Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Pagar per viure

Els dos autors de "La salut el negoci de la vida. Pagar per viure”, Carlos Collazo i Carlos Vera.

elDiario.es Catalunya

“La salut el negoci de la vida. Pagar per viure”, aquest és el títol del documental que han elaborat Carlos Collazo i Carlos Vera (How Audiovisual & Multimedia), amb el suport de l’organització “Solidaritat i Comunicació – SICOM”. La pre-estrena d’aquest documental s'ha fet aquest dissabte en el marc de la jornada “Per una sanitat pública, universal i de qualitat”, que ha organitzat la Candidatura d’Unitat Popular, a les Cotxeres de Sants.

“L’objectiu del documental és transmetre als usuaris, als professionals de la sanitat els problemes que sorgeixen en el sistema sanitari per les polítiques que s’hi apliquen i per les dificultats d’accés i exclusió que provoquen”, expliquen els autors.

“Pagar per viure” és el tercer documental de la sèrie “La salut el negoci de la vida” i se centra especialment en els usuaris. Així, veiem desfilar davant la pantalla persones que no poden accedir als medicaments que necessiten perquè han desaparegut de les farmàcies, d’altres que es neguen a abandonar els hospitals sense que els concertin l’hora de la visita, que són detinguts pels mossos d’esquadra per no voler marxar de l’hospital sense rebre l’atenció que reclamen, que no són atesos fins que no amenacen amb denunciar els centres que els neguen l’assistència, o que denuncien que els han enganyat per ser operats per la sanitat privada, en ocasions fins i tot pel mateix metge que els atén a través del servei públic. “Volem demostrar la distància que hi ha entre les reflexions que fan els governants des dels seus despatxos i l’experiència i denúncies quotidianes dels ciutadans que pateixen les conseqüències de les retallades i les privatitzacions”, expliquen Carlos Vera i Carlos Collazos.

Tot i la presència prioritària dels usuaris a “Pagar per viure”, no hi falten les reflexions de representants del departament de Salut de la Generalitat, patronals del sector i de les entitats de defensa de la salut públic com la PDS, Dempeus per la Salut Pública o col.lectius sanitaris nascuts arran del moviment del 15M.

El documental, de 42 minuts, és en català però es preparen versions subtitulades en castellà i anglès, perquè la realitat que denuncia pot ser perfectament entesa i compartida en d’altres escenaris.

El projecte “La Salut el negoci de la vida” ha superat ja el dos anys d’existència. A la pregunta sobre si la realitat no mostra que el Govern català és immune a les crítiques i manté la política de retallades, els autors responen que “la concienciació ciutadana va creixent i que després d’una primera etapa en què predominaven les manifestacions, ara s’ha passat a un altre tipus de protesta, amb una major implicació personal dels usuaris i els sanitaris, amb l’organització d’iniciatives com ”no marxis sense hora“, la desobediència o d’acció més directa”.

Després de la pre-estrena del documental durant les jornades de la CUP, és previst que l’estrena oficial es faci el mes de març, a la qual es convidarà els “mecenes” que han contribuït a la seva realització, mitjançant una campanya de “crowdfounding”.

A partir d’aleshores, el documental recorrerà diferents casals, centres sanitaris, locals socials, on hi treballen entitats que poden estar interessades en la seva projecció, “amb la voluntat que molts espectadors se sentin identificats amb les denúncies que s’hi fan i vulguin afegir-hi les seves”.

Etiquetas
stats