La portada de mañana
Acceder
El jefe de la Casa Real incentiva un nuevo perfil político de Felipe VI
Así queda el paquete fiscal: impuesto a la banca y prórroga a las energéticas
OPINIÓN | 'Siria ha dado a Netanyahu su imagen de victoria', por Aluf Benn

La nova operació contra el 3% de Convergència apunta a contractes del final del mandat de Trias a Barcelona

Nova fase en el cas del 3%, que investiga si l'antiga Convergència es va finançar il·legalment a través de comissions a canvi d'obra pública. La Guàrdia Civil ha detingut aquest dijous el president de l'Autoritat Portuària de Barcelona, Sixte Cambra, i a Francesc Sànchez i Antoni Vives, membres del cercle més proper d'Artur Mas a CDC.

En l'operació, dirigida pel jutjat número 1 del Vendrell, es preveuen al voltant de 30 registres, alguns en diverses empreses públiques. Entre elles, l'empresa d'obra pública de la Generalitat, Infraestructures.cat; la de l'Ajuntament de Barcelona, Bimsa; i la pròpia Autoritat Portuària de Barcelona. Està previst que es produeixin més detencions, també d'empresaris.

Entre les obres públiques investigades que ha pogut confirmar aquest diari hi ha el túnel de la plaça de les Glòries de Barcelona. Bimsa va adjudicar per 50 milions d'euros al febrer de 2015 –a tres mesos de les municipals– la primera fase del projecte a una Unió Temporal d'Empreses entre les que figura Comsa, una de les empreses on s'estan practicant escorcolls aquest dijous.

En total, fonts judicials han indicat que el jutjat ha acordat la pràctica de diversos escorcolls, sol·licitats per la Fiscalia, en 12 poblacions: Barcelona, Madrid, Sant Boi de Llobregat, Rubí, Hospitalet de Llobregat, Manresa, Lleida, el Prat de Llobregat , Sant Feliu de Llobregat, Girona, Berga i Majadahonda. El jutge no ha acordat cap detenció i la causa es manté secreta, tot i que la Guàrdia Civil pot practicar-les si considera que hi ha indicis que les justifiquen durant els registres ordenats pel magistrat.

Escorcolls i detinguts

El fiscal anticorrupció Fernando Bermejo ha estat present en l'escorcoll al Port de Barcelona. Sixte Cambra, actual president del consell d'administració de l'Autoritat Portuària de Barcelona, ha estat detingut tan sols mentre durava l'escorcoll, i ja ha quedat en llibertat. La trajectòria de Cambra està àmpliament lligada a l'antiga Convergència: va ser senador de CiU entre els anys 1993 i 2004. També va ser vicepresident del F.C. Barcelona i organitzador del trofeu de tennis Comte de Godó.

Francesc Sànchez era la mà dreta d'Artur Mas a l'antiga Convergència, on va ser coordinador de règim intern. Va deixar la primera línia de la política l'any passat després de la refundació de CDC amb la creació del Partit Demòcrata Català. Per la seva banda, Antoni Vives va ser tinent d'alcalde d'Urbanisme i Habitat Urbà durant el mandat de Xavier Trias a Barcelona. Després de la victòria d'Ada Colau va fundar una consultora.

Comissions a canvi d'obra pública

L'operació d'aquest dijous suposa una nova fase del cas Petrum o del 3%, que investiga el presumpte pagament de comissions irregulars a l'antiga CDC a canvi d'obres públiques. Inicialment les indagacions es limitaven a pagaments sense justificar a l'alcalde convergent de Torredembarra (Tarragona) per part d'empreses de Teyco, propietat de la família Sumarroca, una de les fundadores de CDC.

En una caixa forta de Jordi Sumarroca els investigadors van trobar un llistat manuscrit amb una vintena d'adjudicacions de la Generalitat entre 2002 i 2003 en el qual s'indiquen suposats pagaments del 3% a una persona identificada com “J.P.”.

Després d'aquesta trobada, l'octubre de 2015, el cas va passar de l'àmbit local a l'autonòmic. La Guàrdia Civil va registrar la seu de l'empresa d'obra pública de la Generalitat, Infraestructures.cat. El seu director general, Josep Antoni Rosell i el tresorer de CDC, Andreu Viloca, van ser detinguts, així com set directius de Copisa, Urbaser, Rogasa, Construccions, Grup Soler, TEC4 i Oproler. La Fiscalia sospita que els empresaris van camuflar com donacions al partit i a fundacions afins el que en realitat serien mossegades a canvi d'obra pública.