La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha difós des de Barcelona un document en el qual detalla el procés que s'ha de seguir per reallotjar famílies que han estat víctimes de desnonaments i on explica què cal fer, després d'ocupar un habitatge, per acabar aconseguint un lloguer social, l'objectiu final d'aquestes accions. El manual, pensat per facilitar la feina a les diferents plataformes de tot l'Estat, conté informació legal per afavorir els reallotjats, models de documents per sol·licitar ajuda a Administracions i veïns, o el perfil dels edificis més adequats per a aquest ús.
Només a Catalunya, on les plataformes han estat pioneres en el que s'anomena Obra Social de la PAH, s'han ocupat un total de 12 edificis, que donen sostre a més de 600 persones. En alguns casos s'ha pogut aconseguir el lloguer social, com en el cas de Terrassa -amb un bloc de CatalunyaCaixa-; a Sabadell, per exemple, la jutge va arribar a desestimar el desallotjament d'un edifici de 40 habitatges ocupats en considerar que prevalia l'ús social de l'immoble. Ara la intenció de les plataformes catalanes és “exportar el model”, en paraules d'Ada Colau, una de les portaveus, una manera de procedir habitual també en altres zones de l'Estat com Andalusia.
La fase prèvia: escollir l'edifici adequat amb discreció
El manual de la PAH estableix els criteris que caldria tenir en compte abans d'entrar al bloc. En primer lloc, que les famílies en qüestió hagin “esgotat totes les vies abans d'arribar al desnonament”, i que puguin acreditar mitjançant documents la seva situació de necessitat. Llavors, amb ajuda dels veïns i de la PAH, però en un grup reduït -sense donar massa detalls-, s'ha de buscar l'edifici.
Segons la PAH, el bloc de pisos idoni per aquest objectiu ha de ser d'obra nova, propietat d'una entitat financera -si pot ser nacionalitzada- i que porti temps totalment buit. En aquest sentit, la plataforma recomana comprovar in situ que no hi viu ningú, a l'immoble. Per saber a quina entitat financera pertany, la PAH explica que cal accedir al Registre de la Propietat del municipi.
L'ocupació: de la discreció a la màxima visibilitat
En el seu document, la PAH té en compte tant els reallotjaments en grup -la majoria dels que s'han produït fins ara- com els individuals -sovint la reocupació del propi habitatge-, però per a tots dos preveu protocols similars d'ocupació. Principalment dos: ocupar després d'una manifestació, aprofitant la “legitimitat social” de la PAH, en les seves pròpies paraules, o fer-ho d'amagat, amb grup reduït de persones.
A nivell legal, en ambdues situacions es recomana “reivindicar públicament l'acció” un cop consumada, perquè no es consideri un robatori. Es tracta d'una estratègia per donar visibilitat a l'ocupació que té en compte tres flancs: informar la policia i les administracions, mitjançant cartells i documents penjats a la porta; avisar tots els veïns i entitats per aconseguir el màxim suport, i enviar un comunicat a la premsa. Per a tots aquests casos la PAH té models de documents penjats a la seva pàgina web.
En cas que aparegui la policia al cap de poc temps, la plataforma aconsella que un dels nous inquilins s'identifiqui, bàsicament perquè pugui accedir a la informació d'un hipotètic desallotjament futur.
Un cop consolidada: a pel lloguer social
La ràpida campanya de projecció pública té com a objectiu pressionar l'entitat financera propietària perquè accedeixi a negociar amb els reallotjats. Durant aquest procés, la PAH recomana enviar cartes a ajuntaments i al Col·legi d'Advocats, i seguir donant visibilitat a la situació “per legitimar-la”. “El lloguer social no ha de superar el 30% dels ingressos de les famílies”, detalla la plataforma.
Paral·lelament, el manual aporta informació sobre com donar d'alta els subministraments i avisa de la importància que les famílies s'empadronin al seu nou habitatge, perquè tinguin accés als centres mèdics o a les escoles.
“De la bombolla a l'Obra Social”
Durant la presentació del manual, la PAH ha aporfitat per difondre un vídeo didàctic i il·lustratiu sobre el procés que ha portat a la creació de la pataforma i posteriorment al naixement de l'Obra Social.