.
Fonts de la nova formació han precisat a Efe que la formació ja ha sol·licitat la seva inscripció en el registre de partits polítics del Ministeri de l'Interior.